Jenna Laukkanen ui tuplamestariksi!

#UUTINEN 5.12.2015

Jenna Laukkanen otti jo Israelin EM-kisojen toisen kultamitalinsa. Nyt hän on 50 ja 100 metrin rintauintien kiistaton kuningatar, ja jälleen lajin paras tulos oli hänen käsialaansa.

Laukkanen sai taas tuulettaa Euroopan mestaruutta Netanyassa. Kuva: Jussi Salminen

Jenna Laukkanen venyi hurjaan ennätysparannukseen 100 metrin rintauinnin EM-finaalissa lauantai-iltana. Sotkamolainen ui aikaan 1.04,56 ja voitti ylivoimaisesti kultaa. Tulos oli tietenkin uusi Suomen ennätys, kun välierien tulokseen kertyi parannusta peräti 0,31 sekuntia. Hopeaa otti Hollannin Moniek Nijhuis ajalla 1.05,21 ja pronssia Turkin Viktoria Gunes lukemin 1.05,36. Laukkasella oli kuitenkin hankaluuksia huippuvauhdistaan huolimatta:

– Puristin kyllä ihan kaikkeni tähän uintiin, enkä tiennyt mitä oli tulossa. Nilkka on nyt niin kipeä, että jokainen potku sattuu tosi paljon. Verryttelyssäkin vedin vain yhden altaanmitan kovan vedon. Mutta hyvin meni, vaikka sattui. Ihme, että jaksoin noin hyvin loppuun vaikka aloitus oli taas kovempi kuin eilen välierissä, Laukkanen kertoi onnellisena.

Aloituspuolikas finaaliuinnissa oli 30,13, eli todella hurja, lähes alle puolen minuutin, kuten 50 metrin kisassa. Puolimatkassa Laukkanen johtikin finaalia jo yli puolella sekunnilla. Viime vuoden MM-pronssimitalisti Nijhuis oli finaalissa yllättävän vaisu. Laukkasen voittotulos oli muuten koko vuoden 2015 maailmantilaston toiseksi paras.

– Lataus uintiin oli tosi hyvä. Nyt tuntuu hyvältä. Mutta en ole vielä varma uinko huomenna 200 metrisen. Katsotaan miten jalka huomenna voi, mutta nyt nautitaan tästä!

Päätöspäivän ohjelma Laukkasella olisi hyvin tiukka, 200 metrin rintauinti ja 50 metrin rintauintiosuus sekauintiviestissä. Molemmat toki kahteen kertaan finaalien ovien auetessa. Päätöksiä sunnuntain starteista Laukkanen tekee vasta yön nukuttuaan.

Suomi viestifinaalin viides

Suomen sekajoukkue ei onnistunut parantamaan 4x50 metrin vapaauintiviestin aikaa aamun alkueristä. Aika heikentyi vain neljä sadasosaa lukemiin 1.31,93, mutta sijoitus putosi kaksi pykälää viidenneksi. Andrei Tuomola aloitti ajalla 22,05, Ari-Pekka Liukkonen jatkoi 20,79, Hanna-Maria Seppälä ui 24,60 ja Mimosa Jallow ankkuroi aikaan 24,49. Vain Liukkonen pystyi petraamaan menoaan aamusta. Mitaleille vaadittiin peräti 1.30,03, joten mitalivauhtiin suomalaiset eivät olisi yltäneet, mutta nelossijan Ruotsi karkasi nyt harmittavan pienellä erolla, 0,33 sekuntia Suomen edelle.

Mimosa Jallow ja Riku Pöytäkivi putosivat finaaleista 50 metrin matkoilla. Jallow ui 50 metriä selkää aikaan 27,57, eli aamuinen SE jäi reilun kahden kymmenyksen päähän. Hän oli 13:s, kun finaaliin vaadittiin 26,96.

– Se ei lähtenyt samalla tavalla kuin aamulla, tuntuma veteen puuttui, Jallow harmitteli.

Riku Pöytäkiven päämatka, sprinttiperhonen, jäi välieriin ajalla 23,20. Ero viimeiseen finaalipaikkaan oli harmittavan pieni, vain 0,02 sekuntia, kun Pöytäkivi oli kymmenes. Hänen marraskuinen SE on 23,07.