Kilpailujärjestelmä

Yleistä

Suomen Uimaliiton kansallinen arvokilpailujärjestelmä uinnissa syksystä 2016 alkaen. Uusi kilpailujärjestelmä vaikuttaa kansallisten arvokilpailujen järjestämisajankohtaan:

 • SM-uinnit yhdistyvät nuorten, aikuisten ja parauinnin SM-kilpailuiksi
 • 4-päiväiset lyhyen radan SM-uinnit marras-joulukuussa
 • 4-päiväiset pitkän radan SM-uinnit kesä-heinäkuussa
 • Rollo-uinnit kesäkuussa
 • Pitkän radan IKM-uinnit pyritään pitämään kesä-heinäkuussa ja lyhyen radan IKM-uinnit marras-joulukuussa. Kansainvälisillä kilpailuilla on vaikutusta ajankohtiin.
 • Grand Prix -kilpailut syksyisin

Uimaliiton luvalla järjestettävät uintikilpailut

Vuosittain helmikuun aikana kilpailulupahaussa anotaan kilpailuluvat seuraavan kalenterivuoden kilpailuille ja sitä seuraavan vuoden kansallisille arvokilpailuille. Kilpailulupahaussa voidaan anoa arvokisojen lisäksi kilpailukalenteriin:

 • Kansallisille WA-kilpailuille, vanha FINA (avoimet ulkomaisille, näyttöstatus WA:n kilpailuihin)
 • Kansallisille kilpailuille (avoimet ulkomaisille)

Muut kuin kilpailulupahaussa haetut kilpailut ovat tilastokelpoisia vain, jos niistä on ilmoitettu Uimaliittoon 7 vrk ennen kilpailun aika ja paikka, lajiohjelma sekä kilpailunjohtaja. Ilmoitukset tulee lähettää osoitteeseen kilpailut@uimaliitto.fi.


Suomen Uimaliiton uintikilpailuluokitus

Kaikkiin Uimaliiton luvalla järjestettyihin kilpailuihin voivat osallistua Uimaliiton kilpailulisenssin lunastaneet uimarit, sekä jonkin muun WA:n alaisen liiton uimarit. Tämän myötä kilpailuluokituksesta on poistunut nimitys ”kansainväliset kilpailut”. Uimari edustaa kilpailuissa aina omaa seuraansa, suomalaista seuraa voi edustaa vain lunastamalla Uimaliiton kilpailulisenssin.

Kilpailukutsut julkaistaan kilpailuhaussa hyväksytyistä kilpailuista

Kilpailukutsut kansallisiin kilpailuihin ja kansallisiin WA-kilpailuihin julkaistaan Uimaliiton nettisivuilla uinnin kilpailukalenterissa. Kilpailukutsut (pdf-muodossa) tulee toimittaa sähköpostiin kilpailut@uimaliitto.fi

 • Kevätkauden (1.1.-31.8.) kilpailuihin edellisen vuoden marraskuun loppuun (30.11.) mennessä.
 • Syyskauden (1.9.-31.12.) kilpailuihin heinäkuun loppuun (31.7.) mennessä. 

Järjestäjän tulee tilastoida tulokset Tempus-tilastoihin kilpailun jälkeen. Masters-lajien tulokset tulee aina valita pois Tempukseen vietävistä muista lajeista, ja ne lähetetään kilpailut@uimaliitto.fi - josta Uimaliitto tuo ne Tempukseen Masters-tuloksina.

Kilpailuluokitus

1. Suomen mestaruuskilpailut

 • Suomen mestaruuskilpailut (25 m ja 50 m rata) 
 • 4x50 metrin SM-viestit (25 m Grand Prix-uintien yhteydessä, 50 m erikseen valitussa kansallisessa kilpailussa) 
 • avovesiuinnin Suomen mestaruuskilpailut 

2. Arvokilpailut

 • Rollo-uinnit (50 m rata) 
 • Ikäkausimestaruusuinnit (25 m ja 50 m rata) 
 • Grand Prix-osakilpailut (25 m rata)  
 • Mastersmestaruusuinnit (25 m ja 50 m rata) 

3. Kansalliset WA-kilpailut

Kansallisten WA-kilpailujen järjestämisluvat myönnetään seuraavalle kalenterivuodelle vuosittaisessa valintaikkunassa. Järjestäjän laatima kilpailukutsu julkaistaan Uimaliiton nettisivuilla. Kansalliset WA-kilpailut ovat kilpailuita, joissa voi alittaa WA:n lyhyen tai pitkän radan arvokilpailujen (MM-uinnit, olympialaiset, nuorten olympialaiset) tulosrajoja, mikäli aikaikkuna on avoinna.

Vähintään kilpailunjohtajan on oltava WA:n toimitsijalistan tuomari. Toimitsijamäärän on vastattava uinnin säännöissä asetettuja vaatimuksia.

Uimaliitto anoo järjestäjän erillisestä hakemuksesta kansallisille WA-kilpailuille WA-statuksen ja ilmoittaa kilpailut EA:n kilpailukalenteriin. Järjestäjän toiveesta kilpailuiluille voidaan anoa myös WPS-status (World Para Swimming). Järjestäjän on laadittava kilpailukutsut suomeksi ja englanniksi, jotka julkaistaan Uimaliiton uintikilpailukalenterissa. Kilpailulupamaksu, starttimaksun enimmäismäärä ja tilastointimaksu määräytyvät Uimaliiton hinnaston mukaisesti.

4. Kansalliset kilpailut

Kansallisten kilpailujen järjestämisluvat myönnetään seuraavalle kalenterivuodelle vuosittaisessa kilpailuhaussa (maaliskuu).

Järjestäjän laatima kilpailukutsu julkaistaan Uimaliiton nettisivuilla. Välittömästi kilpailun jälkeen järjestäjän tulee tilastoida kilpailun tulokset tilastointijärjestelmään. Kilpailukutsu tulee toimittaa pdf-muodossa sähköpostitse (kilpailut@uimaliitto.fi):

 • Kevätkauden (1.1.-31.8.) kilpailuihin edellisen vuoden marraskuun loppuun (30.11.) mennessä.
 • Syyskauden (1.9.-31.12.) kilpailuihin heinäkuun loppuun (31.7.) mennessä. 

Kilpailuissa ei voi alittaa WA:n tulosrajoja. Kilpailunjohtajana tulee toimia voimassa olevan I-luokan tuomarikortin omaava toimitsija. Toimitsijamäärän on vastattava uinnin säännöissä asetettuja vaatimuksia. Kilpailulupamaksu, starttimaksun enimmäismäärä ja tilastointimaksu määräytyvät Uimaliiton hinnaston mukaisesti.

5. Muut kilpailut

Sääntöjen mukaisia ja tilastokelpoisia muita kilpailuita ovat esimerkiksi seurojen sisäiset kilpailut, kaupunkiottelut, kutsukilpailut, tietyn alueen mestaruuskilpailut ym. Näitä kilpailuita ei tule järjestää samanaikaisesti samalla alueella järjestettävän ja samalle kohderyhmälle tarkoitetun Uimaliiton myöntämän kansallisen tai kansallisen WA-kilpailun kanssa.

Muista kilpailuista ei tulisi periä osallistumismaksua. Kilpailunjohtajana tulee toimia voimassa olevan I-luokan tuomarikortin omaava toimitsija, sekä riittävä määrä muita toimitsijoita.

Uimaliitto myöntää luvan muiden kilpailuiden järjestämiselle ilmoituksen perusteella. Ilmoitus on toimitettava Uimaliittoon viimeistään 7 vrk ennen kilpailuita (kilpailut@uimaliitto.fi). Ilmoituksessa tulee esittää kilpailun paikka ja ajankohta, kilpailunjohtajan nimi ja kilpailun lajijärjestys. Kilpailujen kutsuja ja tuloksia ei julkaista Uimaliiton kilpailukalenterissa.

Kilpailu on virallinen, eli tilastokelpoinen vain, jos kaikki osallistujat ovat lunastaneet Uimaliiton kilpailulisenssin, tai ovat jonkin muun WA:n alaisen liiton lisensoimia uimareita.