Liukkosen tavoitteena arvokisamenestys

#UUTINEN #UINTI 3.4.2023

Jyväskylän uimahalli AaltoAlvarissa pitkää uimaria ei voi olla huomaamatta. Ari-Pekka Liukkonen liikkuu hallissa tottuneesti ja on hallin väelle tuttu kasvo. Viime vuonna alkuvuodesta huippu-uimarin uintia häiritsivät jatkuvat infektiot, ja sen vuoksi syksyn painopisteenä oli laadukas treenaaminen.

– Viime kevään aikana oli ihan jatkuvasti infektioita ja sairastin vuoden aikana myös kaksi kertaa koronan. Kevään pitkän radan kausi meni siten täysin ohi. Kesän ja syksyn aikana havahduin, että fyysinen suorituskyky oli tosi heikko, Liukkonen kertoo.

Syksyllä peruskuntoa lähdettiin kasvattamaan pikkuhiljaa. Tahti treeneissä oli todella rauhallinen ja matalatehoista treeniä oli enemmän niin altaassa kuin salilla. Sitä kautta kunto lähti kasvamaan nousujohteisesti. Joulukuussa lyhyen radan SM-uinneissa Vaasassa Liukkonen ui hyviä aikoja. 50 metrin selkäuinnissa oma ennätys parani reilusti ja muissa lajeissa päästiin lähelle parhaita aikoja. Vaikka fyysinen kunto ei ollut sillä tasolla, missä Liukkonen on ollut parhaimmillaan, siitä huolimatta ajat olivat jo hyviä ja se loi uskoa tekemiseen. Syksyllä tehty päätös kisata vähän lyhyellä radalla osoittautui oikeaksi.

Päätös arvokisapaikan tavoittelun unohtamisesta ei ollut kuitenkaan helppo. Kilpaileminen on tärkeä ja iso osa lajia sekä halu kisata lähes vuoden tauon jälkeen kansainvälisellä tasolla houkutteli.

– Sain siihen syksylle pitkän hyvän treenijakson. Jos olisin lähtenyt hakemaan MM-rajaa se olisi tarkoittanut, että lokakuun alussa olisi pitänyt tietyllä tavalla hakea huippukuntoa ja käytännössä koko joulukuu olisi mennyt kisareissussa. Nyt sain treenata elokuun lopusta joulukuun puoleen väliin asti ilman isompia keskeytyksiä, Liukkonen avaa.

Tavoitteena olympiarajan rikkoutuminen jo huhtikuussa

Alkuvuodesta Liukkonen huomasi heti tammikuun ensimmäisien treenien aikana, että treenirytmiin pääsy sujui vaivattomasti. Tammikuussa konkretisoitui se, että asiat ovat menossa oikeaan suuntaan ja tulostaso nousee pikkuhiljaa. Syksyn hyvä treenijakso näkyy kunnossa positiivisesti.

Alkuvuoden treenikausi lupaa hyvää myös kisakaudelle. Liukkonen avaa kansainvälisen kisakauden Helsingissä, kun pääsiäisenä uidaan Speedo Helsinki Swim Meet.

– Tavoittelen kevään kisoista laadukkaita finstoja (50 metriä). Se avaa myös mahdollisuuden sille, että saisin rikottua olympiarajan jo huhtikuussa. Toki MM-kisarajaa minulla ei vielä ole ja sekin pitää saada uitua, mutta kunto on hyvä ja jos pysyn terveenä niin kaikki varmasti onnistuu, Liukkonen toteaa luottavaisena.

Toukokuussa uimari nähdään Mare Nostrum -kilpailuissa Barcelonassa ja Monacossa. Jälkimmäisissä kisoissa mahdollisuudet hän näkee pudotuskilpailuissa. Liukkosen mieleen on myös se, että viikon aikana tulee monta hyvää starttia.

– 50 metrin vapaauinti on herkkä laji ja se vaatii toistoja ja hyvää suorituskykyä joka kisassa. Siksi kahdet isot kisat viikon sisällä avaa hyvän mahdollisuuden monelle kisastartille.

Pitkän tähtäimen tavoitteena uimarilla on ensi kesän Pariisin olympialaiset, jotka olisivat hänelle järjestyksessään jo neljännet. Liukkonen on luottavainen, että aika alittuu. Kokemusta on kertynyt jo sen verran, että hän luottaa tietävänsä mitä olympiapaikan eteen täytyy tehdä.

– Kun hyppään arvokisoissa altaaseen, niin tekemisen täytyy tulla mahdollisimman pitkälle selkärangasta. Keveys ja rentous on huippusuorituksen edellytys ja se vaatii läpikauden tiettyjen asioiden hiomista ja tekemistä.  Nyt sitä tehdään ensi kesää ajatellen, Jyväskylän Aaltoa edustava Liukkonen kertoo.

Uran jälkeiset suunnitelmat vielä avoinna

Uinnin ulkopuolella Liukkosen arki kuluu kunnallispolitiikan parissa. Aikataulut poliittisen työn suhteen hän voi pääsääntöisesti määritellä itse ja on sen vuoksi myös mahdollistanut uran jatkumisen näin pitkälle. Politiikka on avannut Liukkoselle uusia näkymiä siitä mitä urheilu-uran jälkeinen elämä voisi olla ja vähentänyt stressiä sen suunnittelusta.

– Politiikkaa olen voinut hyvin tehdä uinnin rinnalla ja se on avannut uusia ajatuksia ja haaveita uran jälkeisestä elämästä. Siinä työssä asioihin tutustuminen ja perehtyminen vie eniten aikaa, joten se on avannut mahdollisuuden aikatauluttaa kaiken uinnin ehdoilla, Liukkonen sanoo.

Poliittisen työn lisäksi hän on työskennellyt vuoden verran kotiseurassaan Jyväskylän Aallossa. Seuratyössä huippu-uimari haluaa hyödyntää omaa osaamistaan ja kokemustaan pitkältä uraltaan seuran hyväksi. Tärkeintä tällä hetkellä kuitenkin on vielä oma uintiura ja työskentely seurassa on rakennettu sen mukaan.

– Minun ei tarvitse selittää miksi tarvitsen taukoa töistä vaan seurassa ymmärretään, että esimerkiksi leirit tai muut uintiasiat ovat minulle ensisijaisia. Uinnin kannalta rauhallisimpina aikoina voin taas työskennellä seurassa enemmän. Tämä on onnistunut hyvin ja olen tykännyt tästä järjestelystä, Liukkonen iloitsee.

Ura kunnallispolitiikassa on avannut silmiä ja saanut uimarin miettimään työmahdollisuuksia uran jälkeen. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen puolelle voi siirtyä missä kohtaa tahansa, mutta nyt se ei vielä ole vaihtoehto. Liukkonen on opiskellut vuonna 2017 hetken urheiluliiketaloutta, mutta myös urheilumarkkinointi ja -managerointi kiinnostaa. Suunnitelmat tulevaisuuteen on vielä avoinna. Uintiura ja kunnallispolitiikka ovat antaneet hyvät eväät tulevaisuuteen.

– Yksilöurheilijan ura vaatii niin paljon itsenäistä ajattelua sekä taitoa kasata toimiva tiimi ympärille. Se on sellainen asia mistä on varmasti hyötyä politiikassa, mutta samaan aikaan ei voi olla huippu-urheilija ja poliitikko. Kovasti minua on sinne houkutettu, mutta jos sille uralle lähden, niin se hetki tulee uintiuran jälkeen, Liukkonen toteaa.

Nyt hän haluaa vielä panostaa uintiin täysillä ja muut suunnitelmat saavat odottaa. Arvokisamenestyjä tietää millaista on olla huippukunnossa ja sinne tähdätään nyt täysillä.

 

Vuoden 2024 Pariisin olympialaisten näyttökisat Suomessa:

8.–9.4.2023 | Speedo Helsinki Swim Meet, Helsinki

6.–7.5.2023 | Tampereen avoimet, Tampere

15.–18.6.2023 | SM-uinnit, Pori

Vuoden 2023 World Aquatics -status kisat (mahdollisuus alittaa MM-kisaraja):

8.–9.4. Speedo Helsinki Swim Meet, Helsinki

22.4. Oskareiden jatkot, Jyväskylä

6.–7.5. Tampereen avoimet, Tampere

13.–14.5. Laviaarit, Espoo

27.5. Märsky-uinnit, Helsinki

27.–28.5. Lohiuinnit, Oulu