Taitouinnin sekapari-laji vauhtiin!

#UUTINEN #TAITOUINTI 14.1.2019

Viime sunnuntaina Helsingissä järjestettiin ensimmäinen taitouinnin sekaparin (mixed duet) lajikokeilu. Taitouinnin saloihin tutustumaan saapui seitsemän urheaa miestä ja poikaa sekä yksi nainen.

Taitouinnin sekapari on ollut jo muutaman vuoden arvokisalaji. Lajin ensimmäiset MM-kilpailut olivat Kazanissa 2015 ja heti seuraavana vuonna EM-tasolla Lontoossa. Olympialajiksi sekapari ei ole vielä päässyt, mutta sekin koittanee pian.

Sekapareilla on lajeina sekä vapaaohjelma että tekninen ohjelma, joissa on samat säännöt kuin naisten duo-ohjelmissa. Lajin pioneeri on ehdottomasti amerikkalainen Bill May, joka 1998 voitti Yhdysvaltain mestaruuden Christina Lumin kanssa. Vasta kun Kanada, Italia ja Ranska osoittivat lajiin kiinnostusta, myös miehet ovat saaneet osallistua lajin arvokilpailuihin.

Märskyssä kokeiltiin kaikkea perusasioista ja koreografiaan 

Suomessa ei ole vielä ainuttakaan sekaparia seuroissa harjoittelemassa. Siksi miehille ja pojille tarjottiin nyt tutustumismahdollisuutta. Mäkelänrinteen uintikeskuksen hyppyaltaalla järjestetyn kahden tunnin lajikokeilun vetivät taitouinnin ammattivalmentaja Iris Lucenius apunaan Riikka Ruhanen.

Harjoittelu aloitettiin taitouinnin perusasioista, liu'uista ja vartalon hallinnasta. Kaikki osallistujat olivat uimareita, joten vesi sinällään oli hyvinkin tuttu elementti, mutta vartalon liikuttaminen pystysuunnassa käyttäen käsiä ja jalkoja ei olekaan niin helppoa.

Sitten hieman jo vaikeutettiin. Jos liikkeet sujuvat jalat koukussa niin sitten niitä voi jo kokeilla jalat suorina. Tämäkin sujui osallistujilta aika hyvin, tosin joillakin nilkat jäivät vielä ojentamatta.

Harjoitusten lopuksi tehtiin lyhyt koreografia sekaparina. Yllättävän vaikeaa on oman liikkeenhallinnan lisäksi seurata paria, jotta ei ole liian kaukana toisesta.

Kaikki osallistujat olivat harjoitusten jälkeen väsyneitä, mutta onnellisia. Tapahtuma oli hyvin onnistunut. Toivottavasti laji saataisiin käynnistettyä seuroissa viimeistään syksyllä.

Laidalta kuultua

"Helpommin sanottu kuin tehty"

"Näyttää helpolta, mutta ei todellakaan ole sitä"

"En minä tiedä yhtään, että miten päin minä olen siellä veden alla"

"Liian monta asiaa mietittävänä"

"Menee monta tuntia, että oppii pelkät kädet veden alla"

"Ei tässä kylmä tullutkaan"

"Käy hyvin vesivoimatreenistä"

"Oli kyllä hauskaa, vaikka ensin jännitti tosi paljon, että mitä tämä oikein on"


Ota yhteyttä lähimpään taitouintiseuraasi!