Vesipallon maajoukkuetoimintaa kehitetään yhdessä seurojen kanssa

#UUTINEN #VESIPALLO 6.4.2021

Uimaliitto kehittää vesipallon maajoukkuepolkua ja -toimintaa yhteistyössä seurojen kanssa. Taustalla on aktiivisten seuratoimijoiden luoma FUTURE5-ohjelma, jonka päätavoite on, että Suomessa tarjota selkeä ja laadukas maajoukkuepolku pelaajille.

Maajoukkuepolun myötä tavoitteena on, että vanhemmat lahjakkaat pelaajat pystyvät ja ovat kiinnostuneita jatkamaan lajin parissa sekä mahdollistaa junioripelaajien määrän kasvattaminen.

– Haluamme lisätä kilpailullisuutta ja motivaatiota pelaajissa niin seuratasolla kuin maajoukkuetasolla. Kun saavutamme kriittisen määrän pelaajia kaikissa ikäryhmissä, niin samalla meille syntyy entistä enemmän laadukkaita motivoituneita vesipallopelaajia ja -joukkueita Suomeen. Tämän myötä meille tarjoutuu useamman maajoukkueen ikäryhmään kattava ja laadukas määrä pelaajia edustamaan Suomea kansainvälisille vesipallokentille, vesipallon U17-maajoukkueen valmentaja Kim Johnsson kertoo.

Jatkossa Suomella on miehissä U15-, U17- ja U19-vuotiaiden maajoukkueet sekä miesten maajoukkue, jonka toiminta aloitetaan seuravetoisesti. Aiemmin vesipallossa on ollut U15- ja U17-maajoukkueet, joiden päätavoitteena ovat olleet nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

Mikäli naisten harrastajamäärät kasvavat, on tarkoituksena saada kasaan myös naisten maajoukkueet.

Vesipallo on kansainvälisesti kilpailtu laji ja myös Suomen tavoitteet ovat kansainvälisillä kilpakentillä.

– Viiden vuoden tavoitteemme on se, että Suomi on Pohjoismaiden paras vesipallo maa kaikissa sarjoissa, Johnsson päättää.

Maajoukkuetoiminnalla vaikutus lajin kiinnostavuuteen kokonaisuudessaan

Suomessa on noin 300 vesipallon harrastajaa ja vesipallon sarjatoimintaa on kahdeksassa seurassa.

Miehissä vesipalloa pelataan SM-sarjan lisäksi B-, C- ja D-sarjoissa. Sarjassa on oltava vähintään viisi joukkuetta neljästä eri seurasta. Myös naisissa on pelattu SM-sarjaa.

Maajoukkuetoiminnalla on suuri vaikutus myös seuratoimintaan.

– Urheilijan motivaatio ja kehitys voi katketa, jos tarjolla ei ole kovempia tavoitteita. Yksi tärkein tavoite ja motivaattori on edustaa omaa isänmaata vesipallomaajoukkueessa nuoresta alkaen, ja sen myötä päästä jonain päivänä pelaamaan miesten vesipallomaajoukkueessa ja menestyä kansainvälisillä vesipallokentillä. Jos emme pysty tarjoamaan selkeää vesipallon maajoukkuepolkua ja toimintaa, seuraukset näkyvät jollakin aikaviiveellä seuroissa niin, että harrastajia voi olla vaikea motivoida ja pitää lajin parissa, Johnsson avaa.

Nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut pelataan 26.–28. marraskuuta Kuopiossa. Mukana ovat Suomen U15-, U17- ja U19-joukkueet.