Kilpailukutsu

Uinti Tampere & TaTU Tampere järjestää yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa

Suomen mestaruuskilpailut 2022

30.6. - 3.7.2022 Tampereen uintikeskuksessa, 50 m allas 8 rataa, automaattinen ajanotto.

Kilpailuissa uidaan myös nuorten Suomen mestaruusuinnit ja parauinnin Suomen mestaruusuinnit.

Kilpailujaksot

Torstai 30.6.
Alkuerät 9.00, Loppukilpailut 18.00, Verryttelyt 7.30-8.50 ja 16.30-17.50
 

Perjantai 1.7.
Alkuerät 9.00, Loppukilpailut 18.00, Verryttelyt 7.30-8.50 ja 16.30-17.50
 

Lauantai 2.7.
Alkuerät 9.00, Loppukilpailut 18.00, Verryttelyt 7.30-8.50 ja 16.30-17.50
 

Sunnuntai 3.7.
Alkuerät 9.00, Loppukilpailut 18.00, Verryttelyt 7.30-8.50 ja 16.30-17.50
 

Verryttelyyn on mahdollisuus myös keskiviikkona 29.6. klo 17.00-19.00. (maksullinen)

Aikarajat
Kilpailuohje
Pohjapiirros

Lajijärjestys

Lajiohjelma

SM-kilpailuissa uidaan alkuerät sekä A- ja B-loppukilpailut 50 m ja 100 m matkoilla. 200 m ja 400 m matkoilla uidaan alkuerät ja A-loppukilpailu. 800 m ja 1500 m matkat uidaan suorina loppukilpailuina niin, että vain kuuma erä on iltajaksossa. Nuorten SM-viesti uidaan aamujaksossa ja aikuisten SM-viestit iltajaksossa. Molemmat viestit ovat suoria loppukilpailuja. Mikäli lajissa on uimareita kahdeksan tai vähemmän, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna iltajaksossa. 

Nuorten mestaruuskilpailut

Nuorten SM-sijoitukset ratkotaan lajien alkuerissä. Alkuerien perusteella 8 tai 16 parasta lajista riippuen pääsee loppukilpailuvaiheeseen, vaikka aikuisten aikarajaa ei olisi alitettu ennen kilpailua. Kaikissa lajeissa ratkotaan sekä nuorten että aikuisten mestaruudet.

Vammaisuinnin mestaruuskilpailut

 1. Vammaisuimareiden mestaruuskilpailut uidaan WPS:n (World Para Swimmingin) sääntöjen mukaan.
 2. Vammaisuimarit uivat luokissa S1-10 (liikuntavammaiset uimarit), S11-13 (näkövammaiset uimarit) sekä S14 (kehitysvammaiset uimarit). Uimarin tulee olla luokiteltu ennen SM-kilpailuihin osallistumista.
 3. Vammaisuimareiden lajeissa (lajijärjestyksessä sinisellä) uidaan aamulla alkukilpailut ja iltajaksossa loppukilpailu 50–100m matkoilla (pl. 100m PU), johon pääsee pisteiden perusteella kuusi (6) parasta uimaria. Mikäli lajissa on uimareita 3 tai vähemmän, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna aamujaksossa. Mikäli uimareita on neljästä kuuteen, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna iltajaksossa. Kaikilla 200 m tai pidemmillä matkoilla laji uidaan suorana loppukilpailuna aamujaksossa.
 4. Vammaisuimareiden sijoitukset sekä loppukilpailuun päässeet ratkotaan pisteiden perusteella, missä uitua aikaa verrataan saman luokan maailmanennätysaikaan.

Ilmoittautumiset

Osanotto-oikeus on uimareilla, jotka täyttävät Suomen Uimaliiton Yleismääräyksissä mainitut asiat kilpailu- ja osallistumisoikeudesta. Kaikilla osallistujilla tulee olla Suomen Uimaliiton voimassa oleva kilpailulisenssi. Kilpailuihin osallistuvilla tulee olla tilastoaika ja aikaraja saavutettuna ajalta 30.6.2020–30.6.2022. Nolla-ajoilla ei voi osallistua SM-kilpailuun.

Ilmoittautumiset 20.6.2022 mennessä Tempukseen.

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista kilpailun ensimmäisen jakson peruuttamisaikaan saakka. Edelliseen päivään saakka tämän voi tehdä Tempuksessa ja tämän ajankohdan jälkeen kilpailunjohtajalle joukkueenjohtajapalaverissa. Huomioithan, että varsinaisten ilmoittautumisten muokkaaminen Octossa muuttaa kyseiset ilmoittautumiset jälki-ilmoittautumisiksi. Ilmoittautumismaksu tulee tällöin olla myös maksettuna. Jälki-ilmoittautuminen tulkitaan normaaliksi ilmoittautumiseksi esimerkiksi lähtöjärjestystä tehdessä. Jälki-Ilmoittautumismaksu on viisinkertainen (65 eur) normaaliin ilmoittautumismaksuun (13 eur) nähden.

Ratajärjestyksen laadinnassa huomioidaan Suomen Uimaliiton hyväksymällä tavalla tehty hyvitys 25 m radalla uiduille ajoille.

Viestijoukkueiden kokoonpanot ilmoitetaan Tempukseen ilmoittautumisen yhteydessä . Viestijoukkueille hyväksytään vain laskettujen aikojen perusteella luotu ilmoittautumisaika.

Ilmoitettuun viestijärjestykseen tehtävät muutokset tulee ilmoittaa yksi (1) tunti ennen kilpailujakson alkua kirjallisesti kisatoimistoon.

Aikarajat

Aikaraja tulee olla saavutettuna 30.6.2020–30.6.2022 välisenä aikana.

Vammaisuinnin SM-kilpailuun ei ole aikarajoja, mutta uimarilla tulee silti olla tilastokelpoinen aika 30.6.2020–30.6.2022 väliseltä ajalta. Niin sanotulla nolla-ajalla ei voi ilmoittautua.

Osanottomaksu

13,00 € / startti maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Uinti Tampereen tilille:
IBAN: FI45 1745 3000 2632 79
BIC: NDEAFIHH

Jälki-Ilmoittautumismaksu on viisinkertainen (65,00 €) normaaliin ilmoittautumismaksuun (13,00 €) nähden.

Peruutukset

Kilpailijan tai viestijoukkueen osanotto yhteen tai useampaan lajiin voidaan peruuttaa. Peruutus on tehtävä kirjallisesti. Ilmoittautumisajan päättymiseen asti peruutus tehdään sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä.

Ilmoittautumisajan päätyttyä peruutus tulee tehdä kirjallisesti kilpailun järjestäjälle viimeistään tuntia ennen aamun kilpailujakson alkua. Tämän jälkeen peruutus on mahdollista vain pakottavista syistä. Myöhemmin kuin tuntia ennen alkukilpailun alkua tehdystä peruutuksesta kilpailun järjestäjä on oikeutettu perimään kolminkertaisen starttimaksun suuruisen peruutusmaksun (39,00 €). Pakottavasta syystä (lääkärintodistus) tehdystä peruutuksesta ei peritä peruutusmaksua.

Peruuttamattomasta poisjäännistä laskutetaan kymmenkertainen ilmoittautumismaksu (130,00 €).

Päivitetyt mestaruuskilpailusäännöt

Huomiona nostettakoon esiin mestaruuskilpailusääntöjen päivityksiä, jotka koskevat näitä kilpailuja

 • Mikäli osanotto-oikeuden edellytyksenä on tietyn tulosrajan saavuttaminen, se on saavutettava kahden vuoden sisällä kilpailun ilmoittautumispäivästä. Ellei ed. mainittu kaksi vuotta sisällä kahta edellistä vastaavaa kilpailua, pidennetään näyttöikkunaa kattamaan kyseiset kilpailut.
 • Viestijoukkueen ilmoittautuminen on mahdollista vain lasketuilla ajoilla.
 • Seuran tulee nimetä joukkueenjohtaja viimeistään joukkueenjohtajien kokouksessa. Tämä henkilö vastaa kyseisen kilpailun aikaisien alkuerien, välierien ja loppukilpailupaikkojen peruutuksista ja vahvistuksista sekä viestijoukkueen kokoonpanomuutosten ilmoittamisesta.
 • Peruutuspaikalta nostetaan välierään tai loppukilpailuun korkeintaan alkukilpailun jälkeen sijalla 24 oleva.
 • Kilpailtavalla lajilla on SM-arvo, jos lajissa on vähintään 2 osallistujaa.
 • Mitaleita ja seurapisteitä jaetaan seuraavasti uimareille:
  • a) Jos lajissa on kaksi uimaria, ainoastaan sijalla 1 oleva saa mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • b) Jos lajissa on kolme uimaria, saa sijoilla 1-2 olevat mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • c) Jos lajissa on neljä uimaria, saa sijoilla 1-3 olevat mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • d) Jos lajissa on enemmän kuin neljä uimaria, saa sijoilla 1-3 olevat mitalin ja seurapisteitä jaetaan enintään kahdeksalle.
 • Mahdollisen uusintauinnin koittaessa, uimareiden edustajat voivat sopia keskinäisen sijoituksen ilman lajin perumista.
 • Aamun alkuerissä käytetään aina ylilähtöä ellei kyseessä ole jonkun suorana loppukilpailuna uitavan lajin tai ikäsarjan kuuma erä.
 • Peruutuksen kautta tarjottava paikka (A-/B-loppukilpailu) on otettava vastaan 5 min kuluessa tarjouksesta. Ajan päätyttyä paikan tarjoaminen siirtyy automaattisesti seuraavalle, mikäli paikkaa ei ole otettu vastaan.
 • Viestijoukkueen kokoonpanon muutos ei vaikuta viestijoukkueen ilmoitettuun aikaan. 
 • Ilmoitettuun viestijärjestykseen tehtävät muutokset tulee ilmoittaa yksi (1) tunti ennen kilpailujakson alkua kirjallisesti kisatoimistoon.
 • Kirittämistä ei sallita eikä myöskään mitään tähän viittaavaa laitetta tai tapaa, jolla on tämä vaikutus. Esimerkkinä vetotiheysmittari.

Joukkueenjohtajien kokous

Kokous järjestetään keskiviikkona 29.6 klo 18.00 uimahallilla.
Säännöt edellyttävät jokaisen kilpailutapahtumaan osallistuvan joukkueen edustajan osallistumista kokoukseen.

Kisatoimisto

Keskiviikkona 29.6.2022 klo 17.00-19.00 ja kilpailupäivinä verryttelyn sekä kilpailun ajan.

Aikataulu

Verryttely

Keskiviikkona 29.6 on mahdollisuus verryttelyyn kisa-altaassa kello 17.00 – 19.00.  (maksullinen)

Rata 1 on varattuna parauimareiden käyttöön, rata 7 on race pace-rata ja rata 8 on varattuna startteihin.

Kilpailualtaassa ei saa käyttää räpylöitä tai lättäreitä.

Akkreditoinnit ja avainrannekkeet

Valmentajien ja huoltajien on akkreditoiduttava tapahtumaan. 

Lähtölistat

Pyritään käyttämään ensisijaisesti sähköisiä lähtölistoja paperin säästämiseksi. 

Pukutilat

Pukukaapit toimivat avainrannekkeilla. Tarkastakaa, että kaapissa olevat varusteet eivät paina ovea lukon häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi. Kaapit tyhjennettävä yöksi, lukitus avautuu.

Hierontapisteet

Palkintojen jako

Palkinnot jaetaan erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Nuoret aamujakson yhteydessä, aikuiset finaalijakson yhteydessä. 

Katsomo

Lasipurkkien vieminen katsomoon ja allasalueelle on kielletty loukkaantumisriskin vuoksi.
Jokaista katsomossa vierailijaa pyydetään huolehtimaan katsomon siisteydessä ja laittamaan roskat allasalueella oleviin roskiksiin.

Tulospalvelu

Kilpailussa käytetään sähköistä tulospalvelua LiveTimingissä. Tulokset löytyvät myös kisatoimistossa olevalta ilmoitustaululta.

Ruokailu 

Ruokailuinfo ja seuran kisasivut

Tiedustelut

Uimaliitto: Pasi Salonen, pasi.salonen@uimaliitto.fi / 044 5490 350

Järjestäjä: 

Tervetuloa Tamperelle!