Maajoukkueuimarit kisaavat itsenäisyyspäivänä Kuopiossa

#UUTINEN #UINTI 3.12.2020

HSS:n Laura Lahtisen tavoitteena sunnuntain kutsukilpailussa ovat 200 perhosuinnin sekä 200 rintauinnin Tokion A-rajat.

Suomen kärkiuimarit kisaavat itsenäisyyspäivänä maajoukkueen kutsukilpailussa Kuopiossa pitkällä radalla. Tapahtuma on neljäs FINA:n hyväksymä näyttökilpailu Suomessa tänä vuonna. Tapahtuman myötä Suomessa on järjestetty maksimimäärä näyttökilpailuja vuonna 2020.

HSS:n Laura Lahtisen tavoitteena kutsukilpailussa ovat 200 perhosuinnin sekä 200 rintauinnin Tokion A-rajat. Lahtinen tavoitteli rajoja edellisen kerran marraskuun puolivälissä Oulun GP-kilpailuissa.

– Oulussa uintini olivat todella ailahtelevia, enkä onnistunut päälajeissani. Kisojen jälkeen menin tekniikkakuvauksiin, jotta saisimme selville, mikä uinnissa mättää, Lahtinen kertoo.

Tekniikkakuvauksissa sekä rintauinnista että perhosuinnista löydettiin selvä kehitettävä asia.

– Oivalsin sen, mitä minulle on sanottu siitä, että pää ei saa nousta liian korkealle uinnissa. Se on nyt syönyt vartaloni liikettä, mikä on vahvuuteni. Uin siis käsillä ja jaloilla, kun minun pitäisi uida enemmän vartalollani, Lahtinen avaa.

Lahtinen kertoo, että harjoitukset ovat sujuneet hyvin kuvausten jälkeen ja muutosta on onnistuttu tekemään tekniikkaan.

– Se on sitten eri asia, että pystynkö saamaan muutokset mukaan kisasuoritukseen, mutta treeneissä on näyttänyt hyvältä. Kuopiossa tavoitteena on teknisesti mahdollisimman hyvää suorittamista, ja silloin tulee yleensä hyvä aikakin, Lahtinen kertoo.

ISL:stä Tokion aikarajan kimppuun

Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen tavoittelee Kuopiossa 100 metrin rintauinnin Tokion olympialaisten aikarajaa. Loka–marraskuussa Budapestissa International Swimming Leaguessa Laukkanen teki kovaa tulosta lyhyellä radalla.

– Lyhyeltä pitkälle radalle siirtyminen ei todellakaan ole itselleni helppoa. Odotan kisoja kuitenkin mielenkiinnolla, sillä lyhyen radan kunto oli hyvä ja meno on tuntunut treeneissä edelleen hyvältä, Laukkanen kertoo.

Pitkällä radalla käännöksien määrä vähenee, mikä vaikuttaa suoritukseen merkittävästi.

– Lyhyellä radalla käännökset helpottavat ja silloin pystyy tekemään väsyneempänäkin hyviä tuloksia. Pitkällä radalla uinti pitää pystyä pitämään kasassa pidempään. Uskon, että jos pystyn siihen niin, myös tulos on hyvä sunnuntaina. 

ISL:ssä Laukkasen kanssa kisannut Ida Hulkko on myös mukana sunnuntain kilpailussa. Hulkko alitti 100 metrin rintauinnin Tokion A-rajan kesäkuussa.

– Se on hyvä, että saan Idalta kiriapua. Sanoin hänelle jo Budapestissa, että kutsukisoihin on tultava. Kisaaminen ISL:ssä meni niin hyvin hänen kanssaan, Laukkanen kertoo.

Alkumetreillä suuri merkitys onnistumiseen

Cetuksen Ari-Pekka Liukkonen tavoittelee Kuopiossa 50 metrin vapaauinnin A-rajaa 22.01. Oulun GP-uinneissa Liukkosen ylsi päämatkallaan aikaan 22.17.   

– Oulun jälkeen otimme muutamia teräviä treenejä ja nyt viime päivät Ari-Pekka on ottanut kevyemmin, millä on haettu herkkyyttä, kertoo Liukkosen valmentaja Marko Malvela.

Malvela korostaa Liukkosen päämatkalla ensimmäisen 15 metrin tärkeyttä.

– Se on tärkeä niin, että heti alusta lähtee riittävän korkeita kierroksia. Jos uimari ei ole levännyt riittävästi niin kierrokset ei nouse riittävästi, eli herkkyys on tärkeä asia, Malvela kertoo.

Malvela valmentaa myös Kampuksen Plaanin Mimosa Jallowia, jolla tähtäimessä on 100 metrin selkäuinnin Tokion A-raja.

– Mimosan Oulun uinnit olivat jo hyviä. Hän on parhaimmillaan kovassa paikassa. Mimosa tarvitsee energisen hyvän aloituksen, mutta samalla on uitava riittävän siististi. Hän on tekninen uimari ja alku on siinä mielessä haastava, että jos lähtee runnomaan, niin silloin tekniikka hajoaa, Malvela kertoo.

Parauinnissa ollaan kovalla kansainvälisellä tasolla 

Kuopiossa tuloskuntoaan mittaavat myös Suomen kovimmat parauimarit. Porin Uimaseuran Leo Lähteenmäki ja Swimming Club Rovaniemen Antti Latikka ovat rikkoneet Tokion paralympialaisten aikarajat, minkä ansiosta Suomella on kisoihin kaksi maapaikkaa.

– Vaasan Uimaseuran Nader Khalilin tuloskunto on noussut vuoden aikana ja on mahdollista, että hän rikkoo aikarajan ensi vuoden paralympialaisiin. Maapaikkoja ei kuitenkaan saada lisää, eli siinä tapauksessa kisajoukkueeseen nimetään kaksi urheilijaa rankingin ja tulosodotusten perusteella, parauinnin päävalmentaja Jari Nordblom kertoo.

Tavoitteeksi paralympialaisiin on asetettu yksi mitali ja kaksi finaalipaikkaa.

– Leo ja Antti ovat molemmat kovaa kansainvälistä tasoa, ja myös Nader on noussut EM- ja MM-tason urheilijaksi. Jenna Rajahalme on tällä hetkellä EM-tasolla ja seuraava tavoite on nousta MM-tasolle, Nordblom kertoo.

 

Tokion olympialaisten aikarajat näet täältä. Tapahtuman ohjelman löydät LiveTimingista.

 

Tapahtumassa noudatetaan koronaviruspandemian vuoksi voimassa olevia THL:n, AVI:n ja Kuopion kaupungin ohjeita ja rajoituksia. Kilpailupaikalle pääsevät ainoastaan kilpailijat, valmentajat, toimitsijat, median edustajat sekä muut tapahtuman toteutuksen kannalta välttämättömät henkilöt. Kaikki tapahtumaan osallistujat ovat velvoitettuja käyttämään maskia sisätiloissa.

Lisätietoja ja median ilmoittautumiset:

Jari Lamminaho
markkinointi- ja viestintäjohtaja
p. 040 771 2887
jari.lamminaho@uimaliitto.fi

Lotta Lybeck
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
p. 050 305 2179
lotta.lybeck@uimaliitto.fi

Asiasanat

Uintimaajoukkue