Taitouimarit valmiita Belgradin EM-kilpailuihin

#UUTINEN #TAITOUINTI 5.6.2024

Taitouinnin EM-kilpailut käydään 10.–14.6.2024 Serbian Belgradissa. Suomea kilpailuissa edustavat Mari Moilala, Iiris Nurmi ja Sini Tuuli. Kilpailuissa on mukana yhteensä 22 maata ja 121 urheilijaa, joista nuorimmat ovat vasta 15-vuotiaita.

Oulun Uintia edustavalla Mari Moilalalla on tällä hetkellä käynnissä treenimoodi. Kisajännitys ja lähteminen konkretisoituvat hänen mukaan vasta lähempänä kilpailuja. Moilala on tehnyt pitkäjänteisesti töitä tähdäten EM-kilpailuihin ja hän iloitseekin unelman käydessä toteen. Moilala kilpailee teknisessä soolossa.

– Soololla tavoittelen puhdasta harkkasuoritusta, kaiken saamista uinnissa irti, suorituksesta nauttimisesta, mutta haluan uida myös jalkasarjat ja elementit korkealla ja terävästi, Moilala sanoo.

Moilalan valmentaja Saana Annunen odottaa ikimuistoisia kilpailuja. Valmentajan mukaan he tavoittelevat uimarin kanssa oman tasoista ja läsnäolevaa suoritusta. 

– On hienoa, että pitkäjänteinen työ konkretisoituu tällä kaudella aikuisten arvokilpailuna. Teknisen soolon harjoituksissa on pyritty saamaan hyviä toistoja elementteihin ja hybrideihin ja siten varmuutta suorituspuhtauteen. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja odotamme innolla kilpailuja, Annunen kertoo.

Vantaan Pyörteen Sini Tuuli lähtee Belgradiin odottavin fiiliksin. Tuulin mukaan on aina hienoa päästä edustamaan Suomea kovatasoiseen joukkoon. Hänen tavoitteenaan on onnistua antamaan oma paras suoritus ja katsoa mihin se tällä hetkekellä riittää. Tuuli voitti toukokuussa Pohjoismaiden mestaruuden soolon vapaaohjelmalla.

Sini Tuuli

PM-kilpailuiden jälkeen Tuuli on vaikeuttanut kisaohjelmaansa. Harjoittelussa on keskitytty tekemään varmoja puhtaita toistoja, nostamaan kisakuntoa ja saamaan koreografiaan vaikeuden lisäksi enemmän variaatiota ja sitä kautta myös taiteellista puolta. Taitouinnissa Eurooppa on ehdottomasti kovin maanosa ja EM-kisoilta voidaan yleisesti odottaa kovaa tasoa. Eteenkin Pariisin olympialaisin menijöiden osalta nähdään uusia koreografioita esityksissä.

– Nykyisten sääntöjen myötä tuloslistaa ei ole niin sanotusti kirjoitettu etukäteen ja mahdolliset basemarkit kenen tahansa kohdalla voivat keikauttaa kilpailun suuntaa yllättävästi. Sinin suorituksella lähdetään hakemaan hänen parasta mahdollista tekemistä, hyvää taistelua viimeiseen musiikin sointuun saakka ja karismaattista esiintymistä. Tavoitteena on lähteä hyvillä mielin kotiin ylpeänä Sinin suoriutumisesta, Tuulin valmentaja Iris Lucenius kommentoi.

Moilala nähdään duon vapaaohjelmassa Iiris Nurmen kanssa. Nurmi suuntaa EM-karkeloihin hyvillä fiiliksillä. Uimaria ensimmäiset aikuisten arvokilpailut eivät jännitä.

– SM-kisoista jäi duon osalta varma olo ja valmistava leiri tuo vielä lisää varmuutta erityisesti yhdessä uimisen osalta. Vielä ei jännitä, olen enemmänkin vaan innoissani siitä, että pääsen uimaan ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin, joista olen haaveillut jo pitkään, kertoo Nurmi.

– Saamme Iiriksen kanssa toisistamme paljon energiaa, ja tavoitteena on, että se näkyy kilpailusuorituksessa yhtenäisenä ja vahvana tekemisenä. EM-tavoite on täyttynyt ja kilpailuissa haluamme näyttää omaa vahvaa harkkasuorittamista. Tämä on yksi välisteppi ja toteutunut tavoite kohti ensi kauden uusia tavoitteita, Moilala avaa tuntemuksiaan duosta.

Mari Moilala & Iiris Nurmi

Duon valmentajina toimivat Cetus Espoon Jasmin Grönman ja Tea Uimonen. Heidän mukaansa duon kausi on sujunut hienosti ja päätavoite eli EM-paikan saavutettiin. Kisan valmistavalla leirillä keskitytään yhtenäisyyden eli synkron ja samannäköisen liikekielen vahvistamiseen. Uimarit harjoittelevat arjessa eri paikkakunnilla, joten yhtenäisyys on keskeinen tavoite harjoittelussa ja myös kisasuorituksessa. 

– EM-altaasta lähdetään hakemaan duon vahvuuksiin kuuluvaa hyvää eläytymistä ja esiintymistä sekä puhdasta, basemarkitonta suoritusta, joka on ollut todella lähellä jo useaan otteeseen. Uskomme, että tämä tavoite saavutetaan. Tärkeä tavoite on myös nauttia kokemuksesta, sillä kyseessä on urheilijoiden ensimmäinen aikuisten arvokilpailu, mikä on todella hieno saavutus jo itsessään, duon valmentajat kommentoivat.

Suomen edustajien lajit (ajat Suomen aikaa):

MAANANTAI 10.6.2024
klo 11:30 soolo vapaaohjelman alkukilpailu | Sini Tuuli

TIISTAI 11.6.2024
klo 11:30 duo vapaaohjelman alkukilpailu | Mari Moilala & Iiris Nurmi
klo 17:30 soolo teknisen ohjelman suora finaali | Mari Moilala

KESKIVIIKKO 12.6.2024
klo 17:30 duo vapaaohjelman finaali

TORSTAI 13.6.2024
klo 11:30 soolo vapaaohjelman finaali

Kisasivut

Kilpailuja voi seurata livenä Eurovisionsport kautta.

 

Taitouinnin EM-joukkueen joukkueenjohtajana toimii Mira Helmiö.
mira.helmio@uimaliitto.fi

Lisää vastaavia uutisia