Ketsuppipullo aukesi – viisi välierää ja viestifinaali!

#UUTINEN 14.12.2013

Suomalaiset kauhoivat joukolla jatkoon lauantain alkueristä Tanskan EM-uinneissa. Sekajoukkueen vapaauintiviesti ei yltänyt vielä edes viime vuoden vauhtiin, mutta meni silti jopa neljäntenä finaaliin.

Suomi saavutti viisi henkilökohtaista välieräpaikkaa lauantai-illaksi EM-uinneissa Tanskassa. Aamujakson iloittelut aloitti Anni Alitalo ollen alkuerien 19:s päämatkallaan 50 metrin selkäuinnissa. Hän eteni jatkoon ajalla 28,24. Perjantaina viestialoituksessa syntynyt SE kirjataan 27,62. Välierät uidaan lähes jakson alussa lauantai-iltana, ja mahdollinen finaali loppuillasta.

Miesten 50 metrin rintauinnissa välieriin menivät Eetu Karvonen ja Andrei Tuomola. He jakoivat ajan 27,32 ja sijan 21 yhdessä Kroatian Sasa Gerbecin kanssa, ja hetken näyttikin siltä, että kolmikko joutuu ratkomaan uusintauinnilla viimeiset kaksi semifinalistia. Lopulta välieriin tuli peruutus, joka säästi miehet uusinnalta, ja kaikki kolme ovat mukana illalla tavoittelemassa finaalipaikkaa.

Naisten sadan metrin rintauinnissa saatiin myös kaksi suomalaista välieriin. Jenna Laukkanen oli 12:s ja Silja Känsäkoski 19:s. Känsäkoski teki jälleen oman ennätyksensä tuloksella 1.07,58. Laukkanen jäi ajalla 1.06,78 hiuksenhienosti kauden parhaasta, SE-tulokseen marginaalia oli 0,32 sekuntia.

Mixed-viesteissä kirjataan nyt Suomen ennätyksiä

Sekajoukkueiden 4x50 metrin vapaauintivisteissä Suomi laittoi altaaseen Andrei Tuomolan, Lotta Nevalaisen, Hanna-Maria Seppälän ja Ari-Pekka Liukkosen. Joukkue kauhoi alkuerien neljänneksi ajalla 1.32,13. Finaali uidaan lauantai-illan päätteeksi.

Alkuerätulos on virallisesti Suomen ennätys, mutta viime vuoden EM-finaalissa aika oli 1.31,74, mikä on matkan muodollinen Suomen ennätys.

Matias Koski kauhoi 1500 metrin vapaauinnin aamun kylmissä erissä ja teki ajan 15.18,39. Tulos on luonnollisesti Kosken ennätys lyhyellä 25 metrin radalla, jolla hän on uinut lajin viimeksi vuonna 2007. Lopullinen sijoitus selviää illan kuuman erän jälkeen, aamun erissä Koski sijoittui 17:nneksi.

Pienen varjon Suomen aamuun heittivät jälleen hylkäykset. Noora Laukkanen koki vuorostaan rintauinnin mystisen hylkäyksen ennen ensimmäistä käsivetoa tehdystä delfiinipotkusta. Sergei Haukka puolestaan liukui satasen selkäuinnissa yli 15 metrin linjan.

Lauantai-illan jakson voi seurata Suomen aikaa klo 17.25 alkaen suorana ilman selostusta Yle Areenasta tai jälkilähetyksenä TV2:ssa klo 20.30.


Suomalaistulokset Uimaliiton EM-kisasivulla.

Tulospalvelu LEN:n sivuilla.