Uimahypyt aloittivat Budapestin MM-kisat

#UUTINEN 14.7.2017

Jouni Kallunki on ainoa suomalaishyppääjä, joka jatkaa vielä kisojaan Budapestissa. Juho Junttila ja avauspäivän paras Roosa Kanerva osallistuivat vain metrin kisaan.

Jouni Kallunki, Roosa Kanerva ja Juho Junttila. Kuva: Satu Uusitalo

Uimahyppyseura Tiirojen Juho Junttila ja Aurajoen Uinnin Jouni Kallunki kisasivat metrin ponnahduslautahypyissä Budapestin MM-kilpailuissa perjantaina. Molemmat karsiutuivat finaalista. MM-kisojen ensikertalaisena Junttila sijoittui 51 hyppääjän joukossa 36:nneksi. Hän jäi noin 40 pistettä omasta tasostaan tuloksella 296,15. Finalistien joukkoon vaadittiin 360,15 pistettä. Junttila onnistui kuitenkin viisi pistettä paremmin kuin aikuisten EM-kisoissa kesäkuussa. Tämä oli hänen ainoa laji Budapestissa.

– Kyllähän Juho, kuten muutkin, jäi tänään omasta tasostaan. Siellä oli joitain hyviä yksittäisiä asioita ja 7,5 pisteen hyppyjäkin, mutta kuuden hypyn sarjassa kaikki eivät menneet näin hyvin. MM-kisat ovat hänelle kuitenkin uusi asia ja paine täällä on kova, joukkueenjohtaja Satu Uusitalo analysoi.

Toiset MM-kisansa aloittanut ja 28. sijaa puolustanut Jouni Kallunki jäi 47. sijalle tuloksella 245,10. Kallungin huono päivä kulminoitui sarjan kierrehyppyyn, jota hän ei saanut lainkaan käyntiin, ja pisteet jäivät nollille kolmannella kierroksella.

– Tämä on Jounille selkeä sivulaji, sen huomaa myös kisavarmuudessa. Kierrehypyn vauhti epäonnistui täysin. Hyppääjä tuntee laudan päässä, että asento lautaan osuessa on niin huono, että siitä ei voi näin vaikeaa hyppyä tehdä, siinä on sadasosasekunti aikaa päättää voiko edes yrittää. Sen jälkeen Jouni kuitenkin tsemppasi viimeiset kolme hyppyä, mutta tuloksen kannaltahan kisa oli jo siinä, Uusitalo sanoi.

Keskiviikkona Kallunki hyppää päälajissaan kolmen metrin ponnahduslaudalla.

"Täällä laudat toimivat niin kuin niiden pitää"

Roosa Kanerva aloitti ja päätti MM-kisansa niin ikään metrin ponnahduslaudalla. Vantaa Divingin edustaja hyppäsi pisteet 207 ja oli päivän paras suomalainen 35. sijallaan. Mitään suurta virhettä Kanervan viiden hypyn sarjaan ei mahtunut, mutta viimeisessä kierrehypyssä pisteet jäivät alle viiteen. Finaalin karsintarajaksi muodostui 246,90. Se on kutkuttava tulos, sillä Kanerva on hypännyt tällä kaudella parhaimmillaan 246 pistettä kansainvälisen tuomariston edessä PM-kilpailuissa.

– Roosalla on ollut rankka kesä, EM-, nuorten EM- ja MM-kisat, ja näistä parhaiksi jäivät EM-kisat finaalin 8. sijalla. Finaalipaikka ei nyt ollut lähellä, enkä tiedä olisiko sitä tullut ihan huippu-huippusarjallakaan, sillä kyllä täällä on tosi tiukka skaala, ehkä puolisen pistettä vielä EM-kisoja tiukempi, Uusitalo muistutti.

Yhden huomion Uusitalo vielä jakoi:

– Nyt ollaan todella erilaisessa tilanteessa, kuin missä treenaamme Suomessa. Täällä on aivan huippulaadukkaat laudat, ja toimivat juuri niin kuin niiden pitää, ne heittävät tosi korkealle ja joustavat eri tavalla, kuin meillä Suomessa. Esimerkiksi Juhon kanssa ollaan täällä tehty tosi paljon töitä ennen tätä kisaa vauhdin kanssa, kun nämä laudat tekevät tilanteesta aika erilaisen kuin kotona.


Suomalaistulokset MM-kisasivulla