Mitä on vesis?

Vesis on vesipallon alkeismuoto, jota voidaan pelata altaassa kuin altaassa kunhan jalat yltävät kaikilla pohjaan. Vesiksen perusideana on helpottaa tutustumista lajiin, mutta tuoda myös mahdollisimman monelle uimaseuralle mahdollisuus järjestää ohjattua vesipallotoimintaa omassa seurassaan.

Vesiksen avulla yritetään kannustaa lapsia uimaan hauskalla tavalla pelaamisen ohessa. Tätä kannustetaan säännöllä, jolla estetään pallon kuljettaminen jalat pohjassa. Palloa saa kuitenkin kuljettaa uimalla. Palloa saa käsitellä kaksin käsin, kun oikeassa vesipallossa sallitaan kenttäpelaajille vain yhdellä kädellä pelaaminen.

Ohjaaja tai opettaja voi kuitenkin muokata sääntöjä ryhmän taitotason mukaan ja haastaa lapsia viemään taitojaan pidemmälle. Vesiksen tiimmellyksessä aika kuluu nopeasti ja lapset uivat huomaamattaan pitkiäkin matkoja. Vesis on hauskaa, ja siitä voi saada helposti koko perheen lajin esimerkiksi mökkiharrastukseksi.

Missä vesistä harrastetaan?

Katso vesistä tarjoavia seuroja vesipallon seurat-sivulta.


Vesissäännöt

"Mitä vähemmän sääntöjä, sitä helpompaa lasten on päästä leikkiin tai peliin mukaan."

Aloittelevan pelaajan tärkeimmät säännöt on lihavoitu. Muita sääntöjä käytetään, kun pelataan esimerkiksi turnauksia, jolloin tärkeintä on että ohjaaja tietää sääntöjen sisällön. Peli kulkee lapsilta parhaiten, kun heille kerrotaan kuinka erilaisissa tilanteissa tulee pelata yksi sääntö kerrallaan käytännön esimerkkejä mukaillen.

 1. Pelaaja saa ottaa pallon kiinni kahdella kädellä ja syöttää yhdellä kädellä. Tuomari/ohjaaja voi pelaajan iästä ja taitotasosta riippuen soveltaa tätä sääntöä.
 2. Palloton pelaaja saa liikkua jalat pohjassa.
 3. Pallollinen pelaaja ei saa liikkua jalat pohjassa. Kuitenkin pallollinen pelaaja saa liikkua pallon kanssa uiden.
 4. Palloa ei saa painaa veden alle.
 5. Pelaajan jalkojen yli ei saa uida.
 6. Pallon kanssa uivalta pelaajalta saa viedä pallon, kunhan tavoitellaan palloa eikä pelaajaa.
 7. Kaikenlainen repiminen on kielletty.
 8. Pelaaja ei saa taklata vastustajaa. Jos näin kuitenkin tapahtuu, tulee virheen tehnyt pelaaja poistaa pelistä seuraavaan vihellykseen asti, tai mikäli maalia ei synny, kuluvan erän loppuun asti
 9. Peliaika on 2 x 10 min.
 10. Mikäli pelaajaa rikotaan, tuomitaan vapaaheitto. Vapaaheitto heitetään siltä kohtaa missä pelaajaa on rikottu.
 11. Mikäli pelaaja syyllistyy loukkaavaan käytökseen tai kielenkäyttöön, tuomitaan hänet ulosajoon eikä pelaaja saa enää pelata kuluvassa pelissä. Pelaajan saa korvata.
 12. Mikäli pelaaja syyllistyy väkivaltaiseen käytökseen, tuomitaan hänet ulosajoon eikä pelaaja saa enää pelata kuluvassa pelissä. Pelaajan saa korvata.
 13. Erät aloitetaan omalta maalilinjalta tuomarin vihellyksestä. Tuomari pudottaa pallon altaan keskikohdalle. Molemmat joukkueet lähtevät tavoittelemaan palloa. Ensiksi palloon ehtinyt syöttää pallon omalle joukkueelleen, joka saa ensimmäisenä yrittää saada palloa vastustajan maaliin.
 14. Maalin jälkeen peli aloitetaan kentän keskeltä joukkueet omilla kenttäpuoliskoillaan. Joukkue, joka ei saanut maalia aloittaa peli syöttämällä pallon omalle joukkueelleen.
 15. Maali hyväksytään, kun pallo on ylittänyt kokonaan maalilinjan.
 16. Mikäli maalia kohti kohdistunut heitto menee kentän rajojen yli, tuomitaan tästä puolustavan joukkueen maalivahdille maaliheitto. Mutta mikäli, maalivahti on torjuessaan koskenut palloon, tuomitaan tästä kulmaheitto hyökkäävälle joukkueelle. Kulmaheitto annetaan kahden metrin linjan kohdalta läheltä altaan reunaa.
 17. Tuomareille ja toimitsijoille tulee antaa rauha hoitaa tehtäviään ja katsojien tulee pysyä heille varatulla alueella.
 18. Pelaaja ei saa käyttää pelissä koruja, kelloja, sormuksia, korvakoruja tai muita esineitä, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteita itselleen tai muille pelaajille.
 19. Kynnet tulee leikata lyhyiksi ja tuomari saattaa tarkastaa kynnet ennen peliä.

Opetusmateriaali

Vesiksen opetusmateriaali on valmistettu avuksi uintivalmentajille, uimaopettajille, liikunnanohjaajille ja -opettajille. Opetusmateriaali tarjoaa ohjaajille tietoa lajista ja auttaa heitä aloittamaan vesis-toiminnan omassa seurassaan. Vesiksen opetusmateriaali koostuu kolmesta osasta:

 • Vesis-tietovihkonen
 • Vesis-harjoitekirjanen
 • Vesis-dvd

Vesiksen opetusmateriaaleja voi tilata osoitteesta: koulutukset@uimaliitto.fi

Vesis-tietovihkonen

Vesis-tietovihkoseen on kerätty informaatiota vesipallon taustoista sekä historiasta. Myös Vesis saa oman osionsa. Lisäksi tietovihkosesta pystyy tarkistamaan helposti niin tulevien Vesis-tuntien sisällöt kuin tavoitteetkin, sillä tuntisuunnitelmat löytyvät omana osionaan taulukkomuotoon suunniteltuna. Mikäli ohjaaja haluaa, hän voi koostaa tuntinsa myös itse, jolloin tuntisuunnitelma -taulukko toimii ohjenuorana tunteja suunnitellessaan.

Turvallisuusseikat on hyvä ottaa huomioon Vesis-kursseilla. Uimataitovaatimus ei ole kovin vaativa, joten ohjaajan tulee olla tarkkana, jotta pallon karkailut isoon altaaseen eivät aiheuttaisi kurssilaisille vaaratilanteita. Lisäksi rantakursseilla tulee ottaa huomioon sääolojen vaikutus kurssiin sekä tuulen voimakkuus. Karanneita palloja ei kannata lähteä hakemaan kuin veneellä, jotta kukaan ei jää matkalle. Lisää turvallisuusohjeita on kirjattu tietovihkoseen.

Vesis-harjoitekirja

Harjoitekirjasta ohjaaja löytää nimensä mukaisesti helposti erilaisia harjoitteita, joilla maustaa tuntejaan tai koostaa oma tuntinsa alusta loppuun. Harjoitekirjassa on harjoitteita uinnin ja vesivoiman kehittämiseen, pallonkäsittelyyn ja kirjaan on kerätty iso pino erilaisia pelejä ja leikkejä.

Harjoitteiden tulkitsemista varten kirjasta löytyy vesis-suomisanakirja, joka avaa vesis/vesipallokäsitteitä jokaisen ymmärrettäväksi. Sanakirjan avulla helpotetaan pelien sisäistämistä ja ohjaamista.

Harjoitekirjassa on oma osa uusia ohjaajia varten, jossa on tietoa ohjaajan roolista ja lasten fyysisestä ja psyykkisestä kehityksestä. Nämä osiot tukevat tuntien ohjaamista.

DVD

Vesis-dvd:lle on koottu erilaisia tekniikkaharjoitteita, tuntisuunnitelmia sekä Vesiksen säännöt.

Tekniikkaosiossa voidaan tutustua erikseen Vesiksessä ja vesipallossa käytettyihin uintitekniikoihin. Lisäksi dvd:llä on oma osionsa pallonkäsittelyharjoitteille, liikkumis-, maalivahti- ja sentteriharjoitteille. Tekniikkaosiossa selvitetään kunkin tekniikan kohdalla kirjoitetulla ja puhutulla tekstillä tekniikan ydinkohtia. Samalla selitetään myös miksi harjoite on tärkeä vesiksessä. Parasta antia dvd:llä on kuitenkin live-kuva jokaisesta tekniikasta.

Opetusmateriaaliin on suunniteltu ohjaajien tueksi perus- ja jatkokurssi, jotka molemmat sisältävät 12 tuntisuunnitelmaa. Ohjaajan toiminnan helpottamiseksi jokaista tuntia ohjaa tavoite. Tavoitteilla pyritään ohjaamaan jokainen Vesis-kurssilainen kehittämään omia taitojaan hieman pidemmälle. Tuntisuunnitelmat on jaettu alkuverryttelyyn, liikkumis, ja pallonkäsittelyosioihin. Jokaisen tunnin lopuksi pelataan vähintään 20 minuuttia.

Ohjaaja pääsee helposti myös tarkistamaan tuntisuunnitelmien lomassa sääntöjä. Sääntöjä olisi hyvä sisällyttää pikkuhiljaa peliin mukaan.