Vesipallon sääntömuutokset ja tuomarilinja
17.9.2022

Lauantaina 17.9.2022 pidettiin Espoonlahdessa sekä tuomaritoiminnan sisäinen palaveri, että tuomareiden ja valmentajien välinen palaveri. Tavoitteena on rakentaa yhteisymmärrystä tuomaritoiminnan ja vesipallovalmennuksen välille. Tämän lisäksi vesipallon sääntöihin on tulossa muutoksia, jotka mahdollistavat vauhdikkaamman pelin. Seuraava tapaaminen tuomareiden ja valmentajien välillä järjestetään Jyväskylässä 11.-12.12.2022 BSM- ja IKD -turnauksen yhteydessä.
Miten linja kovenee?
Sekä valmentajien että tuomareiden näkökulmasta nähtiin tärkeänä, että mahdollistetaan pelaajien kovempi pelaaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että vapareita ei myönnetä niin helposti, myös puolustavan pelaajan taitavuutta palkitaan ja puhtaat pallonriistot halutaan mahdollistaa. Vapareiden kalastelu ja kaikenlainen sukeltelu tulee olemaan vesipallon sääntömuutoksissa jatkossa myös kontravirhe, josta hyökkäyssuunta kääntyy. Tästä pääset lukemaan tarkemman yhteenvedon keskustelusta. Voit pyytää myös tallenteen tilaisuudesta katsottavaksesi laittamalla sähköpostia osoitteeseen reija.hakkinen@uimaliitto.fi
Vesipallon sääntömuutokset
Minkälaisia muutoksia vesipalloon on luvassa? Tästä pääset lukemaan sääntömuutoksia, jotka hyväksytään lokakuun puolessa välissä todennäköisesti suurimmilta osin vesipallon kongressissa. Sääntömuutokset tulevat voimaan 2kk päätöksen tekemisestä.
Tuomaritoiminnan keskeisiä huomioita
- Pyritään huomioimaan esteellisyydet kauden aikana, huolehditaan siitä, että tuomarit nimetään turnauksiin ajoissa, tuomarit toimivat itse aktiivisina ja ilmoittavat omasta esteellisyydestään tai käytettävyydestään. Tuomareita on melko vähän ja heillä on jonkin verran esteellisyyksiä.
- Tuomarit haluaisivat kansainvälistä yhteistyötä molempiin suuntiin – että seurat pyytäisivät aina jonkun tuomarin (vaihdellen) mukaan kansainvälisiin turnauksiin ja puolestaan finaaleihin voisi tuomaripariksi tulla kansainvälisiä tuomareita
- Kuinka voidaan määritellä miten vihelletään ”oikein”? Kuinka voidaan huolehtia siitä, että saadaan tuomaritoiminta pysymään tasalaatuisena ja lajia palvelevana läpi kauden?
- Delegaattitoiminta – kuinka sitä toteutetaan?
- Ennakkoasenteista ja ennakkokäsityksistä pitäisi päästä eroon
- Peli pitäisi saada tuntumaan pelaajista helpolta niin, että se sujuu ”ikään kuin tuomaria ei edes huomaisi”
- Tuomaritoiminnan suurimpia haasteita on se, ettei sääntöjä ymmärretä samalla tavalla. Kuinka voitaisiin tukea valmentajien ja pelaajien sääntötuntemuksen kanssa?
Mitä tämä vaatii valmentajilta?
- Huolehditaan sekä omasta että pelaajien sääntötuntemuksesta ja ylläpidetään sitä aktiivisesti
- Valmentajien kanssa voitaisiin keskustella siitä, että tuomareillekin tulee virheitä. Valmentajat voisivat käydä pelaajien kanssa läpi sitä, että tuomareiden virheet eivät ole henkilökohtaisi Kaikkea ei voi tuomari nähdä, mutta pelaajiltakin vaaditaan itsehillintää.
- Hermostuminen jää pelaajan tappioksi. Kuinka tätä voidaan auttaa valmennuksen kautta?
Mitä tämä vaatii seuroilta?
- Pelien allasvaraukset on tehty hyvissä ajoin ennen kauden alkua
- Allasvaraukset ja otteluohjelmat on merkattu hyvässä ajoin ja oikein vesipallon tulospalvelujärjestelmään
- Pyritään välttämään viime hetken muutoksia
- Toivotaan, että ottelujärjestelyt olisivat mahdollisimman pitkälle sarjamääräysten mukaiset
Kuinka tätä voidaan tukea järjestelyjen kautta (Uimaliiton rooli)?
- Toimiva tulospalvelujärjestelmä
- Aktiivinen ja ajantasainen tiedotus
- Jatkuva vuorovaikutus
- Kuinka voidaan tukea valmentajien ja pelaajien sääntötuntemusta?