Laura Lahtisen uinti kulkee paremmin kuin koskaan

#TARINA #UINTI 24.8.2020

17-vuotias Laura Lahtinen tavoittelee tänä syksynä Tokion olympialaisten A-rajaa. Kuva: Jussi Salminen

Kilpaileminen on urheilun suola. Sitä nyökyttävät niin uimari Laura Lahtinen kuin valmentaja Matti Mäki. He ovat piirrelleet tulevalle syksylle reippaan kisakalenterin, sillä lihasmuistiin on ehtinyt kertyä rutkasti kisaenergiaa.

– Kaipaan kisoihin tosi paljon, tykkään niin paljon kisaamisesta. Tämän tauon aikana on jotenkin osannut sopeutuakin, että nyt treenataan tällä tavalla, ja jossain vaiheessa päästään kisaamaan kunnolla, Laura Lahtinen kertoo.

Jo syyskuussa on luvassa kolme kisaa kahden viikon sisään. On aika vaihtaa simulaattorimoodista oikeaan kisatunnelmaan. Koronarajoitusten aikana Simmiksessä on säännöllisesti ylläpidetty kisaliekkiä tuomalla altaalle lähetyslaitteet ja ajanottolevyt, ja uiden startteja kisa-asuissa. Samaan aikaan 17-vuotiaan Lahtisen oli tarkoitus päättää juniori-ikävuotensa heinäkuun nuorten EM-uinteihin Aberdeenissa. Junnusarjojen huipentuma jäi kokematta.

– Olen tosi ylpeä siitä, miten nopeasti Laura on päässyt yli näistä kaikista peruuntumisista. Hän ymmärtää hyvin sen, että teemme töitä tulevaisuuteen, ja sitä ei yksi kausi hetkauta, Matti Mäki kehaisee.

Kun Laura Lahtinen starttaa 6.9. HSS-Cup -kisoissa, on edellisistä virallisista kisoista kulunut tasan puoli vuotta. Kuva: Janne Ahonen

Harjoittelu pysyy monipuolisena

Uutta kautta helsinkiläisillä on nyt alla lähes pari kuukautta. Treeneissä on sujunut vahvasti, Lahtisen vauhti ja kestävyys ovat parantuneet. Uimarin itsensä mielestä harjoituksissa kulkee nyt paremmin kuin koskaan ja kehitys tuntuu jopa ilman kisaamista. Kesäkuussa oli kolmen viikon loma. Siitä Lahtinen malttoi olla uimatta kaksi viikkoa.

– On niin vaikeaa lomailla, olen niin sitoutunut siihen uintiin ja motivoitunut, että tekee pahaa, kun pitää olla pois, Lahtinen nauraa.

Valmentajan määräämä kahden viikon allaskielto tuli kuitenkin täyteen, kun sen ajalle osui perheen muutto ja lukion kesäkursseja uskonnossa ja ruotsin kielessä. Kun Mäkelänrinteen lukio palaa remontin väistötiloista Käpylästä, on nykyään Pasilassa asuvalla Lahtisella loistavat olosuhteet huippu-urheilijan arjessaan.

Viikkoon mahtuu kymmenet allastreenit, minkä lisäksi ohjelmassa on kaksi salitreeniä, omatoimisia aerobisia harjoitteita ja kuntopiirejä. Teemoina altaassa ovat maanantai-iltojen perhosuinnin vauhtikestävyys, torstaiaamuisin vastaava rintauinnissa. Muutoin Lahtinen ui paljon vapaauintia matkureiden joukossa.

– Isona teemana on edelleen monipuolisuus, ei poissuljeta lajeja. Ja samalla tuodaan koko ajan vähän lisää, viedään siis pitkällä tähtäimellä hommaa eteenpäin, Mäki muistuttaa.

– Perhonen ja rintauinti on omia suosikkeja, ne tuo vaihtelua. Tykkään hirveästi tekniikkadrilleistä, erilaisista. Niiden avulla saan tekniikkaa paremmaksi ja pystyn keskittymään siihen omaan tekemiseen, ja tykkään välillä keksiä niihin omia juttuja, Lahtinen tarkentaa.

200 metriä rintauintia tai perhosuintia ovat Lahtisen mukaan lajit, joissa hän voi rikkoa Tokion A-rajan. Kuva: Jussi Salminen

Olympiarajojen kimppuun tutuissa altaissa

Syksyn pitkän radan näyttökisoihin Lahtisella on selvä tavoite. Tokion olympiauintien A-raja on kiikarissa. 200 metrin rintauinnissa se tarkoittaa 1,4 sekunnin ennätysparannusta ja samalla matkalla perhosuinnissa kahden sekunnin petrausta. Näihin marginaaleihin kaksikolla on lääke:

– Haasteena on saada kilpailutekniikka toimimaan. Kun on hirveä hinku uida kovaa, ei suoritustekniikka pysy aina hyvin kasassa. Viime keväänä aloitettiin tämän teeman kanssa ja siihen keskitytään edelleen, Mäki alleviivaa.

Loppuvuodelle ei ole näköpiirissä ulkomaisia kisoja, joten nyt näyttöjä tehdään tutuissa puitteissa. Esimerkiksi pitkälle radalle siirretyt Oulun GP-uinnit kisataan marraskuun puolivälissä Lahtisen entisessä kotialtaassa.

– Mulla lähtee niin helposti jopa yli, että jos on tuttu halli ja ollaan Suomessa, niin se voi auttaa siinä, ettei mene yliyrittämiseksi, Lahtinen pohtii.

Muita olympianäyttökisoja käydään 19. syyskuuta Espoossa ja Itsenäisyyspäivänä nykyisessä kotialtaassa Helsingissä.

Olympiauimari Matti Mäki antamassa merkkejä valmennettavalleen kesän 2019 MM-uinneissa Gwangjussa. Kuva: Jussi Salminen