Laukkasten päivä Espoon SM-altaassa

#UUTINEN 1.2.2013

Jenna Laukkanen päivitti perjantaina satasen rintauinnin Suomen ennätyksensä SM-finaalissa. Isoveli Jere nappasi puolestaan ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa.

Jenna Laukkanen höyläsi reilun kymmenyksen Suomen ennätyksestään. Kuva: Jussi Salminen

SC Vuokatin Jenna Laukkanen hurjasteli Suomen ennätykseen naisten 100 metrin rintauinnissa Espoon SM-kilpailuissa perjantai-iltana. Laukkanen ui aikaan 1.06,46 ja paransi omaa SE-tulostaan 0,11 sekunnilla. Aiemman SE:n hän oli uinut peräti kahdesti viime vuoden aikana.

Jennaa pari vuotta vanhempi isoveli Jere voitti miesten 800 metrin vapaauinnin hienolla suorituksellaan. Ennakkoasetelmissa matkan mestarin viitta oli puoliksi Eetu Piiroisen harteilla, mutta lopussa Laukkanen oli vahvempi, ja vei kisan parin sekunnin marginaalilla ennen Piiroista.

”Tiesin, että Eetu lähtee kovaa ja päätin yrittää pysyä mukana. Puolimatkan jälkeen tuntui, että oli vielä hyvin voimia jäljellä ja sitten vähän kiristin. 600 metrin kohdalla jännitti aika paljon, että tuleeko se Eetu vielä sieltä”, Laukkanen kertasi uinnin vaiheita.

Jere Laukkanen petrasi pari vuotta vanhaa ennätystään komeat 16,52 sekuntia. Se oli Laukkaselle yllätys, sillä vielä joulukuussa hän kärsi nivelsidevammasta.

Emilia Pikkarainen kauhoi 200 metrin perhosuinnin Suomen mestariksi ajalla 2.08,41. Tulos oli uusi SM-kilpailujen ennätys, ja Pikkaraisen kolmanneksi paras tulos kautta aikain. Suomen ennätystä hän pitää tuloksella 2.07,05 vuodelta 2011. Pikkarainen pitää SM-uintien urakkansa maltillisena kovan treenikauden vuoksi. Hänen ohjelmassa on vain kaksi matkaa, 100 metrin perhonen on tulossa sunnuntaina.

Ari-Pekka Liukkonen oli miesten 100 metrin vapaan voittaja ajalla 48,56. Jyväskyläläinen oli tyytyväinen tulokseensa, sillä se oli hänen kauden kärkiaikansa, vaikka flunssa on pitänyt miehen altaasta poissa SM-kisoja edeltäneet viisi päivää.

”Hain hyvää satasta ja siinä onnistuin. Mestaruuden puolustus oli tietysti myös tärkeää, kun olen sitä vuodesta 2009 pitänyt. Katsotaan laji kerrallaan, että uinko kaikki ilmoitetut kahdeksan lajiani, viestitkin olisi vielä tulossa”, Liukkonen kertoi.

Raision Urheilijoiden Meri-Maari Mäkinen piti päivän parasta vauhtia vammaisuintistarteissa. Hänet kruunattiin mestariksi ajalla 1.39,24, mikä tuotti pisteitä 746. Tulos oli Mäkiselle uusi ennätys 4,16 sekunnilla.

Isäntäseura Cetus korjasi perjantaina kolme mestaruutta. Fanny Teijonsalo voitti 400 metrin vapaan, Sami Juopperi 200 metrin sekauinnin ja Riku Pöytäkivi 50 metrin perhosen. Naisten 50 metrin selkäuinnissa Vuoksen Uimaseuran Lotta Nevalainen kukisti Suomen ennätyksen haltijan Anni Alitalon uudella ennätyksellään 28,01. Draamaa lajiin toi se, ettei Nevalainen saanut aikaa ajanottopaneelista, vaan hänen voittotuloksensa tarkistettiin Espoonlahden uimahallin videotarkistusjärjestelmästä, joka on ainut laatuaan Suomessa.

SM-uinnit ovat nyt puolivälissä, seurapisteissä johdossa on Cetus ennen Swimming Jyväskylää, mutta mitalitaulukossa asetelma on toisin päin.