Parauinnin EM-kisoista yksi mitali sekä uusia oppeja

#UUTINEN #UINTI 27.4.2024

Kuva: Ronja Hampf

Parauinnin avoimien EM-kilpailuiden viimeisenä kisapäivänä nähtiin altaassa myös suomalaisedustus, kun Simmiksen Ronja Hampf hyppäsi altaaseen iltajaksolla. Hampf ui naisten S11-luokan 400 metrin vapaauinnin finaalissa. Vasta 17-vuotias uimari kellotti finaalissa ajan 6.27,25 ja oli viides.

– Taas kerran olen tyytyväinen omaan tekemiseen, tämä nelkku (400 metriä) oli tasainen ja hyvä ja opettavainen. Jälkikäteen on helppo sanoa, että olisi pitänyt uida lujempaa. Ensi kerralla uusi yritys ja silloin uskaltaa toivottavasti kiristää siinä, missä nyt löysäs, Hampf analysoi illan uintiaan.

Hampf kilpaili tällä viikolla myös myös S11-luokassa 100 metrin vapaauinnin sekä SM11-luokassa 200 metrin sekauinnin finaaleissa. Vapaauinnissa Hampf sijoittui kahdeksanneksi ajalla 1.24,03 ja sekauinnissa viidenneksi (3.42,85).

– Kokonaisuutena olen tyytyväinen näihin kisoihin. Ekat kansainväliset arvokisat jännitti. Tavoitteina oli muun muassa saada omaa kokemusta ja harjoitella ja toteuttaa jännityksen hallintaa. Molemmissa onnistuin.

Näiden kisojen henkilökohtaisena superonnistumisena Hampf pitää 200 metrin sekauintia, jossa hän ui lähelle omaa ennätystään. Hampf iloitsee saadessaan myös kokemusta isoon urheilijajoukkoon kuulumisesta sekä erityisen hienolta hänestä tuntui päästä uimaan oman vammaluokkansa kanssa.

– Nämä kisat antoivat paljon mietittävää ja paljon ajatuksia mihin pyrkiä. Minulla on vielä hurjasti opittavaa, mutta se onkin ehkä just se, mikä tässä urheilussa kiehtoo. Koskaan ei ole täysin valmis ja aina voi oppia uutta, Hampf iloitsee.

EM-uintien ensimmäisenä kilpailupäivänä Vaasan Uimaseuran Nader Khalili otti pronssimitalin S14-luokan 200 metrin vapauinnissa. Khalili pysäytti kellot aikaan 1.59,10. Miesten 100 metrin selkäuinnin (S14) finaalissa Khalili oli viides uudella luokkansa Suomen ennätysajalla. Khalili kosketti kaakeleita ajassa 1.02,95. Pronssimitalin saatuaan uimari oli syystäkin tyytyväinen EM-uintiinsa.

– Sain pronssimitalia 200 metrin vaparista ja olen tyytyväinen. Tuntui hyvältä ja sain hyviä tuntemuksia, Khalili iloitsi palkintojenjaon jälkeen.

Parauinnin päävalmentaja toivoo lisää tukea paraurheiluun

Parauinnin päävalmentaja Jari Nordblom on tyytyväinen uimareiden suorituksiin. Valmentajan arvion mukaan molemmat uimarit suoriutuivat hienosti. Uimareilla oli molemmilla eri tavoitteet ja tulokulmat kilpailuihin.

– Nader Kokoneena uimarina onnistui loistavasti saavuttaen ensimmäisen arvokisamitalinsa. Ronja nuorena urheilijana sai hienot onnistumiset finaaleissa ja roppakaupalla kokemusta, Nordblom iloitsee.

Euroopan kärki menee Nordblomin mukaan kovaa ja taso nousee vuosi vuodelta kovemmaksi sekä paraurheiluun panostetaan kokoajan enemmän maailmaa.

– Meidän pitää pysyä siinä mukana Suomessa ja uskaltaa tukea kärkiurheilijoita ja heidän tiimejään. Seuroja pitää saada innostumaan paraurheilusta ja sen mahdollisuuksista. Pohjoismaat painimme samojen ongelmien parissa: kärkiurheilijoiden määrät ovat pienet, joten on tiivistettävä entisestään yhteistyötä. Näiden kisojen jälkeen on kiva jatkaa kohti Berliinin World Series -kisoja ja kesän SM-uinteja, Nordblom päättä

Parauinnin EM-kisoijen kaikki tulokset löytyvät täältä