Turvallisen harrastusympäristön tarjoaminen on urheiluyhteisön yhteinen vastuu

#UUTINEN #UINTI #UIMAHYPYT #TAITOUINTI #VESIPALLO 25.11.2021

Urheiluharrastus tuo parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Hyvä kohtelu on jokaisen oikeus ja se pätee niin arjessa kuin harrastusten piirissä. Harrastus voi valitettavasti kuitenkin muuttua myös epämiellyttäväksi ja ahdistavaksi.

Olympiakomitea, lajiliitot sekä niiden alaiset seurat luovat urheiluyhteisön, jonka yhteisenä tavoitteena on tukea ja edistää vastuullisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassaan.

Urheiluyhteisön tehtävä on tarjota ja taata lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö harrastaa. Urheiluyhteisön Reilun Pelin ihanteet ja tavoitteet on koko urheiluyhteisöä sitova eettinen ohjeisto ja vastuullisuustyön perusta. Se sisältää viisi pääperiaatetta:

  • Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun
  • Vastuu kasvatuksesta
  • Terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen
  • Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus
  • Luonnon kunnioittaminen ja kestävään kehitykseen pyrkiminen

Vastuullisen seuratoiminnan keskeinen periaate on mahdollistaa jokaisen tasa- ja yhdenvertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun. Vastuullinen urheiluseura noudattaa toiminnassaan urheiluyhteisön reilun pelin ihanteita ja tavoitteita.

Uimaliitto jäsenseurojensa tukena tarjoten tietoa, ymmärrystä ja työkaluja puuttua epäasialliseen käytökseen ja turvallisen harrastusympäristön luomiseen. Työkaluja mahdollistavat mm. Et ole yksin -palvelu.

Materiaaleja ja työkaluja seuroille vastuullisen ja yhdenvertaisen urheilutoiminnan toteuttamiseen:

Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma

Vastuullisuus Uimaliitossa

Yhdenvertaisuus Uimaliitossa

Et ole yksin -palvelu

Et ole yksin -verkkokurssi

Vastuullinen valmentaja -verkkokurssi

Ihmisoikeudet urheilussa