Riku kyykytti brasilialaisen ME-uimarin swim-offissa!

#UUTINEN #UINTI 14.12.2018

Riku Pöytäkivi oli MM-uintien neljännen aamun suomalaissankari. Hän eteni ensimmäistä kertaa arvokisojen välieriin MM-tasolla, vaikeuksien kautta, mutta erittäin tyylikkäästi. Samalla syntyi uusi Pohjoismaiden ennätys.

Kuva: Jussi Salminen

Jo viidensissä MM-uinneissaan kisaava Riku Pöytäkivi eteni ensimmäistä kertaa välieriin MM-tasolla. Se tuli vaikeuksien kautta, mutta todella tyylillä, sillä Pöytäkivi oli alkuerissä jaettu 16. ajalla 23,08, mikä vei hänet uusintauintiin Brasilian Matheus Santanan kanssa. Tässä kaksintaistelussa Pöytäkivi syttyi ja johti jo puolimatkassa selvästi. Tuloksena oli uusi Pohjoismaiden ennätys 22,71. Santana hiipui aikaan 23,18.

– Tuollainen kaksintaistelu sytyttää, katselin sitä täyteen tatuoitua miestä, kun se siinä puhisi ja ajattelin, että tuolle ei saa hävitä. Tiesin, että nyt tulee vähintään enkka, Pöytäkivi kertasi tunnelmiaan ennen uusintaa.

Santana on maailmanluokan vapaa- ja perhosuimari. Hän on voittanut nuorten olympiakultaa 2014 ja hallinnut 100 metrin vapaauinnin nuorten maailmanennätystä.

Mittakaavaa Pöytäkiven tempaukselle luo myös se, että 22,71 on alkuerissä viidenneksi nopein aika! Suomalaisen eräsijoitus säilyy kuitenkin 16:ntena swim-offin vuoksi. Välierät uidaan perjantaina klo 13.33.

– Nyt ei ole mitään hävittävää, kiva lähteä uimaan iltaan ilman mitään paineita.

Pöytäkivi on ollut urallaan kahdesti arvokisojen välierissä, EM-uinneissa 2015 Israelissa ja 2017 Kööpenhaminassa.

Jallow ja Laukkanen myös mukana illan karkeloissa

Jo kolmatta kertaa Kiinassa 50 metrin selkäuinnin startannut Mimosa Jallow eteni varmasti jatkoon alkueristään. Jallow oli 11. ajalla 26,60. Tulos oli prikulleen samaa tasoa kuin torstain viestialoitukset 26,60 ja 26,52. Jallow'n Suomen ennätys on tuore, kuukausi sitten Vaasan SM-uinneissa syntynyt 26,38. Välierät uidaan perjantaina klo 14.15.

Naisten satasen rintauinnissa nähtiin Ida Hulkko ja Jenna Laukkanen. Laukkanen eteni jatkoon kahdeksantena mutta Hulkko joutui niukasti luopumaan välieräpaikasta. Laukkanen pisteli aikaan 1.05,38 ja tarkoituksena oli säästää energiaa niin paljon kuin mahdollista, sillä hänellä on illalla myös satasen sekauinnin finaali.

– Ehkä sellainen 75–80 prosenttia oli tehoja pelissä. Viimeisellä altaanmitalla kyllä nostin vähän frekvenssiä, ja sen olisi voinut jättää tekemättäkin, Laukkanen kertoi.

Välierät ovat ohjelmassa klo 14.42 ja sitä ennen klo 13.20 sekauinnin finaali. Palautumisaikaa on siis onneksi sentään reilu tunti.

Ida Hulkon MM-uinnit päättyivät perjantaiaamuun. Hän ui ajan 1.06,55, mikä uupui harmittavat kaksi kymmenystä jatkopaikasta. Sijoitus oli 19:s. Hulkon oma ennätys on yli sekunnin kovempi reilun vuoden takaisista SM-uinneista.

– Ei siinä kummempaa, taas yksi uinti muiden joukossa, ei vaan lähde. Nyt on sitten pari päivää lomaa, Hulkko sanoi.

Perjantain suomalaiset:

13.20 Jenna Laukkanen 100 m sekauinti finaali, rata 7

13.33 Riku Pöytäkivi 50 m perhosuinti välierät, erä 1, rata 8

14.15 Mimosa Jallow 50 m selkäuinti välierät, erä 2, rata 7

14.42 Jenna Laukkanen 100 m rintauinti välierät, erä 1, rata 6


Uimaliiton MM-kisasivu 

Suorat lähetykset Yle Areenassa 

Seuraa MM-kisoja myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä