Nevalainen kohahdutti 56 sekunnin alituksella

#UUTINEN 28.3.2016

SM-uinnit päättyivät pääsiäisen myötä maanantai-iltana Helsingissä. Cetus vei jälleen seurapisteiden voitot, mutta uutisiakin viimeiseltä kisapäivältä saatiin.

Lotta Nevalainen (kesk.) ei yltynyt alkukilpailun vauhtiinsa satasen vapaan finaalissa, mutta voitti silti kultaa. Kaisla Kollanus (oik.) otti hopeaa ja Roosa Mört pronssia. Kuva: Mika Ruusunen

Suomen mestaruuskilpailut saivat ansaitsemansa päätöksen, kun Swimming Jyväskylän miehet tekivät uuden Suomen ennätyksen 4x100 metrin vapaauintiviestissä. Joukkueessa uineet Teemu VuorelaSeveri AllonenMiikka Ruohoniemi ja Janne Markkanen paransivat SE:tä reilut kaksi sekunnin kymmenystä aikaan 3.24,49. Ennätys oli Swimmingin nimissä kesän 2013 kotikisoista lähtien, jolloin kahdella viimeisellä osuudella nähtiin Jere Hård ja Ari-Pekka Liukkonen. Toiseksi tuli TaTU Tampere ajalla 3.26,25, joukkueessa uivat Anton HerralaMatias TyryJuho Eerola ja Ville Laine. Pronssia pokkasi toinen isäntäseura Helsingfors Simsällskap kokoonpanolla Nico Palotie, Riku PöytäkiviEvgeny Lomtev ja Sami Myren.

Nevalainen haaveilee olympiapaikasta

Kampuksen Plaania edustava Lotta Nevalainen otti kultaa 100 metrin vapaauinnissa ajalla 56,67. Aamulla hän pisteli ensi kertaa alle 56 sekunnin – hyvältä tuntunut uinti taittui aikaan 55,91. Tulos oli niin hurja, että suomalaisnaisista kovempaa on uinut vain Hanna-Maria Seppälä, joka maanantaina jätti finaalin uimatta. Nevalainen kohosi lajin suomalaistilastossa kertaheitolla kuudennesta kakkoseksi, kun oma ennätys koheni peräti 0,68 sekuntia.

Nevalaisen mukaan aamun uinti käytännössä varmisti paikan toukokuisiin EM-kisoihin viestiin, vaikka henkilökohtainen raja (55,72) jäikin saavuttamatta.

– Koko kisat ovat tähdänneet tähän uintiin. Halusin saada päivälle kaksi mahdollisuutta yrittää kovaa aikaa, joten vedin aamulla jo täysiä. Illalla en ehkä saanut latausta samalle tasolle, mutta aamun aika oli hyvä.

Jos Lontoossa uitavissa EM-kisoissa jokainen ui viestissä tasollaan, nelikolla on mahdollisuus olympiapaikkaan. Tämä olisi Nevalaiselle yhden haaveen toteutuminen.

Nevalainen on treenannut viimeiset kolme vuotta Amerikassa Pohjois-Carolinassa. Pienen Imatran paikkakunnan harjoitteluun verrattuna jenkkitreeni on 21-vuotiaan naisen mukaan rankkaa ja ammattimaista. Taso joukkueessa on myös kova ja 60 hengen uintijoukkueesta 20 on sprinttereitä. Jokaisessa treenissä kiritys on hyvää ja tiukka kisa käydään aina viestipaikoista.

Laukkanen hätyytti Kylliäisen SE-aikaa 200 metrin sekauinnissa

200 metrin sekauinnissa nähtiin jännittäviä hetkiä, kun Rion A-rajan alittanut SE-nainen Tanja Kylliäinen joutui taipumaan Jenna Laukkasen kepeän näköisen uinnin vierellä. Rintauimarina tunnettu Laukkanen ui upean ajan 2.15,33, joka jäi Suomen ennätyksestä vain 1,10 sekuntia. Swimming Club Vuokattia edustavan Laukkasen mukaan potentiaalia on vielä kovempaan aikaan, nyt alkaa alkukisojen väsymyskin olemaan tiessään, joten loppuviikossa kansainvälisissä kisoissa Ruotsissa voidaan odottaa kovaa menoa.

– Satasen käännöksessä vedot menivät vähän sekaisin ja jouduin liu’uttelemaan hieman. Uskon, että myös vapariosuuden voisi uida vielä kovempaa. Katsotaan, jos A-raja menee tämän viikon Ruotsin kisoissa ali, ehkä voisin sitten uida lajin myös olympialaisissa.

50 metrin rintauinnissa yllätysvoiton ottanut Cetus Espoon Ari-Pekka Liukkonen voitti myös 100 metrin matkalla. Vaparistina tunnetumpi mies ui ajan 1.02,72, toiseksi tullut Lassi Ohtonen löi kädet maaliin ajassa 1.03,30. Pronssia otti ÅSK:n Ossi Oksa.

Cetus Espoon Antti Latikka teki vammaisuinnin 50 metrin selkäuinnissa uuden Suomen ennätyksen omassa vammaluokassaan ja otti kultaa ajalla 28,80. Se oli koko kisojen paras tulos vammaisuintilajeissa. Myös toiseksi tulleen Lappeenrannan Uimareiden Taneli Härkösen aika 34,91 oli Suomen ennätys, kuten myös kolmanneksi tulleen Vaasan Uimaseuran Nader Khalilin aika 39,19.

Suomen huippunimet näyttivät kyntensä SM-kisoissa

Viisipäiväisisissä Suomen mestaruuskisoissa nähtiin kovaa vauhtia altaassa, vaikka suuri osa kärkinimistä kertoi jättäneensä herkistelyn väliin. Kirkkaimpana tähtenä toimi Cetuksen Ari-Pekka Liukkonen, joka rikkoi heti avauspäivän aamujaksossa 100 metrin vapaauinnissa, kuninkuusmatkalla siis, Jani Sievisen nimissä 21 vuotta säilyneen Suomen ennätyksen. Yli kaksimetrinen mies kauhoi ajan 49,44.

Liukkonen siivitti myös Cetuksen joukkueen uuteen Suomen ennätykseen 4x100 metrin sekauintiviestissä. Joukkueessa uivat lisäksi Christoffer FredriksonLassi Ohtonen sekä Tuomas Pokkinen. Ennätys parani huikeat 5 sekuntia ja uusi SE-lukema kirjattiin 3.42,82.

Edellisten lisäksi Liukkonen kunnostautui rintauinnissa voittaen sekä 50 metrin matkan ajalla 27,98 että 100 metrin ajalla 1.02,72.

Aikuisten sarjassa myös Vandersin Emilia Pikkarainen räväytti parantaen omissa nimissään ollutta 50 metrin perhosen SE-aikaa. Ennätys koheni 4 sekunnin sadasosaa ja nainen löi kätensä kaakeliin ajassa 26,85.

Nuorten Suomen ennätyksistä vastasivat Cetuksen Aino Otava, 200 metrin vapaauinnissa ajalla 2.03,37 ja Lahden Uimaseuran Melek Ayarci, joka pisti uusiksi Anu Koiviston vuonna 1997 uiman ennätyksen 2.17,40. Ayarcin uusi NSE-aika on 2.17,32.

Vammaisuinnin Suomen kärjestä altaassa nähtiin muun muassa Leo LähteenmäkiMeri-Maari Mäkinen ja Antti Latikka sekä tukku uusia Suomen ennätyksiä.

Cetus jälleen pitelemätön

Cetus Espoo voitti seurana SM-uinneissa kaiken mahdollisen. Espoolaiset olivat ykkösiä niin seurapisteiden kuin mitalienkin osalta aikuisissa ja nuorissa. Yhteensä 47 mitalin saldo oli hurja, varsinkin kun niistä yli puolet, 24, oli kultaisia.

Varteenotettavimman haasteen espoolaisille heitti ÅSK nuorten seurapistetaulukossa, kun turkulaiset jäivät vain 13 pisteen erolla kakkosiksi.

Kisojen parhaina uimareina palkittiin:
Tytöt: Aino Otava Cetus
Pojat: Niko Mäkelä RiUS
Naiset: Mimosa Jallow Plaani
Miehet: Ari-Pekka Liukkonen Cetus
Naiset VSM: Jessika Markkanen Vanders
Miehet VSM: Antti Latikka  Cetus


Lisää valokuvia kuvagalleriassa 

Kisasivut: www.sm-uinnit.fi

Tulospalvelu: www.livetiming.fi

Seurapisteet ja mitalitaulukot: www.livetiming.fi