Team Finland – paras joukkue Bergenissä!

#UUTINEN 10.4.2017

Nuorten ja aikuisten uimahyppymaajoukkueet kilpailivat viikonloppuna Norjan Bergenissä. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin Suomen joukkue saavutti parhaan joukkueen tittelin suuressa kansainvälisessä kilpailussa.

Bergen Open -kisoissa nähtiin tasokkaita joukkueita peräti 16 maasta. Kisamatka oli onnistunut tulosten lisäksi myös joukkuehengen sekä matka- ja kisajärjestelyjen suhteen.

Useiden mitalien lisäksi nuorten EM- ja EM-rajoja rikottiin viikon aikana roppakaupalla. Aikuisten maajoukkueen parhaista otteista vastasi Aurajoen Uinnin Jouni Kallunki, joka saavutti EM-kilpailuiden A-valintarajan sekä miesten metrillä että kolmella metrillä. Lisäksi ylittyi jo toistamiseen MM-kisojen B-valintaraja, joka jäi tällä kertaa vain harmittavan pisteen verran A-rajasta.

Myös ensimmäistä vuottaan aikuisten sarjassa kilpaileva Juho Junttila antoi vahvan näytön tuloskunnostaan miesten metrillä. EM-kilpailuiden A-valintaraja jäi viime vuoden tapaan vain muutaman kymmenyksen päähän. Kiovassa kesäkuussa pidettävien EM-kisojen B-valintarajan rikkoivat aikuisissa myös Saija Paavola naisten kerroksilla ja Jouni Kallunki sekä Otto Lehtonen miesten kolmen metrin parihypyissä. Paavolan kilpailusarja ei kuitenkaan ollut kokonaan suoritettu 10 metristä ja 15-vuotias helsinkiläinen keskittyy tämän vuoden vielä nuorten sarjoihin.

Nuorille hyvä tuntuma kesän NEM-areenalta

Vahvan näytön nuorten EM-kilpailuihin antoivat Tiirojen B-tytöt Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo. Hallaselkä hyppäsi tasaisella sarjalla A-valintarajan sekä metrillä että kolmosella samalla kun Paloheimo saavutti A-valintarajan metrillä ja B-valintarajan kolmosella. Lisäksi tytöt onnistuivat mainiosti tyttöjen kolmen metrin parihypyissä. Kovin kilpailu kesän NEM-edustuspaikoista käydään B-tyttöjen kerroksilla, jossa jo neljä tyttöä on hypännyt yli A-valintarajan. Bergenissä parhaimman tuloksen teki viime vuoden nuorten MM-edustaja, Vantaa Divingin Ronja Rundgren. Myös Tiirojen Sofia Slöör onnistui hienosti päälajissaan.

B-pojissa Tiirojen Tino Tapio hyppäsi ennätyksensä kolmosella ja ylitti A-valintarajan myös metrin laudalla. A-tytöissä Roosa Kanerva otti pronssia metrin laudalla viimeisen hypyn epäonnistumisesta huolimatta. 18-vuotias vantaalainen on jo aiemmissa näyttökisoissa antanut näytöt sekä nuorten EM-kisoihin että aikuisten EM- ja MM-kisoihin.

Mainioita otteita näyttivät myös joukkueen nuorimmat urheilijat Vantaa Divingin Roope Rundgren ja Tiirojen Pinja Pylkäs. Pinja onnistui nappaamaan itselleen mitalin joka telineellä ja Roope otti kultaa sekä C-poikien kolmosella että kerroksilla upeilla SM-tulosluokkarajan ylittävillä pisteillä.

Parihyppyprojektista lupaavia tuloksia

Pääkaupunkiseuran suurseurat Vantaa Diving ja helsinkiläinen Tiirat ovat tehneet talven aikana yhteistyötä nuorten parihyppyjen kehittämiseksi. VanDin Ronja Rundgren ja Tiirojen Ruska Lehtonen sekä VanDin Sofia Sihvonen ja Tiirojen Sofia Slöör ovat harjoitelleet yhdessä parihyppyjä sekä liittojohtoisissa aamuharjoituksissa että iltaisin seurojen harjoituksissa. Yhteistyö ja hyvä harjoittelu palkittiin Bergenissä, jossa molemmat parit pystyivät parhaimmillaan jopa yhdeksän pisteen upeisiin suorituksiin. Hyvän seurayhteistyön ansiosta Suomella on ehdolla tyttöjen kerroshyppyihin kaksi tasavahvaa paria. Bergenissä pidemmän korren tällä kertaa veivät Ronja Rundgren ja Ruska Lehtonen.

Nuorten maajoukkueen tason nousu huomattiin Bergenissä myös ulkomaalaisten valmentajien ja uimahyppyvaikuttajien taholta. Muun muassa unkarilainen LEN-delegaatti ja Budapestin MM-kisojen lajivastuuhenkilö iloitsi suomalaisten nuorten uimahyppääjien tiukkuudesta ja huolitellusta tyylistä, joka hänen mielestään kertoo siitä, että valmennusta tehdään Suomessa oikealla asenteella ja pitkäjänteisesti.

Viimeiset NEM-näytöt annetaan kahden viikon kuluttua Dresdenin kovatasoisessa nuorten kilpailussa, johon matkustaa Suomesta 9 urheilijan joukkue. Aikuiset kilpailevat seuraavan kerran huhtikuun lopulla Ukrainan avoimissa mestaruuskilpailuissa Kiovassa, jonka jälkeen kesän arvokilpailuvalinnat vahvistetaan.