Testasimme 10 pullaria – mikä on suosikkisi?

#TARINA #UINTI 24.12.2018

Pullari, eli uimarin paras ystävä käsivetoharjoittelussa, on hyvin henkilökohtainen varuste. Tutustuimme kymmeneen malliin, mittasimme niiden ominaisuudet ja kokemukset useilta uimareilta, mutta emme jakaneet arvosanoja.

Pullarit ovat varsin erikokoisia ja muotoisia.

Testipullarit:

  • Arena Pull Kick Pro
  • Born to Swim
  • Finis Axis Buoy
  • Huub
  • Inflatable Pullbuoy
  • Malmsten 
  • Rollo
  • Speedo Elite
  • Speedo Fastskin Pullbuoy
  • TYR Inflatable Pull Float

Pullarit testissä

Teksti ja kuvat: Marko Lysmä

Pullis, pullari ja kellutin. Suosikilla on monta lempinimeä. Hyvien ehdokkaiden joukosta ei voida valita parasta pullaria, koska ne sopivat uimarille aina yksilöllisesti. Lisäksi tekniikka vaikuttaa nosteen tarpeeseen. Kymmenen pullarin testissä selvisi kuitenkin kilpa- kuin kuntouimarin avuksi yksityiskohtia tukemaan valintoja.

Pullarin avulla uimari kelluu paremmin ja voi nosteen ansiosta keskittyä käsivetojen harjoitteluun. Pullarilla saadaan jalat, lantio ja alavartalo paremmin ylös virtaviivaisempaan asentoon. Kellutuksen vaikutus on sitä suurempi, mitä alempana uimari jalkojaan veden alla kannattelee. Etenkin uinnin tekniikkaan vähemmän panostavien kuntouimareiden ja aloittelijoiden on vaikea saada jalkoja pysymään lähellä veden pintaa. Uimareilla on puolestaan mahdollisuus harjoitella käsivetoja eri tavalla. Pullarin kanssa voidaan kauhoa tavallista nopeammalla temmolla tai keskittyä käsivetojen moniin yksityiskohtiin kuten otteeseen, vetopituuteen ja lopputyöntöön muutamia mainitakseni.

Pullarin sopivuus on hyvin henkilökohtaista. Testi osoittaa selvästi, että yhtä ja kaikille sopivaa pullaria ei ole mahdollista valita. Muuttujia on aivan liikaa. Paras tapa löytää omaan uintitekniikkaan sopiva kelluttaja on kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Jokaiselle löytyy varmasti parhaiten omaan tekniikkaan ja vartalon muottiin sopiva malli. 

Mallien välillä on paljon eroja. Nosteen voimakkuudesta saa käsityksen, kun pullista painaa kevyesti veden alle. Mikäli se ei vastusta juuri yhtään painamista, noste on heikkoa. Jo vähäisen noin 50 gramman painoeron tuntee puolestaan selvästi käsillä punnitsemalla.

Kokoa ja muotoa on moneen lähtöön

Nosteessa ja painossa valtavia eroja

Testipullareiden noste vaihtelee erittäin paljon. Se on 11-41 newtonin välillä. Paino asettuu 38-280 gramman välille, joten molemmissa tapauksissa puhutaan todella suurista eroista.

Myös ulkonäkö voi hämätä. Pieni koko ei välttämättä kerro kehnosta nosteesta. Esimerkiksi ilmatäytteinen pieni pullari sai testin kevyimpänä ja vain 38-grammaisena peräti yli 22 newtonin nostelukeman.   

Pullareiden kellutusarvo mitattiin yksinkertaisella testillä. Pulliksen syrjäyttämä vesi piripintaan täytetystä vesiämpäristä laskettiin litroina. Saatu lukema muunnettiin newtoneiksi kertoimella kymmenen. Tulokset on pyöristetty lähimpään tasalukuun. Tekstin lopussa olevasta listauksesta voi katsoa tarkan tuloksen. Valmistajien antamat tekniset tiedot omien pullareidensa nosteesta vaihtelevat jonkin verran, mutta ne ovat samassa luokassa tehtyjen mittausten kanssa. Pienillä eroilla ei ole suurta merkitystä.

Huub keräsi eniten kehuja

Allastestissä pullareilla uitiin useita kertoja ja niitä vertailtiin keskenään. Kokeilijat olivat eritasoisia uimareita kuntoilijasta paljon pullareita käyttäviin matkauimareihin. Arviot perustuvat vapaauintiin, mutta lisäksi pullareita kokeiltiin selkäuinnissa ja potkulautoina. Yllättävää oli, että kaikista kevyin ilmalla täytettävä pieni pullis oli ylivoimaisesti paras potkulaudan korvike. 

Allekirjoittanut kauhoi jokaisella pullarilla vähintään puoli kilometriä, mutta oman suosikin löytämiseen saattaa riittää lyhyt kertapyristely. Monille muodostui heti ensimmäisessä kokeilussa vahva arvio pullarin soveltuvuudesta omaan käyttöön 50-100 metrin uinnin jälkeen.

Pullareiden valintaan on hyviä suosituksia. Kelluttavuus on keskeisin valintaperuste. Eniten nostetta antavat Tyr Inflatable, Huub, Rollo ja Finis Axis. Ilmalla täytettävä Tyr tarjoaa suurimman nosteen, mutta yli 40 newtonin lukema on monille uimareille jo liiallista. Ilmaa pois päästämällä nostetta pystyy jonkin verran säätelemään. Matkakäytössä ilmalla täytettävät pullarit säästävät tilaa, joten niiden menekki tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. 

Kuntouimarin, triathlonistin ja aloittelijan kannattaa valita vähintään yli 20 newtonin nosteen antava pullari. Kilpauimarille riittää vähempikin lukema, mutta reilusti alle 20 newtonin noste on todella vaatimattomalla tasolla.

Istuvuuden suhteen Huub oli ylivoimainen, sillä se keräsi kaikilta uimareilta kiitosta. Matkakäyttöön voi suositella vahvaa tulemista tekeviä puhallettavia pullareita, joista pieni Inflatable oli pullareista jopa paras potkulaudan vaihtoehtona. Lisäksi sillä pystyi tekemään monipuolisesti erilaisin drillejä eli erikoisharjoitteita. Vähiten kelluttavia pullareita en suosittelisi lainkaan kuntouimareille, vaan ne ovat lähinnä kilpauimareille tarkoitettuja malleja.

Ostotilanteessa kannattaa kokeilla pullarin paksuutta, sillä se on yksi tärkeimpiä vaikuttajia sen sopivuudesta omaan käyttöön. Moni pullari osoittautui yllättävän kapeaksi, jolloin se ei pysy reisien välissä puristamatta. Etenkin umpisolumuovista valmistetut suositut pullarit koettiin paikoin hankalaksi käyttää.

Paksuudessa on isoja eroja

Kokeilemalla löytyy paras

Arvosanoja ei jaeta, koska pullareiden kelluttavuuteen ja toimivuuteen vaikuttavat uimarin fyysiset ominaisuudet, vartalon rakenne, taitotaso uinnissa ja uintityyli. Pienempiä vaikuttavia muuttujia on lisäksi lukemattomia.

Pullarit ovat ohessa kelluttavuuden mukaisessa järjestyksessä suurimmasta pienimpään. 

Vinkki: Maahantuojien kannattaisi kokeilla systeemiä, jossa muutamissa uimahalleissa tai joidenkin tapahtumien yhteydessä voisi kokeilla ja vertailla pullareita keskenään. Kuntouimarit voisivat myös rohkeammin pyytää lyhyeen kokeiluun kanssauimarin pullaria. Oma suosikki voi yllättävästi jäädä toiseksi, kun vertailuun ja nosteen oikeellisuuteen paneutuu kunnolla.  


Testipullarit kelluttavuuden mukaisessa järjestyksessä:

TYR Inflatable Pull Float, 20 €

Noste: 41 newtonia 
Paino: 52 g
Pituus: 26 cm
Leveys: 16 cm korkin kanssa
Paksuus: 12 cm

Puhallettava pullari yllättää toimivuudellaan. Se nostaa erittäin hyvin täyteen puhallettuna, mutta toisaalta liika noste tuo etenemiseen epävakautta. Tosin kellutuksen määrää voi säädellä, mikäli nostetta on liikaa. Vähän kitkaava pinta auttaa, että pullis pysyy paremmin jalkojen välissä. Vuotamaton ja kestävän tuntuinen iso ilmaventtiili on toimiva. Pullis täyttyy hetkessä. Sen tyhjennys onnistuu yhdellä säätönapin painalluksella. Matkalla pullari on käytännöllinen, sillä se pienenee peräti 95 prosenttia täydestä tyhjäksi. Puhallettava toimii myös selkäuinnissa ja potkulaudan korvikkeena se pärjää mainiosti. Muovi on ohutta, joten se on herkkä teräville kaakelin reunoille ja muille sattumille. Lisäksi tuotteen pitäminen puhtaana vaatii muita huolellisempaa hoitoa. 

+ hyvä noste
+ matkakäyttö 

- puhkeamisen mahdollisuus
- likaantuu helposti  

Huub, 28 €

Noste: 35 newtonia
Paino: 105 g
Pituus: 30 cm
Leveys: 16 cm 
Paksuus: 13 cm

Tässä on testin ylivoimainen yllättäjä, sillä useat kokeilijat mainitsivat Huubin niin parhaaksi kelluttajaksi kuin miellyttävimmäksi käyttää. Se onkin nosteessa testin kärkeä. Pullarilla vartalo asettuu hyvin virtaviivaisesti ja tasapainoisesti vedessä. Huub ei kuitenkaan kelluta vartaloa yli tarpeen kuten monet vastaavan voimakkaan nosteen omaavat pullarit tekevät. Se pysyy lainkaan puristamatta paikallaan ja melko isosta koosta huolimatta se istuu hyvin tuntuen kevyeltä. Muotoilu on onnistunutta ja erottuu edukseen. Yli 30 newtonin noste vastaa suunnilleen samaa nosteen vaikutusta kuin uisi märkäpuvulla. Myös kilpauimarit pitivät ominaisuuksista. Koko vaatii kuitenkin tilaa treenikassista. Saatavilla on myös pienempi malli, jonka kelluttavuus on 23 newtonia.

+ erinomainen noste
+ istuva muotoilu
+ kevyt

- matkakäyttö

Malmsten, 20 €

Noste: 35 newtonia
Paino: 280 g
Pituus: 23 cm
Leveys: 25 cm
Paksuus: 11 cm

Testin suurin pullari ei ole kaunein vaan todellinen monsteri, mutta kovamuovinen klassikko pärjää edelleen. Noste on parhaiden tasolla ja pullis pysyy jalkojen välissä ilman ongelmia. Koko tuo kuitenkin muutamia haittoja, mutta ne ovat yksilöllisiä. Käännöksissä pullis osuu polviin, mutta siitä uimari voi ehkä syyttää itseään. Lyhyet raajat omaavalle kookas pullis voi olla hankala käyttää. Leveys on omassa sarjassaan, joten se saa vermeen tuntumaan melko suurelta. Vaikka pullis näyttää symmetriseltä, niin sitä se ei aivan ole. Ohuemman ja paksumman osan eroa on lähes neljä senttiä. Varustekassissa ja matkakäytössä tämä on tilansyöjä. Toisaalta monilla on ollut sama muovipullari käytössä jopa yli 10 vuotta. Uiduilla metreillä laskettuna edullinen ja ekologinen hankinta.

+ hyvä kelluttavuus
+ kestävyys

- koko (varauksin)
- istuvuus (varauksin)

Finis Axis Buoy, 26 €

Noste: 23 newtonia
Paino: 105 g
Pituus: 16 cm
Leveys: 28 cm
Paksuus: 12 cm

Testin kevyin ja kohtalaisen kookas pullari on tehty umpisolumuovista, joten se omaa hyvän nosteen. Muutamilla uimareilla noste tuntuu hieman liian voimakkaalta. Asento muuttuu kuin uisi alamäkeen. Malli on hieman erikoisen oloinen, joten se voi vaatia muutamia harjoituskertoja, että siihen tottuu. Pullarilla on kiinnostava lisäominaisuus, eli se on aInoa, jota voidaan käyttää myös nilkkakelluttimena. Sen voi laittaa kätevästi nilkkojen ympärille valmiisiin koloihin. Voimakkaasta nosteesta voi olla erityisen paljon apua niille uimareille, jotka uivat lantio todella alhaalla ja jalat upoksissa. Muutama uimari piti pullaria melko liukkaana ja huonosti istuvana. Selkäuinnissa pullis tuntuu nostavan vartaloa jopa liikaa, mutta poikkeava harjoitusvaste voi myös olla eduksi.

+ keveys
+ käyttö nilkkapullarina

- nosteen määrä (varauksin)
- istuvuus (varauksin)

Rollo, 15 €

Noste: 24 newtonia
Paino: 220 g
Pituus: 23,5 cm
Leveys: 21,5 cm (korkin kanssa)
Paksuus: 10 cm

Hyvin kelluttava ja pitkään käytössä ollut pullari soveltuu kaiken tasoisille uimareille ja sillä on mukava tehdä pitkiäkin harjoituksia. Paksu muovi kestää käytössä vuodesta toiseen. Pinta on liukas uima-asun kankaan kanssa, mutta välineeseen voi kehitellä kitkaavia tarroja tarpeen mukaan. Pullari asettuu hyvin paikalleen eri kohtaan reisiä, jolloin uimari voi säädellä kelluttavuutta hiukan omien mieltymysten mukaan. Noste on useimmille melko sopiva. Pulliksen sisään voi päästää vettä, kun käsivetojen harjoitteluun haluaa lisävastusta. Tosin jo pienikin vesimäärää voi vaikeuttaa kelluttavuutta ja sen helppoutta. Kierrekorkki saattaa joissakin kappaleissa vuotaa ärsyttävän paljon. Silloin korkki on teipattava huolella kiinni pitävällä teipillä. Varakorkki maksaa 1,90 €.

+ kelluttavuus
+ sopivuus kaikentasoisille

- vuotava kierrekorkki
- tilantarve matkakäytössä 

Born To Swim, 15 €

Noste: 22 newtonia 
Paino: 95 g
Pituus: 22 cm
Leveys: 10 cm
Paksuus: 10,5 cm

Tavanomaisen noin 20 newtonin nosteen antava pullari on valmistettu umpisolumuovista. Materiaali tuntuu miellyttävältä ja pinta on hiukan karhea, mikä auttaa pidossa. Kilpauimarit suosivat näitä malleja, joita on useilla valmistajilla. Monet pitkän matkan uimarit tai satunnaiset kokeilijat eivät kokeneet saavansa tarpeeksi nostetta. Myöskään istuvuus ei ole testin parhaiden tasolla. Mikäli uimarilla on ruutia reidessä tai muuten kokoa, niin se helpottaa pullarin pitämistä puristamatta paikallaan. Kuntouimari, jonka lantio ja jalat ovat syvällä, ei saa tästä pullarista tarpeeksi nostetta. Kaarevuus on tälle mallille tyypillinen ja kapeimmalta kohdalta se on vain seitsemän senttiä paksu. Paksuuden alin mitta kannattaa aina huomioida pullaria valitessa, sillä kapeille raajoille valinta ei ehkä ole paras. 

+ kätevä koko
+ edullinen

- vähäinen noste
- sopivuus (varauksin)

Inflatable Pullbuoy, 12 €

Noste: 22 newtonia
Paino: 38 g
Pituus: 23 cm
Leveys: 21 cm
Paksuus: 7 cm

Puhallettava pullari kuuluu erittäin pienikokoisten joukkoon. Siitä huolimatta nostetta riittää hyvin. Pinta on liukas, koska se on samanlainen kuin useimmissa rantaleluissa ja käsivarsikellukkeissa. Sitä voi olla vaikea saada pysymään reisien välissä, ellei tekniikka ole kohdillaan. Pullis saattaa luiskahtaa helposti pois käännöksessä tai pienestä jalkojen erkautumisesta harjoituksessa. Ilmaventtiili on myös rantalelujen tyyppinen, eli ilmaa tulee vähän ulos suljettaessa. Parhaiten pullari toimii jopa yllättävästi potkulautana. Siinä noste on juuri sopiva ja ote pysyy kapeana eikä kuormita olkapäitä. Matkakäytössä puhallettavat harjoitusvälineet tulevat varmasti lisääntymään, sillä tämä verme ei vie matka- tai harjoituslaukussa yhtään tilaa.

+ toimivuus potkulautana
+ matkakäyttö

- liukas 
- sopivuus (varauksin)

Speedo Elite, 20 € 

Noste: 20 newtonia
Paino: 120 g
Pituus: 23 cm
Leveys: 13 cm
Paksuus: 11 cm

Suosittu umpisolumuovista valmistettu ”klassinen” malli. Samantyyppinen versio on useilla valmistajilla ja se on ehkä yksi suosituimmista kilpauimareiden keskuudessa. Pullari on kevyt, mutta noste ei riitä omiin tarpeisiin. Selkäuinnissa asento pintautuu kuitenkin juuri sopivasti. Se ei kelluta liikaa, vaan antaa mahdollisuuden lantion kevyeen käyttöön. Voimakkaan nosteen pullarit voivat selkäuinnissa tehdä asennosta liiankin kelluttavan, jolloin vartalon asento ei ole paras mahdollinen. Melko liukaspintainen pullari ei pysy reisien välissä puristamatta. Monissa vastaavissa klassikoissa paksuudessa ei ole isoja eroja, mutta tässä alaosa on 11 ja yläosa 8 senttimetriä paksu. Tämä voi aiheuttaa sopivuudessa ja istuvuuden tunteessa suuriakin eroja.

+ hinta-laatu-suhde
+ toimivuus selkäuinnissa

- kevyt noste (varauksin)
- sopivuus (varauksin)

Speedo Fastskin Pullbuoy, 30 €

Noste: 17 newtonia
Paino: 290 g
Pituus: 21 cm
Leveys: 17 cm
Paksuus: 11 cm

Testin toiseksi vähiten nostava pullari on muotoiltu näyttävän näköiseksi, mutta se ei voimakkaan kapeutuvuuden johdosta oikein asetu reisien väliin. Kaikki kokeilijat vahvistavat tämän käsityksen. Kapeimmasta kohdasta pullarin paksuus on vain puolitoista senttiä. Sekin on testipullareiden pienimpiä lukuja. Nopeissa vedoissa ja käännöksissä pullari valahtaa muutaman kerran pois paikaltaan hiukan kitkaa antavasta pinnasta huolimatta. Noste ei vain tunnu riittävältä. Pullarin paikallaan pysymiseen joutuu kiinnittämään liikaa huomiota. Kokemattomalle uimarille, joka haluaa ensisijaisesti nostetta, pullari ei ole hyvä hankinta. Hienosäätöä omaan uintiin kaipaava aktiivi- ja kilpauimari voi saada tästä kuitenkin juurin sopivan hienosäädön asentoonsa.

+ ulkonäkö

- paino
- erittäin vähäinen noste
- sopivuus (varauksin)

Arena Pull Kick Pro, 20 €

Noste: 11 newtonia
Paino: 115 g
Pituus: 24,5 cm
Leveys: 20 cm 
Paksuus: 5 cm

Testin pullareista kaikista kevyin on myös kooltaan pienin ja varsin erikoinen lajissaan. Noste ei tunnu lisääntyvän juuri yhtään. Tämän vahvistavat kaikki kokeilijat. Erittäin kapea pullis on vaikea saada pysymään reisien välissä puristamatta sitä lujaa kiinni. Se lähtee useita kertoja irti käännöksessä, eikä muutama uimari pääse sen kanssa lainkaan sinuiksi. Pullari toimii paremmin selkäuinnissa, koska auttavan nosteen tarve on vaparia vähäisempää. Perhosuinnin potkujen harjoittelussa se on parhaimmillaan, mutta vaatii tekniikan taitamista. Pullari toimii myös potkulaudan korvikkeena, mutta soveltuu lähinnä kilpauimareille. Ote pysyy kapeana ja olkapäiden rasitusta säästävänä. Pullista voi käyttää matkoilla, sillä se ei vie juurikaan tilaa. 

+ matkakäyttö
+ toimivuus perhosuinnin potkuharjoittelussa

- erittäin vähäinen noste
- sopivuus


Pullareiden noste litroina:

TYR Inflatable Pull Float > 4,10 litraa
Huub > 3,53 litraa
Malmsten > 3,46 litraa
Rollo > 2,40 litraa
Finis Axis > 2,30 litraa
Born To Swim > 2,19 litraa
Inflatable Pullbuoy > 2,19 litraa
Speedo Elite > 1,98 litraa
Speedo Fastskin > 1,67 litraa
Arena Pull Kick Pro > 1,14 litraa

Lisätietoja: