Pinja Kekki viides taitouinnin maailman cupissa

#UUTINEN #TAITOUINTI 24.3.2023

Kanadan Markhamissa järjestettiin 16.–18.3.2023 ensimmäinen taitouinnin maailman cupin osakilpailu. Tämä oli myös ensimmäinen iso kansainvälinen kilpailu, jossa uitiin uusilla vuonna 2023 voimaan astuneilla säännöillä. Taitouimareita kilpailussa oli 25 eri maasta. Suomea kisoissa edusti Pinja Kekki valmentajansa Kristina Kekin kanssa.

Kilpailu alkoi teknisellä soololla. Uusien sääntöjen mukaan teknisessä soolossa jokainen uimari ui viisi pakollista elementtiä sekä kaksi vapaata elementtiä. Vapaat elementit on kuitenkin suoritettava siten, miten ne etukäteen täytettyyn valmentajakorttiin on itse ilmoittanut. Torstaina pidetyssä teknisen soolon suorassa finaalissa oli 10 uimaria. Kovatasoisessa finaalissa Kekki sijoittui sijalle viisi, mikä on loistava saavutus.

Sijat yhdestä neljään veivät ennakkosuosikkeina olleet taitouinnin suurmaiden edustajat. Voiton vei Ukrainan Marta Fiedina, hopean Japanin Inui Yukiko ja pronssin Kanadan Audrey Lamothe. Neljäs sija meni Espanjalle.

–  Tavoitteenani oli uida ehjä suoritus ilman basemarkkeja ja katsoa, mille sijalle se riittää, Kekki kertoo.

Vapaan elementin meneminen basemarkille tarkoittaa sitä, että kyseistä hybridiä eli jalkasarjaa ei ole onnistuttu suorittamaan täsmälleen sillä tavalla, kuin ennen kilpailua on ilmoittanut. Basemarkin saamisilla on erittäin painavat merkitykset loppupisteisiin ja täten sijoitukseen. Vaikean ohjelman uiminen on siis aina riski, vaikka onnistuessaan vaikeammasta ohjelmasta saa enemmän pisteitä kuin helpommasta, niin samalla myös uhka basemarkin saamisesta suurenee.

–  Pinjan suorittaminen on teknisesti vahvaa ja varmaa, ja tämän takia en ollut huolissani hybridien menemisestä basemarkille, Pinjan valmentaja Kristina Kekki sanoo.

Suurien sääntömuutosten vaikutukset pisteiden laskentaan ihmetyttivät varmasti myös monia katsojia.

Muutosten tullessa voimaan enää loppupisteitä ei voi esimerkiksi verrata eri ohjelmatyyppien välillä laisinkaan. Loppupisteet koostuvat elementtipisteistä (EL) sekä taiteellisen vaikutelman pisteistä (AI). Näitäkään pisteitä ei voi verrata eri ohjelmatyyppien välillä - eri ohjelmatyypeissä uidaan eri määrä elementtejä ja taiteellisen vaikutelman painokertoimet ohjelmatyyppien välillä eroavat suuresti. Jos esimerkiksi joukkue saa tuomareilta samat taiteellisen vaikutelman pisteet kuin soolo, pisteenlaskutavasta ja kertoimista johtuen loppupisteiden yhteydessä näytettävät kokonaispisteet taiteellisen vaikutelman osalta ovat joukkueella aina suuremmat kuin soololla. 

–  Jos tuomarit ovat siis antaneet samat pisteet esimerkiksi sekä tekniselle soololle että vapaalle joukkueelle, teknisellä soololla taiteellisen vaikutelman yhteispisteet voivat olla lopussa 67.2 kun taas joukkueella ne voivat olla 92.4, valmentaja ja tuomari Kristina Kekki avaa.

Kekkien mielestä uudet sääntömuutokset ovat ylipäätänsä kuitenkin ihan hyvä asia.

–  Uudet sääntömuutokset tuovat oman pikantin yllätyksellisen lisänsä, sekä katseluun että suorittamiseen hyvällä tavalla. Tämän lisäksi sääntömuutokset tuovat kilpailuun lisää reiluutta, sillä aikaisempina kausina vanhoilla säännöillä ohjelmien vaikeuserot kilpailijoiden välillä eivät aina näkyneet vaikeuspisteissä. Paremmin vaikeusarvon huomioiva uusi arvostelusysteemi tekee taitouinnista entistä enemmänkin urheilua, koska nyt pärjäämiseen kansainvälisillä areenoilla vaaditaan vaikeita urheilullisia ominaisuuksia mittaavia ohjelmia, Kekit pohtivat.

Perjantaina kilpailu jatkui vapailla sooloilla, joihin myös Pinja Kekin oli tarkoitus osallistua. Tällä kertaa osallistuminen valitettavasti jouduttiin kuitenkin perumaan viime hetkellä, sillä jo torstain teknistä sooloa uidessa flunssan ensioireet tuntuivat ja perjantaina olo heikkeni entisestään.

Nyt Kekin harjoittelu jatkuu kohti seuraavia maailman cup -kilpailuja. Toinen maailman cupin osakilpailu järjestetään Ranskassa toukokuun alussa, ja sitä seuraa kolmas osakilpailu Egyptissä.

Tavoitteena Kekillä on edustaa Suomea sooloilla myös heinäkuussa Japanin MM-kilpailuissa sekä elokuussa Portugalin nuorten EM-kilpailuissa.

World Aquatics Artistic Swimming World Cup 2023, #1 tulokset

 

 

Kuva ja teksti Kristina Kekki

Henkilöt

Pinja Kekki