Liukkonen passitti vihdoin SE:nsä historiaan!

#UUTINEN 23.8.2014

Ari-Pekka Liukkonen loisti hymyä EM-altaalla 50 metrin vapaauinnin välierien jälkeen. Hän hurjasteli uusille Suomen ennätyslukemille ja sunnuntai-illaksi EM-finaaliin rikkoen myös kesän 2015 MM-uintien FINA:n A-rajan!

Ari-Pekka Liukkonen puolustaa sunnuntain finaalissa edellisten EM-uintien neljättä sijaa. Kuva: Jussi Salminen

Ari-Pekka Liukkonen paransi Suomen ennätystään parhaimmalla mahdollisella hetkellä. Hän selviytyi sunnuntai-iltana Berliinissä uitavaan miesten 50 metrin vapaan EM-finaaliin. Liukkosen aika välierissä oli 22,10 ja se vei hänet seitsemäntenä jatkoon.

– Uinti oli hyvä, parempi kuin koskaan ikinä, mutta ei täydellinen, Liukkonen naureskeli.

– Pitkään on tuskailtu sen kanssa, että saa kierrokset sillä tavalla kohdilleen, että uinti alkaa imemään itseä radan päätyä kohti. Se on ollut erittäin pienestä kiinni tässä viime aikoina, ja siksi on tullut uinteja sieltä 22,3:sta 23 alaosiin. Nyt viimeiselle kymmenelle metrille se osui niin, että siinä otin muita uimareita kiinni, Liukkonen analysoi.

Jyväskyläläisen edellinen SE, 22,22, vuoden 2012 EM-uinneista Debrecenistä olisi riittänyt vain 11. sijaan, joten ennätysparannus juuri välierissä oli erittäin oleellista. Debrecenissä 22,22 riitti finaalin neljänteen sijaan, joten taso oli nyt todella korkea. Se toi Liukkoselle myös vapautusta yli kaksi vuotta vallinneen ennätysmetsästyksen jälkeen.

Finaaliin Liukkonen starttaa sunnuntai-iltana radalta yksi.

– Se on hyvä, koska siellä reunassa allasta olen nyt valtaosan uinneistani täällä tehnyt. Eikä se haittaa, koska ei tuossa finaalissa marginaalit kovin isoiksi kasva. Finaaliin kun saisin saman imun päälle viimeiselle 30 metrille, kuin välierässä viimeselle kymmenelle metrille, niin sitten olisi hyvä, Liukkonen ennakoi. 

Kivirinta petrasi sievästi

Veera Kivirinta onnistui parantamaan alkuerätulostaan naisten 50 metrin rintauinnin välierissä. Oululainen oli 13:s ajalla 31,67. Kivirinnan oma ennätys on vain neljä sadasosaa parempi, ja tulos oli hänen kaikkien aikojen kolmanneksi parhaansa, Barcelonan MM-altaassa matka taittui sadasosan nopeammin aikaan 31,66. Sadasosan hän jäi myös ensi kesän MM-uintien esitysrajasta. Finaaliin olisi vaadittu Kivirinnan unelmalukemat, 31,32.

Hanna-Maria Seppälä sijoittui 50 metrin vapaauinnin välierissä kuudenneksitoista. Seppälä kauhoi aikaan 25,55, mutta vain kolmen sadasosan parannus alkueräaikaan ei tuottanut parannusta sijoitukseen. Seppälä saavutti kuitenkin Kazanin MM-uintien esitysrajan (25,58) kahteen kertaan lauantaina.


Suomalaistulokset Uimaliiton kisasivulla 

Tulospalvelu: www.bln2014.de