Viestissä hyvät lähtökohdat EM-finaaliin

#UUTINEN 3.12.2015

Torstai-illaksi saatiin kolme välieräuintia ja sekajoukkueen viesti komealla SE-tuloksella finaaliin.

Sekajoukkue petrasi roimasti SE:tä aamun alkuerissä. Kuva: Jussi Salminen

Suomen sekajoukkue kauhoi Suomen ennätyksen 4x50 metrin sekauintiviestissä ja otti finaalipaikan torstai-illaksi viidenneksi nopeimpana. Tulos oli 1.40,66, mikä parantaa viime vuoden joulukuun lyhyen radan MM-uinneissa syntynyttä Suomen ennätystä peräti 1,6 sekuntia. Aloitusosuudella selkäuimarina oli Mimosa Jallow, joka jäi ajalla 27,44 vain kolme sadasosaa omasta Suomen ennätyksestään. Rintaa ui Jenna Laukkanen, jonka tulos lentävällä lähdöllä oli 29,83, sama kuin keskiviikon henkilökohtaisen matkan alkuerissä ja välierissä. Perhosta ui Riku Pöytäkivi yltäen erinomaiseen vauhtiin osuusajalla 22,61, Pöytäkiven SE paukusta on 23,07. Ankkurina vapaauintia ui Ari-Pekka Liukkonen lukemin 20,78, hivenen hitaammin kuin keskiviikon vapaauintiviestissä.

Torstai-illan finaalista on tulossa tuima. Erissä Valko-Venäjä oli vain 0,15 sekuntia Suomea nopeampi ja kolmannen sijan napannut Hollanti 0,54 sekuntia vauhdikkaampi.

Kolme henkilökohtaista välierää

Naisten 100 metrin sekauinnissa suomalaiset saivat kaksi välieräpaikkaa. Jenna Laukkasen hyvä vire jatkui toisena kisa-aamuna, ja Laukkanen kauhoi aikaan 59,91, vain kaksi kymmenystä hitaammin, kuin Espoon SM-uinneissa pari viikkoa sitten. Hän oli alkuerien kuudes, joten mahdollisuudet perjantaina kisattavaan EM-finaaliin ovat Laukkasen sivumatkalla erinomaiset. Toisen semifinaalipaikan nappasi Cetus Espoon Fanny Teijonsalo. Hän oli 11. ajalla 1.00,40. Teijonsalo on pommittanut minuutin rajaa jonkin aikaa, ja ennätys on lokakuulta, 1.00,12.

Cetuksen Sini Koivu teki hienon parannuksen ennätykseensä satasen sekauinnissa. Lokakuinen ennätys koheni melkein sekunnilla aikaan 1.02,34, kun Koivu oli tuloksissa 25:s.

Mimosa Jallow ui ennätysvauhdillaan 50 metrin perhosuinnin välieriin torstai-illaksi. Hän paransi 0,12 sekuntia tämän syksyistä ennätystään lukemiin 26,53. Aika riitti alkuerien 14. sijaan, ja välierät nähdään heti torstain iltasession alussa.

Mattsson ja Seppälä eivät yltäneet iltaan

Ensimmäisissä lyhyen radan arvokisoissaan uiva Matti Mattsson ei selvinnyt mukaan päämatkansa finaaliin. 200 metrin matkoilla ei kisata välieriä, ja rintauinti ei torstaiaamuna Mattssonilla kulkenut odotetulla tavalla. Hän ui kylläkin uransa kolmanneksi parhaan aikansa 2.07,98, mutta finaalikahdeksikkoon vaadittiin vielä 1,55 sekuntia kovempi tulos ja sijoitus oli 13:s. Mattssonin SE lyhyellä altaalla on vuodelta 2013, 2.07,50.

Hanna-Maria Seppälä kisasi torstaiaamuna tiiviillä aikataululla 100 metrin vapaassa ja sekauinnissa. Hän karsiutui molemmissa välieristä. Vapaauinnissa hän ylsi aikaan 54,38, mutta jäi kaksi kymmenystä välieräpaikasta 21. sijalla. Vain vajaan vartin myöhemmin uidussa sekauinnissa eroa jatkopaikkaan oli selvemmin, ja Seppälä 23:s.

Seppälän karsiutuminen satasen vapaauinnissa oli historiallinen. Hän osallistuu nyt 16. lyhyen radan EM-uinteihinsa vuodesta 1999 alkaen, ja on niissä ottanut osaa 100 metrin vapaauintiin 15 kertaa. Aiemmin hän on tällä matkalla yltänyt aina vähintään välieriin, saldona neljä välieräpaikkaa ja kymmenen EM-finaalia, joista mitaleina yksi hopea ja yksi pronssi.