Swim Meet sai loistavan startin Mäkelänrinteessä!

#UUTINEN 4.4.2019

Helsingissä järjestetty Arena Helsinki Swim Meet osoittautui menestykseksi heti ensimmäisenä vuonnaan, vaikka tapahtuma pystytettiin pikavauhtia.

Kuva: Janne Ahonen

Helsingin Mäkelänrinteen uintikeskuksessa kisattiin kansainvälisellä huipputasolla 1.–2. huhtikuuta. Ensimmäistä kertaa järjestetty Arena Helsinki Swim Meet keräsi kehuja monelta suunnalta, ja ulkomailta asti saatu laaja osanottajakaarti loi kisoille erityisen tunnelman. Kisoissa oli reilut 500 uimaria 13 maasta. Reipas vapaaehtoiskaarti tuotti erinomaiset järjestelyt ja Mäkelänrinteen uintikeskuksen olosuhteita kiiteltiin ulkomaisten toimesta.

Sjöström ja Hosszu tähdittivät kisaa

Kisojen parhaana uimarina palkittiin Ruotsin Sarah Sjöström, joka voitti 200 metrin vapaauinnin parhaalla tuloksellaan sitten Rion olympiauintien. 1.55,44 lähti Helsingistä maailmantilaston kärkeen ja tuotti ruotsalaiselle komeat 937 pistettä. Sjöström olisi halunnut kisata Helsingissä toisenakin päivänä mutta sponsoritehtävät kutsuivat häntä tiistaina. Sjöström oli yllättynyt vauhtinsa kovuudesta Helsingin kisassa.

Unkarin Katinka Hosszu starttasi Helsingissä peräti kahdeksassa lajissa, ja uinteja kertyi yhteensä hurjat 15 kappaletta. Kolminkertainen olympiavoittaja ja ME-uimari sai Helsingistä kuusi kultaa ja kaksi pronssia. Kovimman tuloksensa hän iski 100 metrin selkäuinnissa voittoajalla 1.00,74. Hosszu kiitti kilpailujen järjestelyitä ja tunnelmaa, ja uskoi Kaj Kunnaksen haastattelussa palaavansa Helsinkiin ja Nordic Swim Tourille myös ensi vuonna.

Fraser-Holmes tykästyi nopeaan altaaseen

Miesten puolella kovimmista tuloksista vastasivat rintauimarit Erik Persson Ruotsista ja Matti Mattsson, vaikka mukana oli myös kaksinkertainen olympiafinalisti ja tuore MM-hopeamitalisti Tom Fraser-Holmes Australiasta. Hän voitti suvereenisti päämatkansa 400 metriä sekauintia, ja täydensi värisuoran puolta lyhyemmässä sekauinnissa hopealla ja 200 metrin vapaassa pronssilla.

– Tämä on ensimmäinen kisani joulukuisten MM-uintien jälkeen. Täällä on todella hyvin järjestetyt kisat ja tämä allas on nopea, Fraser-Holmes tuumi Mäkelänrinteessä ja hehkutti kisoja myös sosiaalisessa mediassa.

Vahvasta tasosta kertoo myös se, että esimerkiksi Itävallan Caroline Pilhatsch voitti 50 metrin selkäuinnin maansa ennätysajalla. Norjan Henrik Christiansen on moninkertainen EM- ja MM-mitalisti ja saavutti Helsingissä uuden olympiamatkan, miesten 800 metrin vapaauinnin, A-rajan Tokion olympiauinteihin.

Maajoukkueuimarit availivat pitkän radan kauttaan

Tokion olympiauintien näyttöaika avautui maaliskuun alussa, ja Nordic Swim Tourilla on tilaisuus saavuttaa myös olympiarajoja. Suomen maajoukkueuimarit olivat Helsingissä myös testaamassa vauhtiaan. Matti Mattsson sai hyvää vastusta Erik Perssonista ja kellotti 200 metrin rintauinnissa puolen sekunnin päähän Tokion A-rajasta. Ari-Pekka Liukkonen voitti päämatkansa 50 metriä vapaata. Jenna Laukkanen oli voitokas 100 metrin rintauinnissa ja Riku Pöytäkivi vei perhosuintisprintin kovalla tuloksella. Mimosa Jallow vieraili podiumilla myös useasti.

Eurosport toi kisoille miljoonayleisön

Arena Helsinki Swim Meetin A-finaalit televisioitiin Eurosportilla, jolloin kisat näkyivät useille miljoonille katsojille ympäri maailman Euroopan parhaimpaan tv-aikaan. Aamun alkuerät sekä illan B-finaalit striimattiin puolestaan Livetiming-palvelussa. Mäkelänrinteen lehtereillä nähtiin myös yleisöä seuraamassa uintitähtiä maailmalta, pääsylippuja myytiin reilut 650 kappaletta.

Valtakunnan kärkimediat olivat paikalla raportoimassa kisoista laajasti sanomalehtiä, radiota ja tv:tä myöten. Toimittajat antoivat myös kisoista hyvää palautetta.

Mäkelänrinteessä nähtiin myös aivan uudenlaista tekniikkaa, kun tulospalvelua tarjoiltiin poikkeuksellisen näyttävästi peräti kolmelta videonäytöltä ympäri kisa-altaan.

Nordic Swim Tour jatkuu Bergenissä 5.–7. huhtikuuta ja Tukholmassa 12.–15. huhtikuuta. Arena Helsinki Swim Meet kisataan ensi vuonna 31.3.–1.4.2020, jolloin kyseessä on Nordic Tourin toinen osakilpailu.

Parhaina uimareina palkitut

Seniorit

  1. Sarah Sjöström SWE 937 (200 m VU 1.55,44)
  2. Erik Persson SWE 933 (200 m RU 2.09,62)
  3. Matti Mattsson FIN 907 (200 m RU 2.10,85)

Juniorit

  1. Fleur Vermeiren BEL 797 (50 m RU 31,70)
  2. Alex Ahtiainen EST 774 (100 m PU 54,24) 
  3. Ieva Maluka LAT 773 (100 m VU 56,32)


Tulospalvelu 

Aamujaksojen ja B-finaalien striimien tallenteet 

Valokuvia Instagramissa ja Facebookissa 

KUUNTELE: Yle Urheiluradion uinti-livet:

Maanantai klo 9.05, klo 19.02, klo 21.02 

Tiistai klo 9.05, klo 19.02, klo 21.02