Yhä useammalle seuralle menestystä IKM-uinneissa

#UUTINEN #UINTI 17.6.2019

Porissa kisattujen Ikäkausimestaruusuintien päätöspäivä tarjosi edelleen tasokkaita kamppailuja lajista toiseen. Sunnuntain jännittävimpiä kisoja oli 16-vuotiaiden 400 metrin sekauinti, joka eteni Cetuksen Niklas Hatakan ja Simmiksen Aleksi Koprisen vuorotellessa johtoasemassa. Rintauintiosuudella Hatakka karkasi yli kolmen sekunnin johtoon, mikä teki vapaauinnin viimeisestä altaanvälistä trillerin, sillä Koprinen tuli loppukirillään viiden sadasosan päähän, ja näin Hatakka voitti kisan vain täpärästi.

Porin altaassa nähtiin todella monia alle sekunnin kymmennyksen välisiä kisailuja. Myös mitalisijoja jaettiin tasatuloksin ennen näkemättömän paljon, peräti neljässä poikien lajissa, 100 m vapaassa (P-16), 200 m perhosessa (P-15), 100 m perhosessa (P-14) ja 400 m sekauinnissa (P-14).

Simmiksen vanhat pojat dominoivat

Helsingfors Simsällskap oli kisoissa murskaavan ylivoimainen. Se keräsi hurjat 580 seurapistettä syrjäyttäen Cetuksen IKM-uintien vallankahvasta nyt myös pitkällä altaalla.

Simmiksen dominoinnista parhaan kuvan maalannee se, että 16-vuotiaiden poikien sarjan uimarit Lassi Haimi, Lari Tumanoff ja Aleksi Koprinen ottivat kaikilla neljällä vapaauintimatkalla kolmoisvoiton. Vain sadalla metrillä palkintokorokkeelle tunki mukaan myös jaetuksi kolmanneksi uinut Vaasan Alex Lydman.

Simmiksellä oli myös lukuisia monimitalisteja, kuten kuusi henkilökohtaista kultaa uinut Louna Kasvio sekä esimerkiksi Davin Lindholm, Lotta Pälsi ja Wilma Sundt. Yhteensä Simmis keräsi 54 mitalia (21+19+14).

Ennätysmäinen seurakirjo mitaleilla

Hyvin ilahduttavaa Porin kilpailutilastoissa oli se, että kisoihin osallistuneista 60 seurasta lähes puolet, 28 seuraa, saattoi uimarinsa palkintokorokkeelle asti. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä kertoo siitä, että vaikka Simmiksen kaltaiset pistehuiput ovat korkealla, on nuorisovalmennusta tehty laadukkaasti yhä useammassa seurassa, ja mitaleille voi yltää niin sanottujen suurseurojen ulkopuoleltakin. Pistesijoille kirjattiin yhteensä 42 seuraa.

Porin IKM-uinneissa peräti 28 seuraa ylsi mitaleille. Kuva: Porin Uimaseura

Monimitalisteja myös muilla seuroilla

Kilpailuennätyksiä rikottiin Porissa yhteensä 20, mikä on melko tavanomainen määrä. Ennätysrohmu oli viimeisissä pitkän radan IKM-kisoissaan uinut Oulun Uinnin Petra Ansaranta keräten neljä henkilökohtaista kisaennätystä varsin erilaisilta matkoilta. Ansaranta sai Porista kuusi kultamitalia ja kaksi pronssia.

Aurajoen Uinnin Ajjuub Ezzat teki näyttävän sisääntulon Rollo-ikäluokista IKM-tasolla voittamalla viisi kultaa ja yhden pronssin. Myös ensimmäisissä pitkän radan IKM-uinneissaan kisannut ÅSK:n Ellen Kaituri teki vaikutuksen rintauintimatkoilla, kisaennätykset 100 ja 200 metrillä, sekä 50 metrin mestaruus kaksi vuotta vanhempien uimareiden joukossa. Kaituri ui kolme kullan lisäksi neljä pronssia.

Vandersin 15-vuotias Danil Seksenov on myös yksi hyvä esimerkki multimenestyjistä, hän ui viisi kultaa kaikissa muissa lajeissa paitsi rintauinnissa. Saldona myös yksi pronssi ja kaksi kisaennätystä.

Kangasalan Kuohun Aino Hinkka keräsi Porissa hulppeat kuusi kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Lisäksi kisaennätys 100 metrin perhosessa.