PM-kisoista päätös hyvälle hyppykaudelle

#UUTINEN 11.12.2018

Bergenin PM-kilpailut päättivät arvokisatäyteisen ja menestyksekkään uimahyppyvuoden ja aloittivat samalla valmistautumisen tulevan vuoden uusiin haasteisiin. Kotiintuomisina oli peräti 29 mitalia.

Bergeniin matkasi ennätyssuuri 22 urheilijan joukkue. Nuorten ja aikuisten maajoukkueiden lisäksi mukana oli kahdeksan C-ikäistä tulevaisuuden lupausta, joista viisi oli ensimmäistä kertaa mukana PM-kilpailuissa.

Suomalaisittain mielenkiintoisimpia lajeja olivat B- ja A-tyttöjen lajit, joista saavutettiin kesällä paljon kansainvälistä menestystä. Näissä lajeissa myös muilla Pohjoismailla on kasvamassa todella lahjakkaita nuoria.

Skandinavian B-tytöt maailman eliittiä

B-tyttöjen tulostaso oli tänä vuonna huikea, kun mukana oli kolme tämän vuoden arvokisamitalistia sekä lisäksi useita NEM- ja NMM-edustajia. Esimerkiksi tyttöjen kolmen metrin laudalla peräti viisi ensimmäistä tyttöä ylitti SM-tulosluokkarajan. Ylivoimaiseen voittoon ponnisti Suomen Lauren Hallaselkä

– Tämä oli viimeinen kilpailuni B-tytöissä  ja oli kiva päättää kausi voittoon ja omaan ennätykseen. En tosin odottanut näin hyvää tulosta tässä vaiheessa kautta, sillä olemme tehneet syksyn peruskuntokautta. 

Laurenin uusi ennätystulos 364,90 ylittää SM-tulosluokkarajan peräti 40 pisteen turvin. 

– Tein ennätykset pakollisilla hypyillä  ja myös uusi hyppyni, eteenpäin kolme ja puoli voltti kerien onnistui tänään tosi hyvin. Ehkä se ei olekaan niin vaikea hyppy kuin olen luullut, Lauren hymyilee. 

Myös hopeamitalisti Anni Paloheimo onnistui samalla telineellä ja jätti Laurenin tavoin taakseen viime kesän nuorten MM-pronssimitalistin, Ruotsin huippulupauksen Emilia Nilsson Garipin. Emilia oli edelleen vaikeuttanut sarjaansa ja tekee nyt sekä taaksepäin että ulospäin pyörivät vapaavalintaiset hyppynsä taittaen. Sama kolmikko jakoi mitalit huipputuloksin myös metrin laudalla; siellä järjestys oli Nilsson Garip, Hallaselkä ja Paloheimo.

Tyttöjen parihyppyjä Lauren ja Anni eivät valinneet tähän kilpailuun, vaan kilpailivat tulevaisuutta ajatellen jo naisten sarjassa. Molemmat osallistuivat lisäksi naisten sarjojen muihin lajeihin. Anni teki naisten metrillä upean M-luokan tuloksen ja tavoittelee Laurenin tavoin edustuspaikkaa ensi vuoden aikuisten arvokilpailuihin. 

A-tytöissä useita loistavia suomalaissuorituksia

Myös A-tytöissä nähtiin huikeita edistysaskelia ja onnistumia. Kerroksilla Ruska Lehtonen räjäytti potin voittamalla kultaa SM-luokan tuloksella. Eleganttien hyppyjen tuomaripisteet nousivat usean hypyn kohdalla kahdeksaan pisteeseen. Suomalaismenestyksen tässä lajissa täydensi varasijalta lajiin nostettu Sofia Sihvonen. Suomella onkin ensi vuonna A-sarjassa suorastaan ruuhkaa ja kesän arvokilpailupaikoista käydään kotimaassa kovaa kilpailua.

Laudalla syksyn aikana suuren kehitysharppauksen tehnyt Nea Immonen säväytti yleisöä erityisesti vaikeilla kolmen metrin hypyillään. A-tyttöjen menestyksen lisäksi Nea onnistui erinomaisesti naisten kolmen metrin laudalla. Vasta 17-vuotiaan Nean sarjan vaikeuskertoimet vastaavat jo nyt naisten sarjan kansainvälistä huipputasoa. Tähän ei kukaan muu suomalaishyppäääjä tällä hetkellä pysty. 

– Syksyn treenit ovat lähteneet hyvin käyntiin ja treenaan nyt Märskyssä, jossa olosuhteet ovat erinomaiset. Ensi kaudella haluan jo hakea kokemusta aikuisten sarjoista, mutta samalla nauttia tietenkin viimeistä vuodesta nuorten sarjoissa, iloinen Nea kommentoi. 

Jouni Kallunki tavoittelee olympiapaikkaa Tokioon

Viime kesän EM-kilpailut väliin jättänyt Jouni Kallunki teki komean comebackin Bergenissä. Kallunki saavutti M-tulosluokkarajat sekä metrin että kolmosen laudoilla ja myös joukkuekilpailussa yhdessä Ruska Lehtosen kanssa.  Tokion olympialaisia ajatellen hienoa on se, että Kallungin kolmen metrin sarjassa on jälleen sisäänpäin kolme ja puoli volttia kerien, joka onnistui Bergenissä hyvin.

– Olen tosi tyytyväinen PM-kisoihin. Vaikka parannettavaa jäi, niin sain hypättyä kelpo kisat tähän vaiheeseen kautta. Ensi kesän päätavoitteena on Etelä-Korean MM-kilpailut, joissa näkee missä mennään olympiapaikkaa ajatellen, Jouni kertoo.

Uusi hyppääjäsukupolvi tulossa

C-sarjoissa Suomella oli mukana sekä konkareita että ensikertalaisia, joille PM-kilpailut ovat ensikosketus maajoukkue-elämään. 12-vuotias ensikertalainen Hannah Puranen oli iloinen ensimmäisestä mahdollisuudesta edustaa Suomea PM-tasolla.

– Vähän enemmän jännitti kuin Suomen kisoissa, mutta olen tosi iloinen, että onnistuin omalla tasollani ja haluan ehdottomasti mukaan ensi vuonnakin, Hannah kertoo.

Myös Aaron Hoffman nautti hyppäämisestä Bergenin lämpimissä vesissä. Hopeamitalin napannut 11-vuotias nautti eniten vanhempien hyppääjien vaikeiden hyppyjen seuraamisesta. Aaron harjoitteli matkan aikana itsekin hurjia temppuja Bergenin kuivamonttuun.

C-ikäisistä konkareista parhaiten onnistui maajoukkueeseen ensi kaudelle valittu Odessa Käck, joka ylsi SM-tulosluokkarajaan molemmissa lajeissaan. Odessa oli molemmissaan lajeissaan hopealla heti Ruotsin Amanda Lundinin kannoilla, joka voitti vaikeilla hypyillään C-tyttöjen kaikki lajit. Myös Suomen 11-vuotias Eerika Repo ylsi mitaleille ja SM-tulosluokkarajaan C-tytöissä.

Ruotsi ykkönen, Suomi hyvä kakkonen

Ruotsi vei nämä kilpailut ylivoimaisesti peräti 27 kultamitalin turvin. Ruotsilla oli myös isoin joukkue, peräti 27 urheilijaa ja 10 valmentajaa ja muuta joukkueen tukihenkilöä. Eroa muihin maihin selittää se, että Ruotsissa on Suomea enemmän kilpaurheilua painottavia seuroja ja kokeneita valmentajia ja he hakevat aktiivisesti valmennusoppia ulkomailta. Suomen koko PM-joukkue tulee Kallunkia lukuun ottamatta kahdesta pääkaupunkiseudun suurseurasta Tiiroista ja Vandista.  Suomi oli kuitenkin kisojen "hopeamitalisti", selkeällä erolla Norjaan, Tanskaan ja Liettuaan. Suomen mitalisaalis oli 4 kultaa, 16 hopeata ja 9 pronssia. 


Tulospalvelu