Paavola ja Sirkka änkesivät samaan finaaliin!

#UUTINEN 18.6.2015

Bakussa nähtiin kaksi suomalaista avauspäivän uimahyppyfinaaleissa. Saija Paavola ja Ellen Sirkka kisasivat kerroshyppyjen parhaimmistossa. Juho Junttila jäi vain kolmisen pistettä nuorten EM-finaalista.

Kuva: Jussi Salminen

Katso suomalaisten fiilikset Olympiakomitean YouTube-kanavalta!


Suomi sai komeasti kaksi edustajaa tyttöjen kerroshyppyjen nuorten EM-finaaliin Bakussa. Kilpailun kuopus, vasta 14-vuotias Saija Paavola putosi finaalissa alkukilpailun sijoituksestaan kaksi sijaa kymmenenneksi tuloksella 323,25. Paavola kuuluu vasta kansainvälisen tason B-ikäluokkaan, mutta Bakussa hypättiin A-ikäluokan vaatimuksilla neljä pakollista ja neljä valinnaista hyppyä. Finaalissa hypättiin vain valinnaiset hypyt, ja Paavola onnistui ensikertalaiseksi erinomaisesti.

– Finaalipaikka ei ollut edes odotuksissa, mutta ihan mahtavaa että pääsin mukaan. Pieneksi, tai aika isoksikin, pettymykseksi jäi finaalin viimeinen hyppy. Ensi viikolla on oman ikäisteni EM-kisa Moskovassa ja siellä on paremmat mahdollisuudet pärjätä hyvin, Paavola kertoi.

Ellen Sirkka sijoittui 12:nneksi, kuten alkukilpailussakin, mutta jäi Paavolan tavoin aamun pisteistään. Ennenkin Euroopan finaalitasolla hypännyt Sirkka on viimeistä vuottaan juniorisarjoissa,

– Olen pettynyt finaaliini, mutta oli siellä paljon hyviäkin asioita, varsinkin hyppyjen lähdöt olivat hyviä. Olen kuitenkin onnellinen siitä, että pääsin tällä kovalla tasolla finaaliin. Kaksi vuotta sitten nuorten EM-finaalissa onnistuin vähän paremmin, Sirkka tuumi.

Nuorten Euroopan mestariksi hyppäsi Iso-Britannian Lois Toulson pistein 456,70 ja mitaleille olisi vaadittu 410,40 pistettä. Paavola oli koko kilpailun ainoa vuonna 2001 syntynyt. Hän kilpailee ensimmäistä kertaa EM-tasolla, jonka alaikäraja on 14 vuotta. Ellen Sirkka on 17-vuotias. Molemmat edustavat helsinkiläistä Uimahyppyseura Tiiroja.

Juho Junttila karsiutui ensimmäisenä

Vain kolmisen pistettä erotti Juho Junttilan nuorten EM-finaalista metrin ponnahduslaudalla. Helsinkiläinen oli alkukilpailun 13. pistein 409,25, kun 12 parasta jatkoi iltafinaaliin Bakussa.

– Tietysti se ärsyttää, mutta toisaalta olen tyytyväinen siihen, että vaikka mokasin kaksi ulospäin lähtevää hyppyä, olin silti noin lähellä finaalia näin kovatasoisissa kisoissa, Junttila pohti.

Kymmenen hypyn sarjan kahdeksannelle hypylle, ulospäin 2,5 volttia kerien, tuomarit näyttivät vain kolmea pistettä. Junttila kuitenkin keräsi itsensä hienosti palaten normaalille 6–7 pisteen tasolleen.

Alkukilpailu oli varsinainen maraton, jossa nähtiin yhteensä 300 hyppyä ja pituutta kertyi melkein neljä tuntia, eikä Junttila ole aiemmin näin pitkää kisaa käynyt.

– Isoin ero kansallisiin kisoihin on juuri tämä pituus, SM-kisa kestää 20–30 minuuttia, täällä se kuluu yhteen kierrokseen. Olen kuitenkin aiemmissa arvokisoissa tottunut tähän, Junttila tuumi.

Toinen maraton on luvassa lauantaina, kun Junttila jahtaa finaalia kolmella metrillä.

– Nyt yksi lepopäivä ja sitten kolmosella haen samoja teknisiä onnistumisia kuin tänäänkin, ja tietysti tasaisempaa sarjaa.

Valmentaja Satu Uusitalo oli tyytyväinen Junttilan kisa-avaukseen, vaikkei finaalin ovet aivan auenneetkaan.

– Pisteiden valossa Juho pystyy parempaankin, tämä ei ollut kauden paras. Mutta kahdeksan kymmenestä oli tänään oikein hyviä ja olen iloinen, että näin kehittymistä juuri sellaisissa asioissa, joita olemme kauden aikana hioneetkin, Uusitalo analysoi.

Tytöt (14–18 vuotta) kerroshypyt, finaali:

1) Lois Toulson GBR 456,70
2) Anna Chuinyshena RUS 429,15
3) Elena Wassen GER 410,40
...10) Saija Paavola 323,25
...12) Ellen Sirkka 302,00

Pojat (14–18 vuotta) 1 m ponnahduslauta, alkukilpailu:

1) Molchanov RUS 534,80
2) Shleikher RUS 507,50
3)Cristofori ITA 486,95
...13) Juho Junttila 409,25

 Tulospalvelu