Nea Norismaa kisaa uudessa kotialtaassa

#UUTINEN 4.7.2017

SM-uinnit alkavat torstaina Tampereella. 30 eri lajin SM-viikko -tapahtuma polkaistaan käyntiin Tampereen Uintikeskuksessa kello 10.00.

Tämän kauden Uinti Tamperetta edustanut 22-vuotias Nea Norismaa on moninkertainen SM-mitalisti ja puolustaa 100 metrin perhosen SM-hopeaa. Joensuusta Tampereelle opiskelemaan muuttanut Norismaa avaa SM-kisansa heti torstaina 50 metrin selkäuinnilla.


Miten ja milloin tulit mukaan uinnin pariin?

Aloitin uinnin neljä vuotiaana Joensuun Uimaseuran uimakoulussa. Olin oppinut uimaan kolme vuotiaana. Minulle ei ollut kerrottu, että Joensuussa on uimahalli, sillä vanhempani tiesivät, etten suostuisi lähtemään vedestä pois millään. Viisi vuotta vanhempi isoveljeni harrasti uintia. Kävimme seuraamassa hänen merkkisuoritustaan ja minulle paljastui totuus hallin olemassaolosta. Samana iltana vaadin vanhemmiltani, että minunkin pitää saada aloittaa uinti, koska veljenikin saa uida.

Mikä on päälajisi ja miksi?​

Päälajini on perhosuinti kaikissa sen muodoissa. Olen pisimmän 200 metrin perhosuinnin jauhamisen jälkeen alkanut profiloitua myös lyhyempien matkojen uimariksi. Tällä hetkellä 100 metrin perhonen on päämatkani. Delffiinipotkut on ollut aina minulle luontevin tapa liikkua vedessä ja sitä kautta perhosuinnista muodostui lempilaji. En ole läheskään niin sinut veden kanssa vapaa- ja selkäuinneissa, sillä niissä tapahtuva kiertoliike ei ole minulle niin ominainen. Rintauinnin kierrän kaukaa aina, kun se on mahdollista. Veljeni vaikutti osin tässäkin. Hän ui perhosta ja olen varmasti pienenä halunnut matkia häntä.

Mitä katsojan kannattaa ottaa huomioon uintia seuratessa?

Uinti on mielestäni visuaalisesti kaunis laji, jota on mielenkiintoista seurata. Vesi elementtinä tuo vaihtelua muihin lajeihin. Vedessä liikkuminen ei ole ihmiselle luonnollista, joten huippu-uimareiden vaivattomalta näyttävää uimista on huikeaa seurata. Varsinkin paikan päältä uimareiden vauhdin todella aistii. Kilpailuidemme tunnelma on myös aivan mahtava. Huippu-uimareihinkin iskee joskus yllättävät maitohapot, joten altaassa voi aina tapahtua mitä tahansa, ja usein erien voittajia täytyy jännittää viimeisiin sadasosasekunteihin asti.

Olet melko ”uusi” tamperelainen, millainen kisapaikka Tampere on uinnille ja SM-viikolle yleensä?

Tampere on helmi mesta. Uuden seurani kotiluola kuuluu mielestäni Suomen parhaimpiin uimahalleihin. Allas on nopea, ja halliin saadaan järjestettyä värisyttävän hyvä tunnelma. Tamperelaiset osaavat järjestää toimivat kilpailut. SM-viikolle yleensä Tampere on parhaita mahdollisia kaupunkeja. Tästä urheiluhullusta kaupungista löytyy urheiluseuroja ja paikkoja vaikka mihin lähtöön. Kisa-paikat on sijoitettu kaupunkisuunnittelun osalta hyvin ja ne ovat helposti saavutettavissa julkisella liikenteellä. Katsojien on siis helppo löytää paikalle.

Jos ehdit, mitä muita lajeja haluaisit käydä seuraamassa SM-viikolla?

Oma kilpailu-ohjelmani tulee olemaan tiivis, mutta jos ehdin, niin ajattelin käydä katsomassa rantavesipalloa Kaukajärvellä, jossa järjestetään myös melonnan SM-kilpailut.


Lisätietoa SM-viikosta: www.sm-viikko.fi

Liput SM-uinteihin vain ennakkoon: www.lippu.fi 

 

Henkilöt

Nea Norismaa