Välinetesti: kelluttavat uimahousut – apua avovesiin

#TARINA #UINTI 21.6.2019

Testasimme Huubin kelluttavat uimahousut. Niiden merkittävin vaikutus on, että housut nostavat raajoja lähemmäksi pintaa, jolloin uintiasento paranee. Polvipaneeli estää jalkojen taipumista ja varmistaa, että asento pysyy virtaviivaisena. Avovedessä hyöty housuista on pitkillä matkoilla merkittävä. Avovedessä uimisen suosio kasvaa hurjaa vauhtia ja puhtaat vesistöt mitä moninaisimmissa muodoissaan tarjoavat unohtumattomia elämyksiä. Alkukesällä vedet voivat olla viileitä, mutta uimista voi mukavoittaa monilla tavoilla kuten kelluttavilla uimahousuilla.

Viisi millimetriä paksut pitkät uimahousut lämmittävät alaraajoja. Ne sopivat käytettäväksi myös märkäpuvun päälle, jolloin lämmittävä vaikutus on erittäin tehokasta. Lämpimässä vedessä yhdistelmä ei kuitenkaan ole suositeltava lämpöhukan takia.

Paneelit polvissa

Kelluttavat housut on helpointa laittaa jalkaan, kun sekä jalat että housut ovat täysin kuivat. Märkänä housujen pukeminen on hankalaa. Housut kannattaa uinnin jälkeen ottaa pois jo vedessä tai suihkussa riisumisen helpottamiseksi. Luonnossa housuja riuhtoessa ne voivat vaurioitua kivestä, oksasta tai muusta terävästä osumasta. Varovaisuus kannattaa. Revennyt kumimateriaali on varsin vaikea korjata, mutta muuten neopreeni kestää käyttöä pitkään. Housujen neopreeni ei kuitenkaan ole yhtä laadukasta kuin märkäpuvuissa.

Kelluttavuus on uinnissa tärkeää ja housut mahdollistavat virtaviivaisemman etenemisen vedessä. Nosteen avulla uiminen on helpompaa ja nopeampaa, kun jalat pysyvät luontevammin lähellä veden pintaa.

Polvissa olevan paneelin tarkoituksena on estää jalkoja taipumasta. Kiinnostava ominaisuus auttaa erityisesti heikompia uintiharrastajia. Avovedessä pitkän matkan uinnissa hyöty on suuri, koska jalat eivät koukistu eri kulmiin haittaamaan sujuvaa etenemistä. Käytännössä paneelia ei juurikaan menossa tunne.

Maahantuojan mukaan, mikäli haluaa, että "polvilukko" antaa parhaan mahdollisen hyödyn housujen pitää olla napakat. Mikäli haluaa vain kelluttavuutta ja urheilija on kahden koon välissä, niin hänelle suositellaan aina isompaa kokoa, joka on helpompi pukea ja riisua.

Yli 10 sekuntia nopeammin

Aloitteleva ja kokenut avovesiuimari kokeilivat kelluttavia housuja ja tulokset olivat varsin mielenkiintoisia. Aloittelija hyötyi vauhdissa todella paljon hyvän nosteen ja polvipaneelin avittamana.

Esimerkiksi 100 metrin matkalla lyhyessä altaassa kokeilija ui matkan heittämällä yli 10 sekuntia nopeammin kuin perusuikkareilla. Kokenut kauhoja hyötyi housuista ajallisesti huomattavasti vähemmän, koska tekniikassa on vähemmän korjattavaa. Molemmat kokivat kuitenkin, että uiminen sujui selvästi helpommin, vaikka toisella kokeilijalla housut hörppäsivät volttikäännöksissä vettä.

Huubin kelluttavia 160 euroa maksavia housuja on saatavilla kokoluokissa XXS–XL. Myös muilla merkeillä on vastaavanlaisia housuja. Housujen valinnassa tulee olla erittäin huolellinen, jotta ne eivät käytössä osoittaudu väärän kokoisiksi. Napakka muttei liian kireä mitoitus kannattaa varmistaa valmistajan kokotaulukosta ja maahantuojan asiantuntemusta voi hyödyntää lisäksi.

Liian suuret housut voivat alkaa hörpätä vettä, jolloin uinti hankaloituu ja kelluttavuuden etu häviää. Notkoselkäisen kannattaa erityisesti kokeilla istuvuutta käytännössä vaikka uimahallissa ennen ostopäätöstä. 

Lisätietoa: huubtri.fi 

Teksti ja kuvat Marko Lysmä

Asiasanat

Välinetesti