SM-uintien ensimmäinen kilpailupäivä tarjosi viestikisojen jännitystä, parauimarien ennätyksiä ja pitkän matkan voiton marginaalisella erolla

#UUTINEN #UINTI 1.7.2022

SM-uintien ensimmäinen päivä Tampereella kilpailtiin kuumassa ja kosteassa hallissa, mikä osaltaan verotti tulostasoa tuoreen päävalmentaja Eetu Karvosen mukaan. Ennätysuinteja nähtiin parauimarien toimesta, kun Jenna Rajahalme ui 50 metrin perhosuinnissa ja Nader Khalili 50 metrin vapaauinnissa uudet vammaisuinnin Suomen ennätykset.

Tiukoin taistelu käytiin miesten vapaauinnin 50 metrin pikamatkalla. Lopulta Vandersin Kalle Mäkinen ja Cetus Espoon Miikka Ruohoniemi päätyivät jakamaan Suomen mestaruuden ajalla 22.93. Pikamatkan kolmas oli Jyväskylän Aallon Ari-Pekka Liukkonen ajalla 23.03.

Miehissä ennakko-odotusten mukaista ylivoimaista vauhtia piti Porin Uimaseuran Matti Mattsson, joka ui 200 metrin rintauinnin Suomen mestaruuteen yli kuuden ja puolen sekunnin erolla kakkoseen. Marginaalinen ero taas nähtiin miesten 1500 metrin kilpailussa, kun Aurajoen Uinnin Konsta Vainio löi kolmella sadasosalla Cetus Espoon Roope Liimataisen. 

Sairasteluista toipuva Simmis Helsingin Laura Lahtinen urakoi useilla matkoilla ja ui Suomen mestaruuteen 200 metrin vapaauinnissa. Kovaa treenijaksoa kohti EM-kisoja uiva Lahtinen huokuu itseluottamusta ja nauttii uimisesta. 

”Uinti on tuntunut hyvältä, etenkin nyt illalla. Ollaan vähän kevennetty näihin kisoihin, ei olla tehty herkistelyä, mutta kuitenkin EM-kisoihin treenaataan. Mä haen itsevarmuutta, kun nyt urakoin ja 200 perhosta on rankka matka, niin ei se 200 perhosta olekaan enää niin rankka, kun on urakoinut neljä matkaa yhteen jaksoon”, iloitsi Lahtinen torstai-iltana.

Kuuntele Laura Lahtisen kommentit ensimmäisen päivän päätteeksi. 

Myös Jyväskylän Aallon MM-edustaja Mimosa Jallow ui kolmella matkalla Suomen mestaruuteen, kun henkilökohtaisissa kisoissa voitot irtosivat 100 metrin selkäuinnissa ja 50 metrin perhosuinnissa. Lisäksi Jyväskylän Aallolle kirjattiin Suomen mestaruus 50 metrin vapaauinnin sekaviestissä.

Torstaina altaassa nähtiin myös nuorten EM-kisoihin Romaniaan matkaavia uimareita. Simms Granin Louna Kasvio voitti sekä nuorten että yleisen sarjan 400 metrin sekauinnin Suomen mestaruudet. Kasvion  tapaan Simmis Helsingin Davin Lindholm valmistautui nuorten EM-uinteihin kovemman kaavan mukaan.

”Oli aamulla neljä starttia, ja nyt illalla kaksi lajia. Ollaan kyllä urakoitu päivän aikana ihan hemmetisti. Tietenkin SM-kisa on vähän kuin treeni sinne EM-kisoihin, kaikki panokset on sinne asetettu, etenkin kun se 50 rintauintia on heti ekana päivänä matkana”, iloitsi Lindholm, joka ui vain torstain SM-kisoissa. 

Kuuntele Davin Lindholmin kommentit videolta 

SM-uinnit jatkuvat perjantaina Tampereen uintikeskuskessa. Aamujakso alkaa 9:00 ja iltajakso 18:00. Kilpailuja voi seurata livenä Aamulehden verkkosivujen livestriimistä.

Iltajakson tulokset 

Kuva: Teemu Moisio 

Lisää vastaavia uutisia