Jenna Laukkanen on Euroopan mestari!

#UUTINEN 2.12.2015

Netanyan EM-uintien avauspäivä oli Suomelle huikea. Jenna Laukkasen ansiosta Suomi on kisojen mitalitaulukon kolmantena 50 metrin rintauintikullalla. Viestissäkin oltiin hyvin lähellä mitalia.

Jenna Laukkanen ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa kanssa. Kuva: Jussi Salminen

Jenna Laukkanen voitti keskiviikkoiltana 50 metrin rintauinnin Euroopan mestaruuden SE-ajalla 29,71.

– En voi uskoa mitä juuri tapahtui, katsoin vain, että onneksi aika parantui, sitten tajusin, että olinkin ykkönen! Mahtavaa olla nopein tämmöisissä kisoissa!

Hopeaa otti Belgian Fanny Lecluyse 29,84 ja pronssia Venäjän Natalia Ivaneeva 29,99. Laukkasen sarja keskiviikon lähdöissä oli huikea 29,83 – 29,83 – 29,71. Finaalin voittoaika oli kyseisen lajin paras tulos kilapilun kaikki vaiheet huomioon ottaen, joten Laukkasen mestaruus oli ansaittu tältäkin kantilta.

Maamme-laulu on kajahtanut arvokisoissa viimeksi vuonna 2008 Rijekassa Hanna-Maria Seppälän Euroopan mestaruudelle sekauinnissa. Laukkasella on neljä nuorten EM-mitalia vuosilta 2010 ja 2011.

Miehet viestittivät hurjan ajan ja melkein mitalin

Miesten 4x50 m vapaauintiviestijoukkue kauhoi EM-finaalissa viidenneksi uudella SE-ajalla 1.25,39. Andrei Tuomola, Ari-Pekka Liukkonen, Tatu Waltari ja Anton Herrala paransivat kumipukuvuosien (2009) SE:tä 0,16 sekuntia. Pronssimitalista nelikko jäi vain 0,38 sekuntia.

– Kyllä me sillä asenteella lähdettiin, että mitalista taistellaan, eikä se kauas jäänyt. Ei EM-finaalin viides sijakaan miesten viestijoukkueelle ihan jokapäiväistä ole, tuumi Ari-Pekka Liukkonen.

Liukkonen oli melko tyytyväinen kisojen avauspäiväänsä.

– Olisi sitä rintauintia ollut kiva uida nyt illallakin, mutta nyt taitaa olla neljänä viimeisenä päivänä 50 metrin vapaita joka päivälle, joko paukusta tai lentävällä viesteissä, niin ihan hyvältä näyttää, Liukkonen kertoi.

Tuomola oli vain kymmenyksen päässä finaalista

Oulun Uinnin Veera Kivirinta oli rintauintisprintin välierien 13. ajalla 30,73. Hän jäi aamun ajastaan yhden sadasosan ja omasta ennätyksestään kuusi sadasosaa. Finaaliin olisi vaadittu 30,58.

– Harmittaa, uinti tuntui kyllä hyvältä, mutta käännös tuli tosi kaukaa. Olisi saanut kyllä parantua ennätys, Kivirinta manaili.

Andrei Tuomola oli 50 metrin rintauinnin välierissä kymmenes tuloksella 26,84. Järvenpään Uintiklubin Tuomolalla oli mielessä omat SE-lukemat vuodelta 2009, mutta nyt siitä uupui tasan kaksi kymmenystä.

– Ensimmäinen 25 metriä oli tosi hyvä, mutta viimeiset 15 metriä ei. En voi olla kovin tyytyväinen, finaaliin tai ennätykseen olisi pitänyt päästä, Tuomola sanoi.

Finaalipaikkaan jäi marginaalia tasan kymmenys.

Mimosa Jallow oli 100 metrin selkäuinnin välierien 12. ajalla 59,20, mikä ei tyydyttänyt jyväskyläläisuimaria.

– Ei ollut ihan parasta menoa tänään. Jostain syystä hapottaa jalkoja kovasti, mutta hyvä merkki oli se, että toinen puolisko oli nyt aamua parempi, eli kyllä se vauhti vielä tuolla jossakin on, Jallow mietti.

Finaaliin olisi vaadittu 58,45. Jallowin SE on 58,64 viime joulukuun lyhyen radan MM-uinneista Dohasta. Jallow ui Israelissa vielä 50 metriset perhosta, selkää ja vapaata, sekä viestejä, joten jäljellä on vielä monta tilaisuutta ennätysvauhtiin sprinttimatkoilla.


Uimaliiton EM-kisasivu 

Lisää valokuvia kuvagalleriassa