SM-viikko jatkuu kesällä – uinti ja vesipallo mukana!

#UUTINEN 13.10.2016

Heinäkuun 2017 alussa Tampereella kisataan viime helmikuulta tuttu monilajitapahtuma SM-viikko. SM-uinnit ja avovesipallon SM-turnaus ovat mukana noin 30 lajin tapahtumassa 6.–9. heinäkuuta.

Kesän 2017 SM-uinnit kisataan 50 metrin radalla Tampereen Uintikeskuksessa 6.–9. heinäkuuta. Kilpailut ovat osa SM-viikon ensimmäistä kesäversiota, mikä tuo SM-uinneille pitkästä aikaa myös suoraa tv-näkyvyyttä Yleisradion kanavilla.

Uinnin ohella Uimaliiton lajeista SM-viikolla on mukana vesipallo, joka Tampereella esittäytyy yleisölle katukorikseen verrattavana rantavesipallona, mikä on uutta Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa suosittu rantavesipallo tarkoittaa luonnonvesissä pienemmällä joukkueella ja pienemmällä kentällä pelattavaa vesipalloa. Näillä muutoksilla tavoitellaan yleisöystävällisyyttä Tampereen Kaukajärven rannassa pelattavaan rantavesipallon SM-turnaukseen. Miesten ja naisten vesipallon SM-sarjat ratkotaan jo keväällä.

SM-viikko tarjoilee kattavan lajikirjon niin sisä- kuin ulkolajeja yksilö- ja joukkuelajien parista. Mukana on muun muassa triathlon, hengenpelastus, melonta ja taekwondo.

SM-viikko 2016 keräsi katsojia paikan päällä ja tv:ssä

Helmikuussa 2016 järjestetty historian ensimmäinen SM-viikko oli suuri menestys. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä SM-viikossa oli mukana 22 lajia ja viikonlopun aikana jaettiin yli 400 SM-mitalia. Ylen välittämän suorat TV-lähetykset keräsivät parhaimmillaan yli 800 000 katsojaa ja toivat useamman uuden lajin kotikatsomoihin tutustuttavaksi.

Urheilijat, valmentajat ja paikan päällä olleet katsojat antoivat paljon positiivista palautetta ja SM-viikko saa nyt jatkoa. Tapahtuman ensimmäinen kesäversio järjestetään Tampereella 6.-9.7.2017. 

– Tällä hetkellä kesän SM-viikkoon on ilmoittautunut 30 lajia joista 27 on järjestämässä aikuisten SM-kilpailuja ja jopa 3000 urheilijaa kilpailee SM-mitaleista. Olen tyytyväinen siitä, että lajit näkevät SM-viikon mahdollisuutena omalta osaltaan ja tätä kautta yhteistyö ja yhteisöllisyys suomalaisessa urheilussa ottaa jälleen askeleita eteenpäin, toteaa Valon ja Olympiakomitean tapahtumayksikön johtaja Riia Martinoja.

SM-viikon yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada lajeille uusia harrastajia, seuraajia ja näkyvyyttä. SM-viikko tarjoaa lajiyhteistyön avulla pienemmillekin lajeille suuren tapahtuman mahdollisuudet ja sellaista huomiota, jota ne eivät yksin saisi. Vuodesta 2018 eteenpäin tavoitteena on järjestää SM-viikko 2 kertaa vuodessa, talvella ja kesällä.

– Meillä on tietysti isoja suunnitelmia tulevaisuuden osalta, mutta nyt keskitymme täysillä ensi kesän tapahtumaan. Näin suuren lajikirjon kanssa aikataulujen huolellinen suunnittelu on tärkeää. Opimme helmikuun tapahtumasta paljon ja tavoitteemme on entisestään parantaa kisakonseptia yhdessä Ylen ja lajien kanssa, kertoo SM-viikon tuottaja Hanna Iiskola-Kesonen.

Lajit haluavat tehdä yhteistyötä ja oppia toisiltaan

Viime helmikuussa järjestetyssä ensimmäisessä tapahtumassa lajit tekivät tapahtuman yhdessä. Yhteishenki oli erinomainen.

– Yhteistyössä lajien kanssa saadaan toivottavasti tehtyä jälleen tapahtuma, joka palvelee yleisöä kilpailijoiden ja harrastajien lisäksi. SM-viikko on keino tuoda esiin tuoreella ja houkuttelevalla tavalla Suomen rikas lajikirjo. Lajien yhteistyö ja toisilta oppiminen on mielestäni avaintekijä, pohtii toista kertaa mukana olevan taidon lajipäällikkö Sera Kaukola.

– SM-viikko ylitti monella tavalla odotukset, kun se järjestettiin kevättalvella ensimmäistä kertaa. Yle on innoissaan mukana myös vuoden 2017 kesä SM-viikko tapahtumassa, sillä se tarjoaa urheilun ystäville uusia, monipuolisia ja kiinnostavia lajeja. On ollut ilo nähdä, että suomalaiset uskaltavat tämän tapahtuman yhteydessä innostua hieman vieraimmistakin lajeista, sanoo Yle Urheilun urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman.

– Tampere odottaa innolla toista SM-viikkoa ensimmäisen oltua monella tapaa menestys. Hienon urheilun suurtapahtuman saapuminen ensi kesänä niin halleihin kuin katukuvaan pakottaa myös meidät tekemään parhaamme, mutta niinhän me haluammekin tehdä, lupaa Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä.