Taso nousi kivikovaksi Espoon GP-uinneissa

#UUTINEN 15.10.2017

Keskellä tiukkaa harjoittelukautta kisatut lyhyen radan GP-uinnit osoittivat kovaa tasoa ja työnteon asennetta. Uimarit uivat hurjia starttimääriä ja taso oli kansainväliselläkin mittapuulla korkealla.

Kuva: Jussi Salminen


Mimosa Jallowin voittajahaastattelu Uimaliiton YouTube-kanavalla.
 

Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow yltyi hurjaan ennätysvauhtiin satasen selkäuinnissa Espoon GP-uintien toisena päivänä. Hän paransi melkein kolme vuotta vanhaa Suomen ennätystään tasan neljällä sekunnin kymmenyksellä lukemiin 58,24.

– En tiedä yhtään mistä tuo tuli, olin niin väsynyt eilisestä etten jaksanut vetää verryttelyssäkään mitään kovaa ja sanoin Makelle (valmentaja Marko Malvela) etten uskalla aloittaa satasta täysiä. Mutta aloitin silti, yllättynyt Jallow sanoi.

58,24 on tämän vuoden maailmantilaston 7. paras aika, mikä on todella kova noteeraus ottaen huomioon, että tänä syksynä on uitu jo kuusi osakilpailua uinnin maailmancupia.

Liukkonen tuunasi tekniikkaansa ja paransi vanhaa SE:tä

Ari-Pekka Liukkonen paransi 50 metrin vapaauinnin Suomen ennätystä sadasosasekunnilla Espoossa sunnuntai-iltana. Liukkonen kellotti ajaksi 21,22, mikä vei hänet tämän vuoden maailmantilastossa kuudenneksi.

– Olin pari viikkoa Ukrainassa leirillä ja siellä työstettiin paljon vetopituutta. Tiesin, että täällä voin ottaa paljon vinstan (50 m) startteja, ja hakea vetopituuden ja kierrosten suhdetta. Nyt vetopituus oli hyvä, mutta eihän siinä kierroksia ollut, siihen nähden hyvä, että noilla kierroksilla tuli tuollainen aika, Liukkonen analysoi.

Hänen edellinen Suomen ennätyksensä oli yli neljä vuotta vanha.

– Kyllähän tämä on kehityksessä ollut näkyvissä, että ennätys parantuu milloin tahansa, ja nyt se tuli. 21 sekunnin alitus on ihan realistisesti kiikarissa, Liukkonen ennusti.

Jallow keräsi sensaatiomaiset 91 GP-pistettä

Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow oli Espoon GP-uintien paras uimari. Hänet palkittiin kokonaiskisan voittajana komealla 91 pisteen tuloksella. Cetuksen Ari-Pekka Liukkonen teki hurjan nousun avauspäivän 12. sijalta kakkoseksi, sillä hänen 50 metrin vapaauinnin voittoaika 21,22 oli koko viikonlopun kovin tulos ja vei hänet maailmantilaston kuudenneksi. SC Vuokatin Jenna Laukkanen ylsi kokonaispisteissä kolmanneksi, Simmiksen Vilma Ruotsalainen neljänneksi ja Uinti Tampereen Kalle Pyykkönen kuittasi viidennen stipendin.

PSV Eindhovenia edustava Lontoon olympiauintien finalisti Joeri Verlinden sai maistaa suomalaisten vauhtia karvaasti ja jäi ensimmäisenä rahapalkintojen ulkopuolelle kuudentena. Hän toki voitti sunnuntaina 100 metrin perhosuinnin, mutta joutui taipumaan 200 metrin sekauinnissa Kalle Pykköselle.

Päätösiltana uiduissa SM-viesteissä nähtiin vielä kaksi Suomen ennätystä. Turun Uintiklubi paransi nuorten SE:tä poikien 4x50 metrin vapaauintiviestissä aikaan 1.36,44. Otto Rannikko, Wilhelm Suominen, Santeri Herpola ja Joni Aaltonen sijoittuivat miesten finaalissa kahdeksanneksi. Naisten 4x50 metrin sekauintiviestissä Kampuksen Plaani kaunisteli Suomen ennätystä aikaan 1.50,28 kokoonpanolla Susanne Hirvonen, Marlene Niemi, Mimosa Jallow ja Jenni Moisio.

Vammaisuintisarjassa GP-pistevoiton otti Lappeenrannan Uimareiden Taneli Härkönen, toinen oli Plaanin Perttu Ylä-Sahra ja kolmas Simmiksen Henrik Krogius.

Historiallisen kovat GP-uinnit

Espoossa tehtailtiin laadukkaita tuloksia laajalla rintamalla. Kansainvälisiin uintitilastoihin toimitetaan yli 650 FINA-pisteen junioritulokset ja yli 750 FINA-pisteen senioritulokset. Näitä kirjattiin Espoossa poikkeuksellisen paljon, jopa 108 kappaletta 32 eri uimarin toimesta.

Tulospalvelu 

GP-pisteet