Taitouimarit haalivat mitaleita Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

#UUTINEN #TAITOUINTI 13.5.2024

Jyväskylän Aallon joukkueen vapaaohjelma, kuva Jesper Fredskild

Vuosien jälkeen taitouimarit kisasivat Pohjoismaiden mestaruuksista Tanskassa, Kööpenhaminassa 10.–12.5.2024. Toisistaan ottivat mittaa uimarit Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Jyväskylän Aallolta oli hieno edustus kisoissa. He osallistuivat sekä junior- että senior-sarjassa muun muassa joukkueen vapaaohjelmaan voittaen molemmissa kultaa. Juniorstartissa nähtiin alkuun pieni sekaannus, sillä vedenalainen kaiutin oli unohdettu laittaa päälle, eikä näin ollen musiikki kuulunut veden alla.

– Uimarit starttasivat uudelleen seuraavan ohjelman jälkeen ja saivat hyvin kerättyä fokuksen uudelleen ja tehtyä harkkatasoisen uinnin. Seniorsarjan startissa urheilijat keskittyivät hyvin edellisen startin korjauksiin ja siinä olikin havaittavissa kauden parasta synkroa, kommentoi valmentaja Nea Hannula.

Seniorsarjan akrobatiaohjelma oli kahdesta harmillisesta basemarkista huolimatta yksi urheilijoiden tämän kauden parhaista suorituksista ja hyvä parannus edelliseen kilpailustarttiin. Erityisesti synkro oli tarkkaa ja ohjelman ensimmäiset neljä akrobatiaa räjähtäviä ja näyttäviä ja Jyväskylän Aalto saikin kotiinviemisenä kultaa.

soolo uimarit Helka Riekkinen ja Maiju Malkasaari

Juniorsolistit Helka Riekkinen ja Maiju Malkasaari uivat molemmat hyvät, omantasoiset suoritukset ja nappasivat vapaaohjelmillaan kaksi kirkkainta mitalia, Riekkinen kultaa ja Malkasaari hopeaa.

– Tämä oli jo Helkan kevään neljäs kisastartti soololla ja suorittaminen on kehittynyt kisa kisalta. Helkalla oli myös kilpailuiden kaikista solisteista korkeimmat taiteelliset pisteet! Maijun suoritus oli varma ja hän keskittyi ohjelman aikana oikeisiin asioihin, kertoo Malkasaaren valmentaja Nea Hannula.

duo Minea Eskelinen, Helka Riekkinen, Alisa Hynninen

Jyväskylän Aallon junior duo-vapaaohjelman parin Alisa Hynnisen ja Helka Riekkisen ohjelman alku oli varmaa suorittamista. Parin akrobatiat onnistuivat hyvin ja erityisesti ensimmäinen heitto oli yksi ohjelman kohokohdista tuoden duolle kultaa. Duon varauimarina oli Minea Eskelinen.

– Uimarit sopeutuivat hyvin viime hetken pieniin muutoksiin, joilla varmistettiin vain yhden basemarkin uinti, valmentaja Piia Laitinen kommentoi.

Uimarieiden mielestä oli hyvä fiilis kisata ja kisat olivat hieno kokemus.

– Suoritukset tuntuivat varmoilta ja nyt tiedetään mihin täytyy laittaa vielä extrafokus SM-kilpailuissa, kommentoivat kaikki uimarit.

Jyväskylän Aalto kahmi siis yhteensä viisi Pohjoismaiden mestaruutta ja valmentajat ovat ylpeitä urheilijoistaan. Seuraavaksi uimarit keskittyvät kahden viikon päästä kauden päätapahtumaan eli Suomen mestaruuskilpailuihin.

Maiken Svanholm (Tanska, pronssia), Sini Tuuli, Cecilie Hojmark (Tanska, hopeaa)

Uimaliiton edustusurheilija Sini Tuuli voitti soolon vapaaohjelmallaan senior sarjassa kultaa. Tuuli edustaa Vantaan Pyörrettä. Uimasi kisasi ensimmäistä kertaa tälle vuodelle kahdessa peräkkäisessä kisassa täsmälleen samalla koreografialla. Aiemmin kisaohjelmaa on muokattu aina kilpailusta toiseen ja samalla haettu suurempaa vaikeusastekerrointa.

– Taitouinnin säännöt ovat päivittyneet niin tiuhaan, että sen vuoksi tämä oli ensimmäinen kerta kun kahdessa peräkkäisessä kilpailussa on sama koreografia. Huhtikuussa Unkarin avoimissa Sini ylitti soololla EM-kisojen A-rajan parhaana suomalaisena. Tämä Kööpenhaminan startti toimi hyvänä välietappina ja rentoa fiilistä tavoittelevana uintina kohti toivottavasti kesäkuussa siintäviä EM-kisoja. Kotiin viemisinä hienosti Pohjoismaiden mestaruus ja kultamitali, kommentoi Tuulin valmentaja Iris Lucenius.

Pinja Kotisaari ja Annika Harjula, kuva Jesper Fredskild

Kilpailuissa oli edustus myös Oulun Lohista, kun duopari Annika Harjula ja Pinja Kotisaari kisasivat sekä duon vapaa- että teknisellä ohjelmalla. Teknisessä duossa suoritus oli tasainen alun epäonnistuneesta akrosta huolimatta.

– Vapaaohjelmassa he uivat parhaan kisastarttinsa kyseisellä ohjelmalla. Valmentajana olen hyvin tyytyväinen suorituksiin ja vietämme seuraavat viikot hioen ohjelmia SM-kilpailuja varten, kommentoi duon valmentaja Minna Paakkolanvaara.

Myös uimarit olivat itse tyytyväisiä, sillä teknisellä duolla tuli hopeaa ja vapaaohjelmalla kultaa.

–  Oli kivat kisat, muutokset ohjelmissa toimi ja uinti tuntui hyvältä, joten katse kohti SM-kisoja, Kotisaari kommentoi, johon Harjula jatkaa:

– Uinnit tuntuivat aika hyvältä ja oli kiva nähdä, että muutokset toimii ja nyt vielä muutama treeni ja sitten kohti SM-kisoja.

Kaikki tulokset

Aallon Juniorjoukkue, vapaaohjelma
Selma Anttilainen
Minea Eskelinen
Alisa Hynninen
Maiju Malkasaari
Helka Riekkinen
Sara Sinivuo
Unna Sinivuo
Jenna Suomela
Alva Opperbeck (varauimari)
Piia Laitinen (valmentaja)

Aallon Seniorijoukkue, vapaaohjelma
Minea Eskelinen
Kiia Kunelius
Alisa Hynninen
Maiju Malkasaari
Helka Riekkinen
Sara Sinivuo
Unna Sinivuo
Jenna Suomela
Selma Anttilainen (varauimari)
Alva Opperbeck (varauimari)
Piia Laitinen (valmentaja)

Aallon Seniorijoukkue, akrobatiaohjelma
Selma Anttilainen
Minea Eskelinen
Alisa Hynninen
Kiia Kunelius
Maiju Malkasaari
Helka Riekkinen
Sara Sinivuo
Jenna Suomela
Unna Sinivuo (varauimari)
Maiju Opperbeck (varauimari)
Nea Hannula (valmentaja)

Asiasanat

taitouinti

Lisää vastaavia uutisia