GP:t käyntiin kahdella Suomen ennätyksellä

#UUTINEN 3.7.2015

Simmiksen isännöimät Grand Prix Challenge -uinnit starttasivat Helsingin Mäkelänrinteen uintikeskuksessa perjantaina. Mimosa Jallow sivalsi jälleen selkäuintisprintin SE:stä liki kaksi kymmenystä.

MM-kilpailuihin valmistautuvat uimarit hakevat Helsingin GP-kisoista hyviä suorituksia, koska herkistelyjakso on pitkälti vielä edessäpäin. Silti vauhdikasta menoa nähtiin yllin kyllin.

Swimming Jyväskylän Mimosa Jallow kertoi aamujakson jälkeen, ettei ole kummemmin vielä herkistellyt, joten ei myöskään odota ennätyksiä. Illalla 21-vuotias neito kauhoi altaassa kuitenkin hurjaa vauhtia ja kellotti 50 metrin selkäuinnissa 18 sadasosan parannuksella uuden Suomen ennätyksen, 28,20 sekuntia.

– Tuntui jotenkin erilaiselta kuin yleensä. Oli hyvä pito ja kovat kierrokset. En kuitenkaan ihan ajatellut, että näin kovaa meni. Tuntuu, että olisi lähempänä maailman kärkeä. Tuosta, kun vielä paranee, alkaa olemaan tosi kova aika! Hyvä fiilis!

Ilta päättyi vielä toiseen SE-aikaan, kun Cetus Espoon joukkue teki uuden ennätyksen 4x50 metrin vapaauinnin sekajoukkueviestissä. Suomen mestareiksi joukkueessa uivat Fanny TeijonsaloHanna-Maria SeppäläTatu Waltari ja Ari-Pekka Liukkonen. Lopullinen, 17 sadasosaa kaunistunut ennätys oli 1.35,47.

Myren esitti parastaan kotikisoissa

Kotiseuran Sami Myrén osoitti jo aamu-uinneissa kovaa kuntoa yllättämällä jopa itsensä 50 metrin selkäuinnissa. Miehen henkilökohtainen ennätys parani huimat kolme kymmenystä päivän aikana. Illalla Myrén tiristi aamun huippuajastaan vielä sekunnin sadasosan ja nousi Suomen kaikkien aikojen rankingissa jaetulle 5. sijalle Tero Rädyn kanssa, ajalla 26,56 sekuntia.

– Pitkästä aikaa tuli ennätys, Myrén myhäili aamujakson jälkeen, mutta illalla mies manaili osumistaan rataköyteen.

Naisten 50 metrin perhosessa Vandersin Emilia Pikkarainen osoitti rautaista kuntoa. Alkuerissä hän kellotti 27,07 ja illan välierien nopeimman titteli heltisi ajalla 27,00. Kyseessä ovat hänen toiseksi ja kolmanneksi parhaat noteerauksensa kautta aikain, sillä Pikkaraisen SE vuodelta 2009 on 26,90.

Challenge- eli pudotusfinaalit lauantaina

Kilpailut jatkuvat viikonloppuna, jolloin päästään myös kiihkeisiin Challenge-finaaleihin. Lauantaina ohjelmassa ovat sekä naisten että miesten 50 metrin selkä- ja perhosuinnin pudotukset. Luvassa on taatusti kovaa hapotusta ja viimeisetkin jaksamisen rippeet antaneita uimareita.

Suomen kärkinimistä Challenge-finaaleissa uivat Emilia Pikkarainen, Ari-Pekka Liukkonen ja Jenna Laukkanen. Muissa lajeissa Liukkosen, Laukkasen ja Jallow’n lisäksi uivat Matti MattssonMimosa Jallow ja Hanna-Maria Seppälä.

Erityislaatuisessa finaalissa uidaan neljä erää kahden minuutin palautuksin. Ensimmäisessä välierien 8 parasta, toisessa ensimmäisen erän 6 parasta, kolmannessa toisen erän 4 parasta ja neljännessä kolmannen erän 2 parasta. Neljännen Challenge-erän voittaja on lajin voittaja, ja toiseksi sijoittunut kakkonen. Lajin kolmannen sijan saavuttaa kolmannen erän kolmanneksi sijoittunut.

Viikonlopun aamujaksot alkavat 9.30 ja iltajaksot 17.00. Tervetuloa!

Tulospalvelu: www.livetiming.fi 

grandtour.simmis.fi 

Uimaliiton GP-kisasivu 

Teksti: Laura Sulkava