Matti Mattssonin tähtäin Fukuokan MM-kisoissa ja Pariisin olympiarajan alittamisessa

#UUTINEN #UINTI 2.3.2023

Mattssonin kanssa samaan aikaan treenaa myös muut Porin Uimaseuran uimarit.

Porin keskustan uimahallissa on helmikuisena torstaiaamuna hiljaista. Huoltotöitä tekevien henkilöiden lisäksi hallissa on vain viime vuonna pitkällä radalla EM-mitalin voittanut Matti Mattsson valmentajansa Eetu Karvosen kanssa.

Mattssonin treenit tähtäävät tänä vuonna uinnin pitkän radan MM-kisoihin, jotka pidetään Japanin Fukuokassa heinäkuun lopussa. Treenit ovat sujuneet hyvin ja koko talvi on pysytty terveenä.

– Tällä hetkellä treenit maistuvat oikein hyvältä. Kroppa on pysynyt kunnossa ja terveenä on oltu. Oikein hyvää kuuluu juuri nyt ja toivon tämän jatkuvan, Mattsson iloitsee.

Tässä vaiheessa kautta porilaisen uimarin arki koostuu treenaamisesta sekä lapsiperhearjesta, jossa aamut pyhitetään treenille. Maanantaista perjantaihin treenataan ensin altaassa, jonka jälkeen siirrytään salille. Lauantaisin tehdään pidempi aerobinen treeni esimerkiksi pyörällä tai talvisin hiihtoladulla. Tällä hetkellä Mattssonilla on käynnissä neljäs vuosi niin, että hän treenaa kerran päivässä altaassa. Se on ollut toimiva valinta.

– Pidän siitä, että kroppa on aina aamuisin valmiina uimaan kovaa. Kovia treenejä tulee yhtä paljon kuin muilla uimareilla, mutta kovat treenit sisältyvät minulla yhteen allastreeniin. Tätä kautta olen joka päivä valmis uimaan kovaa, kun kroppa ehtii hyvin palautua seuraavan aamuun mennessä. Tällä hetkellä viikkoon sisältyy neljä kovaa treeniä ja yksi vähän kevyempi, Mattsson avaa.

Henkinen palautuminen käynnistyy automaattisesti, kun treeneistä mennään kotiin. 2- ja 6-vuotiaat lapset vievät ajatukset pois uinnista ja palauttavat nopeasti maan pinnalle. Perhe ei välitä tuodaanko kotiin mitali tai uitiinko treeneissä kovaa. Se on olympiamitalistille tärkeintä.

Kansainvälinen kisakausi avataan huhtikuussa Speedo Helsinki Swim Meetissä

Ensimmäinen kansainvälinen kilpailu on Mattssonilla huhtikuussa Helsingissä, kun Speedo Helsinki Swim Meet uidaan pääsiäisenä 8.–9.4.2023 Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa. Aiempinakin vuosina Swim Meetissä uinut porilainen pitää kisaa hyvänä starttina kaudelle.

– Olen saanut siellä hyviä onnistumisia monena vuotena ja sieltä on lähdetty myös uuteen nousuun. Tälle kaudelle Swim Meet on hyvä startti ja siellä on ensimmäinen mahdollisuus alittaa Pariisin olympialaisten aikaraja. Se on yksi ajatus, mikä niihin kisoihin on asetettu, Mattsson kertoo.

Kevään kisakalenteriin on Swim Meetin lisäksi punakynällä merkitty Stockholm Open, Matti Mattsson -uinnit, pitkän radan SM-kisat kotialtaassa Porissa sekä Fukuokan MM-kilpailut. Kaikki kisat keväällä ja kesällä tähtäävät heinäkuun MM-uinteihin ja sitä kautta ensi vuoden olympialaisiin. Jokainen kilpailu otetaan yksittäisenä kisana, mutta tämän vuoden treeneissä ja kisakalenterissa ajatellaan jo ensi vuotta.

– Jokaisena päivänä on tehtävä asioita olympialaisia ajatellen ja niitä kohti. Katse on sinne koko ajan ja tämän vuoden kilpailut ovat hyviä välietappeja. En koe paineita Tokion olympialaisista saavutetusta pronssimitalista, mutta tietysti Pariisissa on jotain, mitä puolustaa, Mattsson tarkentaa.

Pitkän radan SM-uinnit uidaan kesäkuussa kotialtaassa. Jo pienenä porilainen haaveili kotihallissa pidettävistä SM-uinneista ja ajatteli lopettavansa uransa niissä.

– Olen äärettömän onnellinen, että SM-uinnit ovat vihdoin Porissa. Kun saimme uuden hallin Poriin, haave kotisoista kasvoi, mutta en taida vielä tänä vuonna silti lopettaa, Mattsson nauraa.

Viime vuoden selkäongelmat takana ja ajatuksissa on SE-aika

Viime vuonna Mattssonilla oli selän kanssa ongelmia, eikä kauden aikana saatu altaassa kunnolla vauhteja päälle. Selkäongelmien vuoksi Budapestin MM-kilpailut tulivat liian nopeasti, eikä sellaista kuntoa ja suoritusta saatu, mitä hän ja valmentaja toivoivat. Nyt ajatukset Budapestistä ovat kääntyneet positiivisiksi ja MM-finaalipaikka on huippu-uimarin mielestä onnistunut saavutus.

– Ei niitä kuitenkaan liian usein tule. Keskinkertainen suoritus, tiivistää Mattsson.

Vuoden 2021 Tokion olympialaisten aikaan elettiin vielä koronarajoitusten keskellä, eikä ylimääräisiä liikkumisia suorituspaikkojen ulkopuolelle voinut tehdä. Tämän vuoden Fukuokan MM-kisojen yhteydessä Mattsson toivoo näkevän hieman myös Japanin kulttuuria. MM-kilpailuihin ei ole asetettu varsinaisia tavoiteitta ja niistä Mattsson puhuukin varovaisesti.

– En varsinaisesti ole asettanut mitään aika- tai mitalitavoitetta, mutta kyllä oma SE-aika on kirkkaana mielessä. En silti pyri ajattelemaan sitä liikaa. Lähden tekemään omaa uintia ja keskittymään siihen. Uin ainoastaan itseäni vastaan ja sitä kautta tulee varmasti hyvä tulos, Mattsson päättää.

 

 

Vuoden 2024 Pariisin olympialaisten Suomen näyttökisat:
8.–9.4.2023 | Speedo Helsinki Swim Meet, Helsinki
6.–7.5.2023 | Tampereen avoimet, Tampere
15.–18.6.2023 | SM-uinnit, Pori

Uinnin kansalliset arvokilpailut löydät täältä ja kansainväliset tästä linkistä.