Taitouinnin Nuorten maajoukkueelle mitaleita Bulgariassa

#UUTINEN #TAITOUINTI 9.5.2023

Nuorten maajoukkue kilpaili kuluneena viikonloppuna 5.–7.5.2023, Second Artistic Swimming Tournament “Pirin” -kilpailussa Bulgarian Blagoevgradissa. Kilpailuihin osallistui uimareita Suomesta, Bulgariasta, Tšekeistä, Ukrainasta ja Sveitsistä. Tuomareita oli edellä mainittujen lisäksi Italiasta, Israelista ja Maltalta. Suomi edusti kilpailussa vapaalla joukkueohjelmalla, vapaalla duolla sekä kolmella vapaalla sololla ja kolmella teknisellä sololla.

Suomen joukkueen kilpailut alkoivat perjantaina duon vapaaohjelmalla, jossa uivat Iiris Nurmi ja Olivia Tojander (AWS Taitouinti). Suoritus oli parille ensimmäinen kansainvälinen startti yhdessä ja he onnistuivat hienosti saavuttamaan asetetut tavoitteet. Duo sijoittui hienosti hopealle.

– Duo ui onnistuneesti lähekkäin ja keskittyivät hyvin laskuihin läpi ohjelman. Tuomareilta saatiin arvokasta palautetta, jonka avulla kehitämme ohjelmaa duon päävalmentajan Heidi Rizkin kanssa loppukauden kilpailuihin, kertoo parin valmentaja Tea Uimonen.

Solistit Mari Moilala, Iiris Nurmi ja Veera Säämänen

Perjantain kilpailupäivää jatkettiin soolo vapaaohjelmilla. Soooja uivat Iiris Nurmi (AWS), Veera Säämänen (Cetus Espoo) ja Mari Moilala (Oulun Uinti). Säämänen onnistui uudistetulla ohjelmallaan näyttämään itsevarmaa, puhdasta ja tasaista suorittamista, joka palkittiin hopeamitalilla ja ennätyspisteillä. Nurmi aloitti ohjelman tutulla vahvalla suorittamisella. Ohjelman loppupuolella ajoitus musiikkiin ei ollut aivan täsmällistä ja suorituspuhtaus kärsi. Moilala keskittyi oikeisiin asioihin, mutta suoritus kaipaa vielä ohjelmakuntoa. Taiteellisen vaikutelman pisteet olivat kuitenkin hienosti solokilpailun toiseksi parhaat.

Lauantai aloitettiin teknisillä sooloilla. Kilpailun jälkeen Suomesta soloja seurannut Säämäsen valmentaja Jasmin Grönman oli tarkkana ja pyysi tarkastusta ohjelman basemarkeista. Tarkastuspyynnöt menivät läpi ja Säämäsen sijoitus nousi kolmella sijalla. Suomen solistit  sijoittuivat tiukassa keskinäisessä kilpailussa 10 pisteen sisään toisistaan, Nurmi sijalle 3, Moilala sijalle 4 ja Säämänen sijalle 5. 

– On hienoa, että meillä on joukkueessa kolme näin vahvaa solistia, jotka haastavat toisiaan jatkuvasti eteenpäin samalla toisiaan kannustaen, valmentajat toteavat.

Suomen kilpailut huipentuivat lauantaina joukkue vapaaohjelmaan, jossa tavoitteena oli puhdas maksimisuoritus. Tavoite saavutettiin ja joukkue voitti ansaitusti kultaa reilu kuuden pisteen erolla Tšekin nuorten maajoukkueeseen. 

– Joukkue tsemppasi erityisesti synkroa sekä ohjelman akrobatioita, joissa oli vielä haasteita edellisissä kilpailuissa. Uimarit onnistuivat keskittymään juuri oikeisiin asioihin ja suoritus oli paras kokonainen uinti tähän mennessä, treenisuoritukset mukaanlukien. Saimme erinomaista palautetta koreografian puhtaudesta ja siitä, että se toi hyvin esiin uimareiden osaamisen, kertoo joukkueen valmentaja Saana Annunen.

– Olemme kaikki oikein tyytyväisiä ja tuntui hienolta saada tällainen onnistuminen kauden ensimmäisissä kansainvälisissä kilpailuissa. Kehitettävää löytyy vielä muodostelmien selkeydestä ja loppuohjelman puhtaudesta. Joukkue todella onnistui paineen alla uimaan yhdessä ja näyttämään taitonsa, lisää joukkueen valmentaja Uimonen.

Kilpailut sujuivat hyvin ja järjestäjät olivat erittäin vieraanvaraisia ja avuliaita. Kokonaisuudessaan kilpailut olivat Suomen joukkueen osalta erittäin onnistuneet ja joukkue sai arvokasta kokemusta isompia areenoja varten.

Teksti Saana Annunen
Kuvat NMJ