Vesipallon kevätkausi 2023 käynnistyy

6.1.2023

 

Miesten SM-sarja

Vesipallossa on palailtu joulun ja vuodenvaihteen lomilta. Ensimmäiset sarjapelit järjestetään jo tulevana viikonloppuna kun Helsingin Kuhien 1-joukkue kohtaa Cetuksen Pirkkolan uimahallissa lauantaina 7.1. klo 18.50. Miesten SM-sarja käynnistyy siis jo tänä viikonloppuna. Miesten SM-sarjassa pelataan vielä runkosarjaa. Sarjataulukosta nähdään tämänhetkisiä tilastoja, joissa Cetus johtaa ja Kuhien 1-joukkue on toisena. Lauantain ottelusta tulee siis jännittävä. Miesten SM-sarjassa pelataan runkosarjaa vielä helmikuun alkuun saakka. Helmikuun loppupuolella joukkueet jaetaan tulosten perusteella ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

 

Juniorisarjat

BSM-sarjassa ollaan sarjan puolivälissä. Turnauksia pelataan vielä Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Maaliskuun Jyväskylän turnauksen jälkeen pelataan finaalit. Seuraava turnaus on näillä näkymin Helsingissä 21.-22.1. Sarjatilastojen mukaan BSM-sarjan johdossa ovat tällä hetkellä Helsingin Kuhat ja Jyväskylän Saukot.

IKC-sarjan seuraava turnaus pelataan Helsingissä 4.-5.2. Tämän jälkeen turnauksia pelataan ennen finaaleita vielä Turussa ja Porissa. Sarjatilastojen mukaan IKC-sarjaa johtavat Espoon Cetus ja Turun Uimarit.

IKD1 -sarjaa pelataan seuraavan kerran jo 14.1. kun toisensa kohtaavat Espoon Cetus ja Helsingin Kuhat Pirkkolan uimahallissa. Sarja pelataan pääosin turnausmjuotoisena, mutta pääkaupunkiseudun joukkueet voivat sopia keskinäisiä pelejään myös muihin ajankohtiin. IKD1 -sarjan turnauksia pelataan vielä Espoonlahdessa, Turussa ja Jyväskylässä. Sarjatilastoja johtavat Turun Uimarit ja Espoon Cetus.

IKD2 -sarjassa pelataan seuraava ottelu niin ikään 14.1. jolloin Keravan UImarit kohtaavat Espoon Cetuksen 2 -joukkueen. Sarja pelataan otteluina pääkaupunkiseudun joukkueiden kesken. Keravan Uimarit johtaa sarjaa Helsingin Kuhien 2-joukkueen ollessa toisena.

 

Vesipallon uudet säännöt

Vesipallon uudet säännöt tulivat voimaan 1.1.2023, vaikkei virallisia sääntöjä ole vielä julkaistu FINAn sivuilla. Keskeisimpiä, seuroilta ja tuomareilta toimenpiteitä vaativia asioita säännöissä ovat mm.:

  • Seurojen tulee merkitä ns maalialue päätyköysiin 2m maalitolpista ulospäin.
  • Kaikki pelinaikaiset vaihdot tulee tehdä "läpsystä", jolloin molemmat pelaajat ovat vielä pelialueen ulkopuolella ja joko jäähykulmassa tai sivulla olevalla vaihtoalueella läpsäyttävät käsiä veden pinnan yläpuolella. Tämä ei tietenkään koske vaihtoja maalin jälkeen tai vaihtoja aikalisän aikana.
  • Enää ei ole virhe mennä 2 m sisäpuolelle ilman palloa, kunhan hyökkääjä ei ole ns. maalialueella. Eli, hyökkääjä voi oleilla 2m sisäpuolella, kunhan on riittävän kaukana (2m) maalitolpasta.

LEN ohjeet tuomareille löytyvät osoitteesta: https://www.len.eu/wp-content/uploads/2022/10/New-Instructions-2022-23.pdf sekä https://www.len.eu/wp-content/uploads/2022/10/LEN-TWPC-INSTRUCTIONS-FOR-THE-COMPETITIONS-SEASON-2022-2023-1.pdf

FINAn syksyllä hyväksymät sääntömuutokset löytyvät osoitteesta: https://wwpra.org/wp-content/uploads/2022/08/Proposals-for-Changes-water-polo.pdf

 

Suomen joukkueiden valmistautuminen EM-karsintoihin

Suomen vesipallon miesten ja naisten maajoukkueet valmistautuvat maaliskuun EM-karsintoihin. Miesten maajoukkue matkustaa 3.-5.2.2023 ottamaan mittaa Liettuan joukkueista, kun puolestaan naiset valmistautuvat kahdella kotimaan leirillä joista ensimmäinen on 13.-14.1.2023 Eurassa ja toinen 17.-19.2.2023 niin ikään Eurassa.