Usein kysytty
Usein kysytyt kysymykset huippu-uinnin valmennuskeskuskesta
Miksi valmennuskeskus?
Suomalainen uinti on kehittynyt ja meillä on paljon hyviä nuoria uimareita ympäri Suomea. Haasteena on ollut nuorten uimareiden kehittyminen huipulle aikuistasolla. Tähän on monta syytä, sillä menestys on monen osatekijän summa.
Uinnin osalta menestystekijöitä on paljon, ja yksi isoimmista on olosuhde. Toinen iso menestystekijä on arkiharjoittelu, sen laatu ja harjoitusvastus. Harjoittelun laatua nostaa yksilöllinen valmennus ja hyvä harjoitusryhmä. Lisäksi palautumisella on iso merkitys, ja siinä korostuu lepo, ravinto ja ajan tehokas käyttäminen.
Valmennuskeskus mahdollistaa uimarille nämä isot menestystekijät: valmennuskeskus tarjoaa optimaaliset harjoitusmahdollisuudet, palautumisolosuhteet ja mahdollisuudet kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan kaksoisuran kautta.
Kenelle valmennuskeskus on tarkoitettu?
Valmennuskeskus on tarkoitettu huipulla oleville tai sinne tähtääville uimareille, jotka ovat suorittaneet peruskoulun ja toisen asteen opintojen ensimmäisen vuosikurssin.
Mitä valmennuskeskus antaa uimarille?
Valmennuskeskus tarjoaa huippuolosuhteet Suomen huippu-uimareille. Huippuolosuhteisiin kuuluvat riittävästi ratatilaa, laadukas allasympäristö monipuolisin välineinein sekä useat oheisharjoittelutilat.
Valmennus tapahtuu Mäkelänrinteen uintikeskuksessa ja Urhea-hallissa. Valmennuksesta vastaavat päävalmentaja Matti Mäki, hänen kanssaan työskentelevät apuvalmentajat sekä erilliset oheisvalmentajat ja asiantuntijat. Uimarilla on mahdollisuus asua Helsingin opiskelija-asuntosäätiön urheilijoille rakennetussa asuntolassa, ruokailla kampuksen alueella toimivassa ruokalassa sekä toteuttaa kaksoisuraa opiskelemalla pääkaupunkiseudun alueella.
Miksi valmennuskeskus on Helsingissä?
Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhea on rakennuttanut Mäkelänrinteen urheilulukion yhteyteen kampuksen, jossa myös valmennuskeskusuimari pystyy asumaan ja ruokailemaan. Mäkelänrinteen Uintikeskus antaa valmennuskeskuksen käyttöön ratatilaa. Lisäksi oheisharjoittelutiloja on useita. Kampuksen yhteyteen tulee myös muun muassa Helsingin Urheilulääkäriasema.
Tällä hetkellä mikään muu paikka ei Suomessa pysty tarjoamaan tämän kaltaisia harjoitusolosuhteita valmennuskeskuksen käyttöön.
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia tarjoaa erinomaiset asiantuntija- ja tukitoimet.
Valmennuskeskuksen käytössä on URHEA:n fysioterapia ja lihashuolto, psyykkinen valmennus, ravintovalmennus, oma urheilulääkäri, kaksoisuraohjaus, ruokailumahdollisuus ja asumispalvelut sekä oheisharjoitteluolosuhteet
Ketkä pääsevät valmennuskeskukseen?
Pääsyvaatimuksina valmennuskeskukseen on sitoutuminen valmennuskeskuksen toimintaan ja halu kehittyä uimarina. Uimarin täytyy olla tasoltaan riittävän kova ja harjoitustaustaltaan valmis valmennuskeskusharjoitteluun.
Minimivaatimuksena hakemuksen jättämiseen on 720 FINA-pistettä. Uimarivalinnassa painotetaan pitkän radan tuloksia ja kehittymistä. Valmennuskeskus on tarkoitettu pääsääntöisesti peruskoulun suorittaneille, toisen asteen toisen vuoden opiskelijoille tai sitä vanhemmille uimareille. Hakijoille, jotka täyttävät pääsyvaatimukset valmennuskeskukseen, järjestetään haastattelut ennen lopullista valintaa.
Mitä seuraa valmennuskeskusuimari edustaa?
Uimari edustaa omaa seuraansa, eli valmennuskeskus ei ole uimaseura. Valmennuskeskus luo olosuhteet ja valmennuksen. Uimari edustaa kansallisissa kisoissa omaa seuraansa ja kansainvälisissä kisoissa Suomea.
Mitä valmennuskeskusvalmennus maksaa?
Valmennuskeskuksen urheilijoilla valmennusmaksu on 100€ kuukaudessa. Tämä sisältää arkivalmennuksen, allasvalmennuksen ja kuivaharjoittelun. Lisäksi valmennusmaksuun kuuluu valmennukseen kuuluvat testit, asiantuntijapalvelut sekä kansallisten arvokilpailuiden starttimaksut.
Asumis- ja ruokailumaksuihin uimari saa Kela-tukia, riippuen muuan muassa opiskelupaikasta. Muista kysymyksistä voi kysytä valmennus- ja koulutuspäällikkö Tommi Pulkkiselta.
Miten valmennuskeskukseen haetaan?
Haku tapahtuu Valmennuskeskuksen hakulomakkeella, joka löytyy Uimaliiton Valmennuskeskus nettisivuilta.
Vinkkejä opiskelumahdollisuuksiin?
Jos liikunta-ala ei ole oma juttu, on myös mahdollista hakea joustavasti opiskelemaan jotain muuta ammatillista perustutkintoa Urhean ympäristöön. Perho Liiketalousopistossa on liiketoiminnan tutkinto, johon voi hakea ja tulla valituksi ympäri vuoden ns. jatkuvassa haussa, jos on suorittanut lukion tai jo yhden ammatillisen tutkinnon (tai aloittanut tutkintoa muualla). Lisäksi Stadin ammattiopistossa ja Omniassa on jatkuvan haun tutkintoja eri aloilta, joihin hakeutuminen on joustavaa ja joissa opiskelu voidaan räätälöidä toteutettavaksi urheilun ehdoilla.
Tavoitteelliselle urheilijalle voi olla hyvä tehdä ns. välitutkinto toisella asteella ennen kuin suuntaa korkea-asteen vaativampiin opintoihin. Tästä on hyviä kokemuksia. Kun urheilun ja opiskelun tavoitteet ja toteuttamisen asettaa riittävän pitkälle aikavälille, on mahdollista tehdä erinomaista tulosta molemmissa.
Lisäksi Kisakallion Urheiluopisto ja Urhea käynnistävät pilottina huippu-urheilijoille suunnatun liikunnanohjauksen perustutkinnon Urhean toimintaympäristössä Helsingissä syksyllä 2021. Asiasta voit lukea lisää täältä.
Lisätietoa saa uintiurheilun kehityspäälliköltä Juha Turuselta juha.turunen@uimaliitto.fi tai p. 040 5427 566.