Uinnin löytäminen aikuisena

#TARINA #UINTI 12.2.2018

"Ai voiko noinkin vanhana aloittaa tosissaan uimisen?" kysyi eräs entinen kilpauimarituttava Annukka Onnilta, joka löysi uinnin 41-vuotiaana. Hän opetteli tekniikkaa ja saa nykyään virtaa päiviinsä jopa viidesti viikossa uimahallista. Hän fanittaa Ui kesäksi kuntoon -kampanjaa.

Aiemmin vain arkiliikuntaa harrastanut tamperelainen Annukka Onni kävi kävelylenkeillä ja talvisin hiihtämässä, silloin tällöin myös uimahallissa. Kangasalan Kuohun uimahallin seinältä hän bongasi syksyllä 2015 ilmoituksen, jossa tarjottiin uintitekniikan opetusta aikuisille. Hän otti yhteyttä Uimaseura Kangasalan Kuohun Simo Hilloon, joka katsoi Annukan lähtötason ja alkoi opettamaan tekniikkaa. Ensin vapaauintia, sitten myös selkä- ja rintauintia.

– Nyt mulla on rata auki. Tästä tuli sellainen loppuelämän projekti. Käyn uimassa keskiarvollisesti 3–4 kertaa viikossa, aina vähintään tunnin. Matkaa kertyy nykyään sellaiset 2–4 kilometriä riippuen vähän siitä, millaisen treeniohjelman Simo on antanut, Annukka kertoo.

Annukka Onni sai tekniikkaopetuksen avulla paljon apua myös rintauintiin.

Kipinä uintiin oli olemassa

Uimahallissa Annukka kertoi ihailleensa teknisesti hyvin uineiden menoa. Omaa lähtötasoaan hän kuvailee huonoksi, jonkinlaisen matkan hän pystyi uimaan, mutta sitten alkoi hapottaa pahasti. Matkauimisesta ei tullut mitään, paitsi rintauinnilla. Noin parin kilometrin pituisen Viikinsaaren ympäriuinnin hän oli käynyt uimassa muutama kesä sitten, rintauinnilla niska jäykkänä. Vapaauinnin hengitystekniikka oli ensimmäinen asia, johon hän halusi apua. Oppiminen ei loppujen lopuksi ollutkaan vaikeaa.

– Siitähän avautui ihan erilainen maailma. Ulkopuolinen ammattilainen näkee tekniikkavirheet, ja voi puuttua niihin. Minulla on ollut hyvä opettaja, ja tekniikka on nyt sellainen, että uinti tuntuu tosi hyvältä, se on minulle hyvä ja tehokas tekniikka, Annukka kertoo.

Oikean uintiasennon omaksumisessa on käytetty myös apuvälineitä. Simo toi Annukalle ensimmäiseksi käsivetolättärit. Nykyään Annukan uintikassista löytyy myös pienet räpylät, pullari, potkulauta ja snorkkeli. Näistä tarvikkeista ovat myös muut uimarit olleet kiinnostuneita altaalla.

– Juuri tällä viikolla yksi nuori mies kyseli minulta, että olisikohan hänelle tällaisista apuvälineistä hyötyä uintitekniikan parantamiseksi. Minä sanoin, että varmasti on ja ei muuta kuin tekniikkakurssille, siitä saa niin paljon apua, Annukka kertoo.

– Minusta tuntuu, että tuolla altaissa on tosi paljon sellaisia minun kaltaisiani, jotka haaveilevat hyvästä uintitekniikasta, mutta eivät ole vielä rohjenneet mennä tekniikkakursseille. Siksi tällaiset Ui kesäksi kuntoon -kampanjat ovat äärettömän hyviä houkuttelemaan ihmisiä ottamaan ensimmäinen askel. Mielestäni tekniikkakursseille on matala kynnys, sinne on helppo mennä ja siellä on monen tasoisia ihmisiä, hän jatkaa.

Uinti-innostuksensa myötä Annukka on jo kerännyt melkoisen varustepaketin treeneihinsä, lättärit kahta eri kokoa, miniräpylät, pullari ja snorkkeli.

Uinnin iloa myös kesällä järvissä

Annukka ui mieluiten aamuisin. Kello soi 5:15 ja ennen töiden alkua Kangasalan Kuohussa tai Tampereen Uintikeskuksessa tehty uintitreeni antaa hyvän vireen päivään. Iltaisin ei tarvitse sängyssä lampaita laskeskella.

Iltatreenejäkin on ilmaantunut, kun Annukka meni mukaan Uimaseura Kuohun mastersryhmään. Harjoitteluaika on vasta illalla puoli yhdeksältä, mutta hyvä porukka ja treenivetäjä imevät mukaan kahdesti viikossa. Yksilölajikin on sosiaalista ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Kilpailemaan mastersryhmä ei ole Annukkaa kuitenkaan vielä saanut, vaikka aikojakin on jo vähän kelloteltu. Viikinsaaren hän kävi kiertämässä viime kesänä uudestaan, tällä kertaa rennosti vapaauinnilla. Kangasala Triathlonissa hän oli myös mukana paritriathlonissa. Varustekaappikin täydentyi avovesiuinti-innostuksen myötä märkäpuvulla. Nyt, kun uiminen on oikean tekniikan myötä nautinnollista, on mieleen hiipinyt myös starttaaminen joissakin mastersuintikisoissa, jotta omalle uinnille saisi jonkinlaisen mittapuun.

– Tämä kun on näin kivaa, niin uusia ovia aukeaa koko ajan. Kilpailemisessa vastaan tulisi taas uusia asioita ja uutta opeteltavaa. Teen tosi mielenkiinnolla tätä omaa juttuani, ja katson mitä tulee vastaan. Jos kisoihin vielä mennään, niin varmaankin vapaa- ja selkäuintia voisin uida, niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja, Annukka kertoo.

Uintikampanja kolahti heti

Sopivat uintihaasteet ovat Annukan mieleen. Simo Hillo ehdotti hänelle vuosi sitten osallistumista maaliskuiseen Ui kesäksi kuntoon -kampanjaan. Uimarinsa tuntien hän heitti myös pienen porkkanan:

– Simo sanoi, että jos uit kampanjakuukauden aikana 50 kilometriä, tarjoan pullakahvit. Minä uin vähän yli 60 kilometriä, Annukka nauraa.

Tulevana maaliskuuna Annukka on varmasti taas ilmoittamassa Ui kesäksi kuntoon -kampanjan uintimetrejä uimahallin henkilökunnalle. Tärkeintä on kuitenkin se, että uinnissa säilyy ilo. Sitä rajaa ei saa ylittää, että uidaan metrejä tai vauhtia naama irvessä. Annukan epämukavuusalue alkaa, jos nopeutta lisätään liikaa.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja on Annukan mielestä parhaimmillaan juuri keväällä, jolloin on hyvä hioa kuntoa kohti kesää. Hän toivoisi, että kampanjaa markkinoitaisiin enemmän ja aikaisemmin, jotta epäröitsijät saisivat vähän enemmän harkinta-aikaa lähteä mukaan. Kampanjan myötä maaliskuussa uimahalleissa on tavallista enemmän uimareita ja vesijuoksijoita, silloin olisi myös hyvä olla tarjolla aktiivisemmin tekniikkaohjausta sitä haluaville.