Uintiliikuntaa aikuisille

Vedessä on terveellistä ja turvallista harrastaa liikuntaa. Lajien monipuolinen valikoima mahdollistaa sen, että kaikille vedessä viihtyville löytyy varmasti oma vesiliikunnan muoto esimerkiksi kuntouinnin, HydroBicin, vesijuoksun tai vesipelien parista. Vesiliikuntaa voi harrastaa joko yksinään tai ryhmässä uimahallissa tai luonnossa. Ohjattuja vesiliikuntaryhmiä vetää paikalliset uimaseurat, kaupunkien ja kuntien liikunnanohjaajat sekä muut järjestäjät, kuten esimerkiksi reuma-, sydän- ja diabetesyhdistykset. Paikallisista uimahalleista, uimaseuroista sekä kaupunkien liikuntavirastoista saa tarkemmat tiedot ryhmien toiminnasta ja kokoontumisajoista.


Aikuisten uimakoulu

Aikuisten alkeisuimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka eivät vielä osaa uida. Uimakoulu etenee uinnin alkeisopetussuunnitelman mukaisesti. Uimakoulussa harjoitellaan veteen totuttautumista, kokeillaan veden vastusta, painautumista pinnan alle, kellumista sekä liukumista. Mahdollisuuksien mukaan siirrytään uinnin alkeistyyleihin.

Aikuisten uimakoulu on uimataidottomille aikuisille suunnattu uinninopetuskurssi. Uimakoulun tavoitteena on vesielementin tutuksi tuleminen sekä vähintään välttävä uimataito. Välttävän uimataidon omaavat aikuiset voivat jatkaa uinnin opettelua jatkokurssilla. Tavoitteisiin pääsemisessä käytetään hyväksi useita erilaisia opetusmenetelmiä. Tavoitteina on myös vesipelastuksen- ja turvallisuuden tunteminen sekä ”vesiketteryyden” saavuttaminen. Kurssi kestää 10-12 kertaa ja tunnin pituus on 45-60 minuuttia.


Aikuisten uintitekniikka

Aikuisten uintitekniikkakurssi on tarkoitettu aikuisille, joilla on jo uimataito. Kurssilla keskitytään hengityksen, rentouden sekä hyvän ja ryhdikkään uintiasennon löytämiseen. Lisäksi harjoitellaan uinnin perustekniikoita; vapaa-, selkä- ja rintauintia sekä mahdollisesti perhosuinnin alkeita. Uintitekniikkaa hiotaan mahdollisimman sujuvaksi, taloudelliseksi sekä tehokkaaksi.  

Aikuisten uintitekniikkakurssi on tarkoitettu uimataitoisille aikuisille, jotka haluavat oppia oikeat uintitekniikat sekä vaihtelua itsenäiseen kuntouintiin. Kurssi kestää 4-10 kertaa, jonka aikana harjoitellaan vapaauintia, selkäuintia ja rintauintia sekä perhosuinnin alkeet. Lisäksi voidaan harjoitella käännöksiä ja lähtöhyppyä. Kurssilta saa paljon vinkkejä tehokkaaseen ja monipuoliseen harjoitteluun ja sen toteuttamiseen yksin tai vaikka kunto- ja mastersryhmässä. Uintitekniikkakurssin tavoitteet ja sisältö voivat vaihdella ja niissä huomioidaan myös uimarin omat tavoitteet.


Vesijuoksu

Vesijuoksua on käytetty jo vuosikymmeniä kuntoutusmuotona, mutta 2000-luvulla se on levinnyt myös kuntoilumuodoksi. Vesijuoksussa edetään vedessä pystyasennossa juoksuliikkeitä tehden. Useimmiten apuna käytetään kelluttavaa, vyötärölle sidottavaa vesivyötä. Lajin suosion myötä vesivyöt ovat tulleet myös urheilukauppoihin ja ensimmäisiin tavarataloihinkin. Vesijuoksun tekniikka ei ole vaikea, mutta vesivyön tulee olla oikeanlainen.

Vesijuoksu tekee tuloaan kuntoilumuotona. Kuntoutuksessa on vesijuoksua käytetty jo vuosia ja sen vaikutukset on hyviksi havaittu. Apuvälineenä käytetään juoksuliiviä/kelluntavyötä. Vesijuoksun harjoittelu kannattaa aloittaa matalassa vedessä. Vyö puetaan päälle kuivalla maalla ja veteen siirrytään portaita pitkin. Oikean juoksutekniikan harjoittelu aloitetaan matalalta ja sen löytämiseen ja vartalon hallintaan kannattaa käyttää paljon aikaa. Vesijuoksussa voidaan käyttää kahta eri tekniikkaa, perusjuoksua ja "kuopaisu" tyyli. Oikeassa juoksutekniikassa on tärkeää pitää vartalo lähes pystyssä, lantio korkealla ja ylävartalo ryhdikkäänä. Juoksuvyö on riittävän kannatteleva kun vedenpinta on olkapäiden tasolla.


Vesijumppa ja Hydrobic

HydroBic on tehokasta vesiliikuntaa, jossa liikkeet ovat aerobicin ja jumpan kaltaisia.

HydroBic sopii mainiosti kaiken ikäisille, kokoisille ja kuntoisille. Liikkeet vedessä ovat pehmeitä ja tehokkaita. HydroBicissa kehitetään kestävyyttä sykettä nostavilla askelsarjoilla sekä vahvistetaan lihaskuntoa erilaisin liikkein. Apuna liikkeitä tehostamaan käytetään erilaisia apuvälineitä. Tunnit ovat vaihtelevia, on matalassa päässä tapahtuvaa reipasta menoa, syvän veden HydroBiciä ja välillä nostetaan sykettä juoksemalla vedessä vesivyön avulla.

Hydrobic on tehokasta, koulutetun ohjaajan vetämää aerobicia vedessä kaiken ikäisille, kokoisille ja kuntoisille. Hydrobic tunneilla jumpataan reippaan musiikin tahdissa ja viihdytään mukavassa porukassa. Hyväkuntoiselle vesi on uusi, haastava ja mielenkiintoinen elementti täynnä uusia mahdollisuuksia. Aloittelijalle laji taas on turvallinen tapa aloittaa harjoittelu ja kuntoilu. Hydrobic tunti kestää 45 –60 minuuttia ja on tempoltaan nopeampaa kuin vesijumppa. 

Vesijumppa on vaihtelevaa ja monipuolista liikuntaa kehon kaikille lihaksille. Veden vastakkaisten ominaisuuksien vuoksi altaassa liikkuminen voi tuntua kevyeltä, mutta todella tehokkaalta. Vesijumppa liikkeet ja liikesarjat ovat yksinkertaisia, mutta tehokkaita. Jumppa sopii kaiken ikäisille ja kokoisille sekä naisille että miehille. Vesijumppa tunnin kesto on yleensä 30 minuuttia.


Kunto- ja mastersryhmät

Kunto- ja Mastersuinti on tarkoitettu uintilajien perustekniikan hallitseville kuntouimareille, jotka haluavat vaihtelua itsenäiseen harjoitteluun. Kunto- ja Mastersuintiryhmässä voit kohottaa kuntoasi, kehittää tekniikkaasi, saada vaihtelua muuhun harjoitteluun tai vaikkapa ryhtyä kilpauimariksi Masters-sarjaan (yli 25v.). Ikärajoitusta ryhmäläisille ei ole. Suuri osa ryhmäläisistä on saanut pohjan uintitekniikoilleen aikuisten uintitekniikkakurssilla.

Mastersuinti on tapa harrastaa uintia uimaseurassa yli 25-vuotiaana. Oman paikkakuntasi uimaseurasta voit kysyä lisää mastersuinnista. Kilpailevat mastersuimarit tarvitsevat Blue Card -lisenssin.


Allasvinkit

Uinnin harrastaminen kannattaa aloittaa uimaseurassa. Ne tarjoavat harrastajalle uusien taitojen oppimista, mukavan uintiyhteisön ja mahdollisuuden pitkäjänteiseen uinnin harrastamiseen. Uimaseurojen kursseja ja ryhmiä vetävät koulutetut uinnin ammattilaiset.

Varusteet ja välineet

Uima-asu
Hyvän uima-asun tärkein ominaisuus on mukavuus; puku ei saa kiristää eikä hangata. Uimapuvun / -asun tulisi olla kuivana tiukka ja napakka. 

Uimalasit
Uimalasit lisäävät uinnin mukavuutta ja turvallisuutta. Niiden avulla näkee mitä vedessä tapahtuu, millaisia liikkeitä uimari uidessaan tekee sekä pienentää riskiä törmätä seinään tai muihin uimareihin. Uimalaseja on monen muotoisia ja -värisiä. Lasien oikea muoto löytyy parhaiten itse kokeilemalla.

Uimalakit
Uimalakilla pidetään hiukset poissa silmiltä ja altaasta.  Kastumiselta se ei hiuksia suojaa. Uimalakkeja on saatavilla erilaisista materiaaleista; lycrasta, latexista ja silokonista.

Korvatulpat
Korvatulpilla estetään veden meneminen korvakäytäviin. 

Nenänpuristimet
Nenänpuristimilla estämään veden meneminen sieraimiin.

Potkulauta ja räpylät
Potkulauta on uinnin apuvälineistä tutuin. Sitä käytetään potkujen harjoittamiseen. Harjoittelua voidaan tehostaa käyttämällä räpylöitä. Räpylöiden tulisi olla joustavat ja mieluummin suhteellisen pienikokoiset, jotta potkurytmi pysyisi lähempänä uinnin normaalirytmiä. Räpylät parantavat myös nilkkojen liikkuvuutta. 

"Pullarit ja lättärit"
Käsivetoja voidaan harjoitella jalkojen väliin asetettavan kellukkeen eli "pullarin" avulla. Käsivetoharjoittelussa voidaan käyttää myös käden pinta-alaa lisääviä "lättäreitä". Ne ovat kämmentä isommat ohuehkot muoviset käsimelat, jotka pysyvät paikoillaan sormien ympäri kiertyvien kumilenkkien avulla. Niillä lisätään vedon tehoa, joten harjoitus kehittää myös käsivoimia. 

Lisävastukset
Muita apuvälineitä ovat esimerkiksi vastusta lisäävät nilkkoihin pujotettavat renkaat käsivetoharjoituksissa sekä erilaiset vyötärölle kiinnitettävät vastusvyöt uitaessa. Kilpauimarit käyttävät kuminauhaa voima- ja nopeusharjoittelussaan.

Juoksuvyöt/ Kelluntavyö
Vyön kelluntaominaisuuksien ansiosta voidaan vaivatta juosta syvässä vedessä ilman pohjakosketusta. Vyötä voidaan käyttää myös uimalautana.

Hanskat
Hanskat tuovat tehokkaan vastuksen harjoitteluun lisäämällä veden vastusta. Samalla ne tukevat ja tasapainottavat liikkeitä.

Allaskengät
Allaskenkiä voidaan käyttää uimahalleissa ja avovesissä suojaamaan jalkoja. Lisäksi niitä voidaan käyttää jumpatessa, jolloin ne toimivat vastuksena ja antavat tartuntapinnan pohjaan (riippuu altaan pohjamateriaalista).