Vesipallotuomarit

Vesipallon tuomaritoiminta

Uimaliiton järjestämässä sarjatoiminnassa otteluita tuomitsevat erotuomarit ja pelinohjaajat. Otteluita tuomitsevat henkilöt löytyvät suoraan vesipallon tulospalvelujärjestelmä Torneopalista. Yhteyshenkilö erotuomariasioissa on sarjavastaava Anni Aikala. 

Tarvittava koulutus

Erotuomareita ovat vesipallon erotuomarikoulutuksen käyneet, yli 17-vuotiaat henkilöt. Erotuomarikoulutuksen voi käydä myös nuorempana halutessaan.

Pelinohjaajakoulutukseen voi osallistua vesipallotaustainen, 14 vuotta täyttänyt henkilö, tai 16 vuotta täyttänyt henkilö jolla ei ole vesipallotaustaa.

Pelinohjaajana voi toimia myös vesipallon perussäännöt hyvin tunteva henkilö, esimerkiksi valmentaja. 

Erotuomaritehtävät

Erotuomarin ja pelinohjaajan pääasiallinen tehtävä on toimia erotuomarina Uimaliiton hänelle osoittamissa otteluissa.

Lisäksi erotuomarilla on velvollisuus opastaa ja neuvoa pelinohjaajia niissä otteluissa, joissa viheltää pelinohjaajan kanssa.

Pelinohjaajat eivät voi viheltää ottelua yksin. Ottelussa tulisi aina olla yksi erotuomari viheltämässä pelinohjaajan kanssa tai otteluvalvoja paikalla. Pelinohjaajat voivat viheltää ikäkausisarjojen otteluita sekä kansainvälisen tuomarin suosituksen jälkeen B-sarjan otteluita.

Uimaliiton sarjojen erotuomarit osallistuvat sarjakauden alussa Sarjapäivään, jonne kokoontuvat kaikki sarjoissa pelaavat seurat sekä erotuomarit.

Erotuomari ja pelinohjaaja sitoutuu noudattamaan Uimaliiton sääntöjä ja määräyksiä. Kaikkia sarjoja viheltäviä kannustetaan myös osallistumaan ainakin yhteen Uimaliiton järjestämään sääntökoulutukseen sekä tarjolla oleviin erotuomarikoulutuksiin.

Erotuomarivarustus

Uimaliiton järjestämissä otteluissa erotuomarivarustus on Uimaliiton valkoinen paita. SM-sarjaotteluissa erotuomarilla tulee olla valkoiset housut, Ikäkausisarjoissa ja Suomen Cupin otteluissa alaosaksi käy myös valkoiset vähintään polveen ulottuvat shortsit.

Uimaliitto tilaa ennen sarjakauden alkua mukaan ilmoittautuneille erotuomareille ja pelinohjaajille valkoiset paidat, kaksi kappaletta per tuomari.

Lisätilaus tehdään tarvittaessa mikäli uusia erotuomareita tai pelinohjaajia tulee useampi mukaan. Niin kauan kunnes Uimaliitto toimittaa tuomarivaatetusta, viheltää voi omissa vaatteissa, pyrkien käyttämään vähintään valkoista paitaa.

Uimaliitto hankkii erotuomareille pillin sekä keltaisen ja punaisen kortin.

Otteluvalvojatoiminta

Osassa otteluita on paikalla otteluvalvoja, joka valvoo sääntöjen ja määräysten toteutumista sekä tuomari- ja toimitsijatoimintaa ottelussa. Otteluvalvojalla on velvollisuus toimia erotuomareiden apuna ja tukena ottelussa sekä antaa palautetta ottelun jälkeen muiden tehtäviensä lisäksi. 

Vesipallotuomareiden ottelukorvaukset