Ensimmäistä kertaa nuorten MM-uinneissa

#UUTINEN #UINTI 19.8.2019

Unkarissa käynnistyvät tiistaina nuorten MM-uinnit. Budapest isännöi kisoja ensimmäistä kertaa Euroopassa ja kisat käydään loistokkaalla Duna Arenalla, joka valmistui kesän 2017 MM-kilpailuja varten. Suomella on myös ensimmäistä kertaa edustus nuorten MM-uinneissa. Siiri Einiö ja Mia Pentti ovat venyttäneet kautensa pitkälle MM-kisojen vuoksi.

Seitsemansissä nuorten MM-kilpailuissa nähdään vihdoin suomalaisvärejä, kun mukana ovat Siiri Einiö Kirkkonummelta ja Mia Pentti Jyväskylästä. Joukkueenjohtajana toimii Einiön henkilökohtainen valmentaja Juuso Nikkanen. Eurooppaan rantautumisen myötä kyseessä ovat suurimmat nuorten MM-uinnit koskaan. Mukana on 820 uimaria 138 maasta, joten tasosta on luvassa korkea.

Suomalaiset saapuivat Budapestiin sunnuntaina ja ovat jo havainneet olosuhteet erinomaisiksi. Kisa-altaalla ja sen ympäristössä vallitsee hyvin kansainvälinen tunnelma.

– Matka meni oikein mukavasti ja hotellikin on hyvätasoinen ja lähellä kisapaikkaa. Kaikesta huomaa, että unkarilaisilla on homma hallussa. Siiriä ja Miaa ei ainakaan näytä isot kisat erityisesti jännittävän, joukkueenjohtaja Nikkanen toteaa.

Molempien uimareiden kannustusjoukot ovat myös matkalla Budapestiin.

Einiö haluaa alittaa 32 sekuntia

Budapestin Duna Arena on Siiri Einiölle tuttu jo viime syksyn maailmancupin kisoista. Hän on valinnut MM-kisoihin neljä matkaa, ja päämatka 50 metriä rintaa osuu jo heti ensimmäiselle kisapäivälle tiistaina.

– Välieräpaikka on selkeästi ensimmäinen tavoite, ja ajallisesti se pitäisi tulla alle 32 sekunnin. 32,10 on ennätykseni nuorten EM-kisoista, Einiö pohti.

Nuorten EM-kisoissa heinäkuun alussa hän oli matkan yhdeksäs, eli hän jäi ensimmäisenä finaalista. Einiö on tehnyt reilun kuukauden aikana uuden minikauden. Valmistautuminen on ollut kaikkea muuta kuin rutiininomaista, sillä Kirkkonummen uimahallin kesätauon vuoksi hän on hakenut harjoitustilaa Espoosta ja Kuortaneelta.

– Tosi kiva on ollut tulla tänne ja verryttelyssä uinti on tuntunut tosi hyvältä. Uin kaikki rintauinnit ja 50 metrin vapaan, se vapaa on kulkenut viime aikoina hyvin, joten kiva nähdä mitä se tuo tullessaan, Einiö jatkoi.

16-vuotiaana Einiöllä on vierellään myös vuotta vanhempia, eli 2002 syntyneitä kilpailijoita. Edellisissä nuorten MM-kisoissa vuonna 2017 rintauintisprintin välieriin vaadittiin 32,59.

Mia Pentin ja Siiri Einiön kausi on tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä, pääkisoina olivat heinäkuiset nuorten EM-kilpailut. Kuva: Juuso Nikkanen

Pentin maali välierissä viimeistään perjantaina

Heinäkuisissa Kazanin nuorten EM-kisoissa myöskin välieriin yltänyt Mia Pentti odottelee innolla MM-kisojen alkua. Hänkin on valinnut neljä matkaa, ja päämatka 50 metrin selkäuintia koittaa perjantaina. 

– Hyvältä näyttää, jo eilen verryttelyssä meni hyvin, ja uinti oli nopeaa. Onhan siitä hyötyä, että saan startata satasen selkäuinnissa ja viidenkympin perhosessa ennen päämatkaa. Tavoitteena on päästä välieriin, Pentti kertoi.

Hän myöntää, että näissä kisoissa uidaan ehkä hieman enemmän sijoituksesta, kuin ajasta, mutta ennätyksen 29,36 parantaminen on tietysti mielessä. Aikaisempien nuorten MM-kisojen tason valossa Pentin pitäisi omalla tasollaan heilahtaa alkueristä jatkoon.

– Pidin nuorten EM-kisojen jälkeen viikon taukoa, ja sitten aloitettiin taas kevyellä ohjelmalla. Rakennettiin uintia ja otettiin mukaan kovia vetoja. Nyt uinti on tuntunut hyvältä, Pentti sanoo.

Hän on Unkarissa ensimmäistä kertaa, mutta parin treenikerran perusteella jo vakuuttunut kisojen laadukkuudesta.

Kisoja voi seurata FINA TV:n välityksellä, jonka katseluoikeuden voi lunastaa kuukaudeksi (6,99 €) tai vuodeksi (39,99 €) kerrallaan: www.finatv.live/en 

Suomalaistulokset nuorten MM-kisasivulla 

Nuorten MM-uintien historia

  • 2006 Rio de Janeiro (BRA)
  • 2008 Monterrey (MEX)
  • 2011 Lima (PER)
  • 2013 Dubai (UAE)
  • 2015 Singapore (SGP)
  • 2017 Indianapolis (USA)