Matti Mattsson teki kaksi ennätystä kerralla

#UUTINEN 1.8.2013

Torstain MM-välieriin eteni kaksi suomalaisuimaria, Jenna Laukkanen ja Matti Mattsson, molemmat pitkässä rintauinnissa ja Suomen ennätysajoilla. Mattsson pisteli alkuerien neljänneksi!

Matti Mattsson veivasi uskomattoman suuren parannuksen Suomen ennätykseensä. Kuva: Jussi Salminen

Matti Mattsson vetäisi jymyuinnin 200 metrin rintauinnin alkuerissä. Porilainen kohensi omaa Lontoon olympialaisten Suomen ennätystään huimat 1,65 sekuntia lukemiin 2.10,16.

"Sanoinhan silloin, että parannan sekunnin vuodessa, nyt lähti kyllä vähän enemmän", Mattsson hykerteli.

SE-aika oli jo suomalaisten kuudes Barcelonassa. Kova tulos heitti Mattssonin jopa erien neljännelle sijalle, joten välieräpaikasta ei ollut mitään epäselvyyttä. Finaalipaikkakin on aamun ajalla kutkuttavan lähellä. Kaksi vuotta sitten Shanghaissa MM-finaaliin vaadittiin 2.11,43 ja Lontoossa olympiafinaaliin 2.09,31. Se kertoo osaltaan lajin hurjasta kehityksestä. Mattsson on kuitenkin pysynyt kehityksessä hyvin mukana, ehkä jopa paremmin kuin muut:

"Nyt jäi selvästi taakse myös tuo Christian Vom Lehn (Saksa, 14:s), joka pudotti minut Lontoossa välieristä. Illalla menee varmaan vielä vähän kovempaa", Mattsson lupaili.

Mattsson on luotu 200 metrin uimariksi, sillä alkueräuinnin satasen väliaika 1.01,99 oli hänen uusi oma ennätys 100 metrin rintauinnissa. Edellinen oli 1.02,18 viime vuoden EM-uinneista.

"Aloitus oli vähän rauhallinen, ehkä illalla juuri siitä kohtaa voisi ottaa vähän pois", Mattsson sanoi vakaasti.

Laukkanen ilahtui vasta välieräpaikasta

Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen kauhoi Barcelonan MM-kisojen viidennen Suomen ennätyksen 200 metrin rintauinnissa. Hän pysäytti kellot aikaan 2.28,04 ja petrasi Jyväskylän SM-uintien ennätystään 0,21 sekunnilla. Maalintulon jälkeen hän kuitenkin pyöritteli päätään pettyneenä:

"Odotin kyllä vähän parempaa uintia, kyllä tuokin ihan hyvältä tuntui, mutta odotin sen menneen kovempaa", Laukkanen nieleskeli.

Kun tulokset kertoivat hänen menneen välieriin 15. nopeimpana, muuttui mieli välittömästi.

"No niin, heti tuli parempi olo, ensin ajattelin, että tuo ei kyllä riitä jatkoon, mutta nythän tämä ennätys tuntuu ihan hyvältä", hän hymyili.

Laukkanen odotteli 2.27-alkuista aikaa, mutta saa uuden tilaisuuden torstai-illan välierissä. Iltajakso alkaa Suomen aikaa klo 19.00. Laukkasen välierät uidaan noin klo 19.20, ja Mattssonin noin klo 19.54. Iltajaksoa voi seurata suorana netissä Yle Areenasta, tai tv:ssä Eurosportilta.

Vatsatauti vei Seppälän vauhdin ja välieräpaikan

Hanna-Maria Seppälä ei selviytynyt päämatkallaan 100 metrin vapaassa MM-välieriin. Seppälän aika oli 55,34 ja sijoitus 20:s.

"Tosi pettynyt. En osaa vielä sanoa, mikä siinä meni pieleen muuta kuin käännös, se ei osunut kunnolla", Seppälä sanoi tuoreeltaan uinnin jälkeen.

Välieriin olisi vaadittu 55,05, joten marginaalia jäi melkein kolme kymmenystä. Seppälän kauden paras tulos kesäkuulta on neljä kymmenystä parempi, 54,94.

"Kyllä se välieräpaikka olisi ollut ihan otettavissa", Seppälä tuumi.

Seppälä oli oikeassa, sillä kaksi vuotta sitten Shanghaissa MM-välieriin vaadittiin 54,86 ja Lontoon olympialaisissa 54,43. Barcelonassa tämän kisatuimman lajin taso siis hieman notkahti alkukilpailussa.

Pian kisan jälkeen Seppälä huomasi ettei jo aamulla tuntuneet vatsankierteet ollutkaan vain kisajännitystä, vaan hän kärsii selvästi vatsataudista. Hänen lajiohjelmassa olisi vielä lauantaina 50 metrin vapaauinti.

Pikkarainen päätti MM-kisansa

Emilia Pikkarainen on peruuttanut osallistumisensa MM-uintien perjantaiseen 50 metrin perhosuintiin. Hänellä ei näin ole enää starttia Barcelonassa sunnuntaihin asti jatkuvissa MM-kilpailuissa. Pikkarainen epäonnistui MM-kisojen avausmatkallaan sadan metrin perhosessa viime sunnuntaina, kun hän sijoittui 28:nneksi.

"Olemme nyt sopineet peruuttamisesta valmentajani (Jukka Pikkarainen) ja päävalmentajan (Bo Jacobsen) kanssa. Satanen osoitti, ettei kuntoni ole kohdallaan, eikä tällaisissa kisoissa kannata lähteä yrittämään keskinkertaista tulosta. Tilanteeni ei ole parantunut sunnuntain jälkeen", Pikkarainen harmitteli vaikeata päätöstään.

Pikkarainen ei ole tällä hetkellä kipeä, mutta on edelleen toipilaana kevään ja kesän aikana sairastetuista toistuneista hengitystietulehduksista, eikä kunto ole riittävä MM-tasolle. Tämä vaikuttaa myös Suomen naisten 4x100 metrin sekauintiviestijoukkueen kokoonpanoon sunnuntaina, johon Pikkaraiselle oli soviteltu perinteisesti perhosuimarin osuutta.

"En tule uimaan myöskään viestissä, olen korkeintaan varauimarina", Pikkarainen sanoi.

Sunnuntaina uitavan naisten 4x100 metrin sekauintiviestin kokoonpano tiedotetaan lauantaina.


Suomalaistulokset Uimaliiton MM-kisasivulla