Uinnin maajoukkueet on julkaistu

#UUTINEN #UINTI 25.8.2023

Kuva: Deep Blue Media

Maajoukkueisiin valitut uimarit ja heidän henkilökohtaiset valmentajansa on päivitetty Uimaliiton sivuille. Joukkueiden sivuilta löytyy myös vuoden tapahtumat. 

A- ja B-maajoukkue

Nuorten maajoukkue

Juniorimaajoukkue

Valintakriteereihin tehtiin pieniä muutoksia ja nuorten maajoukkue valittiin nyt koko vuodeksi. Joukkueeseen voi kuitenkin nousta kevääksi alittamalla kesän 2024 nuorten EM-kisarajan (25 m tulokset muunnosajoilla). 

Juniorimaajoukkue valitaan nykyään puolivuosittain, koska nuorissa kehitystä voi tapahtua hyvinkin nopealla aikataululla. Kaikkiin arvokilpailuihin joukkueet valitaan aina erikseen.  

B-maajoukkueen valintakriteereitä uudistettiin syksystä 2023 alkaen vastaamaan nuorten maajoukkueen sekä A-maajoukkueen linjaa. Aikaisemmin valinta perustui FINA-pisteisiin, mutta nyt valinnat tehdään suhteutettuna EM- sekä lyhyen radan EM-kisojen aikarajoja. Joukkueen päätavoite on kansainvälissä kisoissa ja joukkuevalinnat tukevat potentiaalisia arvokilpailu-uimareita. 

Uimaliitto haluaa tukea myös harppausta nuorista aikuisiin, ja tämän vuoksi vertailuajat ovat portaittain nousevat, nuorilla helpommat kuin aikuisilla. Kahdella alimmalla ikäluokalla vertailuaika on raja +3%, seuraavalla neljällä +2% ja tätä vanhemmilla +1%.  

B-maajoukkue on rajattu koskemaan uimareita, jotka eivät kuulu nuorten maajoukkueeseen ja sen vuoksi kaikki uimarit ovat viimeistään keväällä täysi-ikäisiä. Ajatuksena on, että NMJ-uimareiden on hyvä olla toiminnoissaan yhdessä, jolloin joukkuehenki vahvistuu ja muun muassa nuorten EM-kilpailuissa on helpompi toimia joukkueena. Tällä muutoksella on myös saatu enemmän vanhempia uimareita B-maajoukkueeseen ja tukea heidän uralleen. 

Arvokilpailuiden aikarajat julkaistaan syyskuun aikana. 

Helsinki Swimming Academyn kauden 23–24 kokoonpano julkaistiin kesäkuussa. HSA:n uimarijoukko täydentyi yhdellä uudella uimarilla. Lisäksi Aleksi Rajansuo liittyi valmennustiimiin sekä Juha Turunen alkoi hoitamaan hallinnollista yhteistyötä Mäkelänrinteen uintikeskuksen ja URHEA:n suuntaan. 

Maajoukkueuimarien valmentajien keskustelutilaisuudet alkavat 7.9. 

Kaikille maajoukkueurheilijoita valmentaville tarkoitetut etätapaamiset alkavat syyskuussa Eetu Karvosen vetäminä. Ensimmäisellä kerralla aiheena on “voimaharjoittelun teoria ja käytäntö uimarin harjoittelussa”. Tarkoitus on kerran kuukaudessa kokoontua yhteen valmentajien kesken ja keskustella uintivalmennuksesta, samalla jakaen sitä tietoutta mitä valmentajilla on ja kehittää suomalaista valmennusta yhdessä eteenpäin.  

 

Parauinnin MJ-valinnat vuodelle 2024 tehdään loppuvuodesta.  

Taitouinnin, vesipallon ja uimahyppyjen osalta MJ-valinnat uutisoidaan myöhemmin. 

Asiasanat

Uinnin maajoukkue