Tunnetut urheilijat kasvoiksi Et ole yksin -kampanjalle

#UUTINEN 3.6.2019

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Uinnista kampanjan viestiä urheilijoille alleviivaavat maailmanmestari Jani Sievinen ja parauimari William Söderling. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

Katso videolta urheilijoiden viesti:

Uimaliiton YouTube 

Tutkimusten ja selvitysten mukaan kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen. Väestöliitto ja lajiliitot perustivat reilu vuosi sitten Et ole yksin -palvelun, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille, valmentajille, huoltajille sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijöille.

– Ensimmäisen toimintavuoden aikana palveluun on ottanut yhteyttä niin aikuisia kuin nuoria. On pidetty hyvänä, että voi olla yhteydessä muualle kuin omaan seuraan tai suoraan lajiliittoon. Asian arkaluontoisuuden takia on joskus helpompi puhua tuntemattomalle ja nimettömänä, kertoo Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen.

Seuroille lisää tietoa ja työkaluja

Toisen toimintavuoden aikana lisätään tietoa aiheesta urheilevien nuorten ja heidän vanhempiensa keskuudessa sekä koulutetaan urheiluseuroja ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa. Ensimmäisessä vaiheessa seurat saavat konkreettisia toimintaohjeita ennaltaehkäisyyn ja syksyllä käynnistyvät koulutukset seuratoimijoille.

– Tiedon lisääminen ja avoimuus ovat tehokasta ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa tekijöiden on toimia. Nuoret alkavat tunnistaa milloin heidän rajojansa on ylitetty, kertoo Saara Ruotsalainen.

Avoimuuteen kannustavat myös seitsemän lajin entiset ja nykyiset urheilijat, jotka ovat mukana lisäämässä tietoisuutta aiheesta ja Et ole yksin -palvelusta. He haluavat esimerkillään rohkaista urheilun parissa toimivia puhumaan avoimesti aiheesta.

Mukana kampanjassa ovat:

Jalkapallo: Markku Peltoniemi ja Nana Yang
Jääkiekko: Annina Rajahuhta ja Tuomo Ruutu
Koripallo: Annika Holopainen ja Hanno Möttölä
Lentopallo: Riikka Lehtonen ja Lelu Ojansivu
Salibandy: Veera Kauppi ja Peter Kotilainen
Uinti: Jani Sievinen ja William Söderling
Voimistelu: Emma Rantala
Voimistelu ja Suomen Olympiakomitea: Jani Tanskanen

Lisätiedot Et ole yksin -palvelusta: Väestöliitto, asiantuntija Saara Ruotsalainen 040 630 5386

Et ole yksin -hankkeessa ovat mukana Jääkiekkoliitto, Koripalloliitto, Lentopalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Voimisteluliitto, Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. Hanketta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Veikkaus.

etoleyksin.fi