Taitouimarit lähtevät innolla ensimmäisiin aikuisten EM-kilpailuihinsa

#UUTINEN #TAITOUINTI 6.5.2021

EM-kilpailut ovat ensimmäiset aikuisten arvokilpailut duolle. Kuva: Miia Mäkikallio

Taitouinnin EM-kilpailut uidaan Budapestissa 10.–15. toukokuuta. Suomea kilpailuissa edustavat duo Linnea Pitkänen ja Sini Tuuli sekä soolo Pinja Kekki. Joukkueeseen kuuluvat myös valmentajat Iris Lucenius ja Mira Helmiö.

Kaikille taitouimareille kyseessä ovat ensimmäiset aikuisten arvokilpailut.

Pitkäsen ja Tuulin valmentaja Lucenius kertoo, että valmistautuminen kilpailuihin on sujunut hyvin.

– Kilpailukoreografia on ollut hyvissä ajoin valmis. Nyt siihen on tehty joitain pieniä muutoksia ja vaikeutuksia. Olemme hioneet paljon kulmia, eli että liikkeet olisivat todella samannäköisiä. Lisäksi olemme keskittyneet siihen, että esittäminen olisi vahvaa, ja missä käsiliikkeessä katsotaan mihinkin suuntaan ja tuomaripaneeliin. Edellisissä virtuaalikilpailuissa palaute oli, että koreografian alku kaipaa lisää vau-efektiä ja sellaista on nyt tehty siihen, Lucenius avaa.

Pitkänen ja Tuuli uivat EM-kilpailuissa duon vapaaohjelman. Sunnuntaina duo teki kisaharjoituksen, josta haettiin kisafiilistä Budapestiin.

– Finaalipaikan saavuttaminen olisi todella hienoa. Nyt kun emme ole päässeet kisaamaan kansainvälisesti pitkään aikaan, on vähän vaikea hahmottaa, minkälainen pistetaso on ja mitkä pisteet finaaliin pääseminen vaatisi. Jos tulee erinomainen suoritus ja ennätyspisteet, niin ei siihen voi olla pettynyt.

Kilpailemisen lisäksi EM-tapahtumasta saadaan inspiraatiota omaan tekemiseen.

– Tämä on todella hyvä tilaisuus nähdä, missä laji menee kansainvälisesti. Taitouinti kehittyy ja muuttuu nopeasti, joten on tärkeää pysyä perillä lajin kehityksestä, etteivät omat koreografiat jää niin sanotusti vanhanaikaisiksi. Kisoissa näkee uutta, mikä inspiroi ja antaa motivaatiota jatkoon, Lucenius kertoo.

Kekki hakee onnistumisia vaikeutettuihin ohjelmiin

Pinja Kekki ui Budapestissa sekä vapaan että teknisen soolon. Kekki lähtee innoissaan ottamaan mittaa Euroopan parhaista taitouimareista.

– Etenkin 16-vuotiaana ensikertalaisena fiilikseni kisoihin lähtemisestä on tietysti katossa tai ehkäpä oikeammin jopa sen yläpuolella. Kevään aikana olen muokannut ohjelmiani vaikeammiksi. Nyt olisi tärkeää saada nämä muutokset onnistumaan, ja sitä kautta omat ennätyspisteeni ovat varmasti rikottavissa. Sitä, mihin se tuloslistalla sitten riittää, on vaikea arvioida vielä, Kekki kertoo.

EM-kilpailut järjestetään tiukoissa kuplaolosuhteissa, eikä tapahtumissa ole katsojia.

– On harmi, että kisakatsomon tunnelmasta ei kukaan pääse mukaan nauttimaan, mutta eiköhän kaikille kiinnostuneille nykyaikana lähetys löydy katsottavaksi. Tätä kautta tämä on itselleni ja koko Suomen taitouinnille loistava tilaisuus päästä näyttämään kuinka hienosta ja katsojaystävällisestä lajista on kyse, Kekki sanoo.

EM-kilpailut oli alun perin tarkoitus järjestää vuoden 2020 toukokuussa, mutta ne siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.

 

Suomalaisten ohjelma taitouinnin EM-kilpailuissa (kellonajat Unkarin aikaa):

Maanantai 10.5.

9:00–11:00 soolo vapaaohjelma, alkukilpailu, Pinja Kekki

Tiistai 11.5.

9:00–11:00 duo vapaaohjelma, alkukilpailu, Linnea Pitkänen & Sini Tuuli

16:00–17:30 solo tekninen ohjelma, suora finaali, Pinja Kekki

Keskiviikko 12.5.

9:00–10:00 soolo vapaaohjelma, finaali

Perjantai 14.5.

9:00–11:00 duo vapaaohjelma, finaali

Ohjelman kokonaisuudessaan löydät EM-kilpailuiden virallisilta sivuilta.