Olympialaisista kolme Suomen ennätystä

#UUTINEN 13.8.2016

Suomen kahdeksan uimarin joukkue saavutti Rion olympia-altaassa 12 lajissa kaksi välieräpaikkaa. Ennätysaikoja syntyi kolme.

Kuva: Jussi Salminen

2000-luvun suurimmalla kokoonpanolla liikkeellä ollut Suomen olympiauintijoukkue ylsi Riossa 25 prosentin ennätystasoon. Se on vähemmän kuin muissa kauden aikana kisatuissa arvokisoissa. Myös se, että peräti viisi uimaria saavutti Rion A-aikarajan, kertoo siitä, että olympiauintien näyttöaikana on tehty kovia tuloksia, mutta kauden päätöksessä Riossa oman tulostason saavuttaminen jäi vain 25 prosentin tasolle.

– Suomen uinti on mennyt laajalla rintamalla eteenpäin, kun katsotaan myös koko kautta. Riossa saatiin kahdeksaan vuoteen ensimmäiset jatkopaikat olympiauinneista. Ja naisten paluu olympialaisten viestiin 20 vuoden tauon jälkeen on kova juttu, ja sijoitusta onnistuttiin vielä nostamaan täällä, kertoo uinnin joukkueenjohtaja Jari Varjonen.

Jenna Laukkanen ja Tanja Kylliäinen kohensivat Suomen ennätyksiään Riossa. Matti Mattsson ei päässyt omiin kärkiaikoihinsa, mutta hän toi Laukkasen ohella Suomelle välieräpaikan. Omien ennätysaikojen perusteella jatkopaikan olisivat Riossa ottaneet myös Mimosa Jallow, Matias Koski ja Ari-Pekka Liukkonen. He saivat rohkaisevan tiedon siitä, että oma ennätys on olympialaisissa toteutuessaan kovaa valuuttaa.

– Kärkiuimareidemme rutiinitaso riittää selkeästi EM-tasolla semifinaaleihin ja finaaleihin, mutta olympiatasolla jatkopaikka vaatii lähes poikkeuksetta uran parasta suoritusta, Varjonen jatkaa.

Tulevalla olympiadilla Varjonen jatkaa tehtävässään nimikkeellä olympiavalmentaja. Seuraavan neljän vuoden periodilla Tokion olympialaisiin on selvää, että suomalaisessa huippu-uinnissa luotetaan jatkossakin uimari-valmentajaparien laadukkaaseen työhön ja sen tukemiseen:

– Tokion olympialaisten kannalta on hyvä huomata, että olemme lähellä kansainvälistä kärkeä, mutta seuraavan olympiadin aikana perustason pitää nousta sen verran, ettei välieriin tarvitse välttämättä omaa ennätystä. Sen voi saavuttaa vain oppimalla omista uinneista ja kovalla työllä ja kilpailukokemuksella. Myös valmentajien osaamisen lisääminen on edelleen meidän yksi painopiste tulevalla olympiadilla.


Suomalaistulokset Uimaliiton kisasivulla 

Tulospalvelu: www.rio2016.com