Uusia nimiä EM-uinteihin

#UUTINEN 8.2.2010

Tampereella sunnuntaina päättyneet SM-uinnit tuottivat viisi Suomen ennätystä, sekä tukun uusia nimiä EM-rajojen alittaneiden listalle.

Kisojen viidennestä Suomen ennätyksestä vastasivat Helsingfors Simsällskapin Kaisla Kollanus, Sofia Mustelin, Juulia Lainekivi ja Marlene Niemi naisten 4x100 metrin vapaauintiviestissä. Seuran nimissä ollut ennätys parani lukemiin 3:45,07. HSS:n Katja Lehtonen ui puolestaan päätöspäivän parhaan tuloksen 50 metrin rintauinnissa kisaennätysajalla 30,96.

Kisojen viiden SE:n saldoon täytyy olla tyytyväinen. Ennen kisoja velloneelta pukukeskustelulta katkesi siivet, kun SM-allas tarjosi kovia tuloksia.

- Tämä oli hieno osoitus siitä, että uimarit ovat nyt kovassa kunnossa, eikä vauhti ole puvuista kiinni. Lähtökohdat kevään ja kesän pitkän radan kaudelle ovat hyvät, Uimaliiton valmennuspäällikkö Ippe Natunen summasi.

Ensi marraskuussa uitavien lyhyen radan EM-uintien tulosrajan alittaneiden joukkoon kuuluu jo nyt kymmenen uimaria. Tampereella lista piteni ilahduttavasti, ennen kaikkea sellaisilla nimillä, joita ei aikaisemmin ole nähty edustustehtävissä aikuisten arvokisoissa, kuten Anni Alitalo, Jenna Laukkanen ja Aleksi Eskelinen. Lisäksi viikko sitten nuorten SM-uinneissa tulosrajan alitti Toni Ahola.

- Elokuisiin Budapestin pitkän radan EM-uinteihinkin rajan on saavuttanut jo yli kymmenen uimaria, Natunen huomautti.

Yksi uusi nimi EM-kisalistalle saatiin Cetuksen Aleksi Eskelisestä miesten pisimmällä vapaauintimatkalla. Eskelinen paransi 1500 metrin ennätystään liki 17 sekunnilla aikaan 15:32,39.

- Oli ihan kivaa tuhanteen metriin asti, sitten alkoikin tuska. Se on tyypillistä, vaikeudet alkavat aina kilometrin kohdalla, ui tätä matkaa sitten lyhyellä tai pitkällä radalla, Eskelinen tuumi.

Päätöspäivän mitali oli 21-vuotiaalle espoolaiselle jo kisojen neljäs.

- Näihin kisoihin herkisteltiin ja tuloksia lähdettiin tietoisesti hakemaan. Ajat olivat ihan odotusten mukaisia. Tavoite oli lyhyen radan EM-kisarajan alitus ja se tuli, Eskelinen jatkoi.

Emilia Pikkarainen voitti 100 metrin perhosuinnin tuloksella 59,78. Pian perhosen jälkeen hän starttasi myös 400 metrin sekauintiin Patricia Aschanin viereltä mutta keskeytti uintinsa hieman puolenvälin jälkeen.

- Perhonen tuntui tosi hyvältä ja sujui hyvin, vaikka alitajuisesti vähän säästelin itseäni 400 sekariin. Vähän ennen sekaria mietin, lähdenkö ollenkaan ja alkumatkasta jalat kramppasivat niin, etten pystynyt jatkamaan. Harmittaa, en olisi halunnut luovuttaa, Pikkarainen harmitteli.

Sekauinnin voitti Aschan tuloksella 4:44,45, joka on uusi kisaennätys, EM-raja-alitus ja uupuu Pikkaraisen Suomen ennätyksestä vain 1,28 sekuntia. Aschanilla on raja myös Budapestin pitkän radan EM-uinteihin, mutta kesän päätavoite on Helsingin nuorten EM-uinnit heinäkuussa.

Seurojen välisen pistekilpailun voitti ensimmäistä kertaa Espoon Cetus. Tulokset ja pisteet kisasivulla.

Aleksi Eskelinen katsoi uintinsa jälkeen tulostaululle ja tuuletti. Kisojen tavoite oli täyttynyt.

Kuva:Tommi Laine

"