LaUS Rundgren: Yhdessä tekemällä on selvitty

#UUTINEN #UINTI 22.6.2020

Lahden uimseuran toiminnanjohtaja Tommy Rundgren Lahden maauimalassa.

Pinnalla käsittelee tällä viikolla seuranäkökulmaa, kun Lahden uimaseuran toiminnanjohtaja Tommy Rundgren vastaa ajankohtaisiin kysymyksiin. Käsittelyssä on niin korona-ajanhaasteet seurassa kuin tulevaisuuden näkymätkin.

Miten Lahden uimaseura on selvinnyt koronakevään haasteista? 

Eihän tämä missään nimessä helppoa aikaa ole ollut ja kevätpäiviin mahtui melkoinen määrä jäsenistön tiedottamista sekä eri toimintojen säätämistä. Meille iso pelastus on ollut, että olemme kuluneen tilikauden aikana onnistuneet saamaan seuran talouden varsin hyvään kuntoon. Toki Korona näkyy seuran taloudessa, mutta onneksi tästäkin selvitään ”kuivin jaloin”. Käytimme Korona-ajan ensimmäisen kuukauden henkilökunnan kanssa todella tehokkaasti tulevan syyskauden kurssitoimintojen suunnitteluun sekä kilpa- ja harrasteuinnin 2020-2025 strategioiden rakentamiseen. Päätimme myös, että kaikki pitävät vuosilomansa huhti-toukokuun aikana, kun käytännön seuratoiminta oli täysin keskeytynyt. Henkilökunta jousti mahtavasti haastavissa oloissa, josta iso kiitos heille! Mahtavalla porukalla ja yhdessä tekemällä selvitään näköjään vaikeidenkin aikojen yli. 

 

Varmasti jokaisen seuran kannalta iso apu oli Olympiakomitean johdolla annettu ohjeistus, ettei alkuvuodesta jo maksettuja kurssimaksuja tarvitse palauttaa. Toki se ymmärrettävästi aiheutti myös jonkin verran harmitusta harrastajissa ja itsekin sain kohtuullisen paljon vastailla sähköpostitse tulleisiin kyselyihin. Uskon ohjeistuksen kuitenkin olleen kokonaisuudessaan monen seuran selviytymisen kannalta elintärkeä asia. Itse koen tärkeänä myös seurojen työpaikkojen säilyttämisen sekä toiminnan pitämisen elinvoimaisena myös kriisin jälkeisenä aikana. Jos kaikki kevään kurssimaksut olisi jouduttu palauttamaan, niin talouden kanssa olisi varmasti ollut monissa seuroissa suurempia haasteita ja osa työsuhteistakin olisi ollut vaakalaudalla. Uinti on varmasti ollut yksi suurimpia kärsijöitä, kun varsinaista lajiharjoittelua ja uinnin opetusta ei ole kovin helppoa kuivalla maalla järjestää. 

 Katsetta eteenpäin, miten toiminta jatkuu nyt kesän yli syksyyn? 

Lahden kaupunki ilmoitti toukokuussa, että Lahden maauimala avataan 1. kesäkuuta. Rakensimme noin kahdessa viikossa pikavauhdilla todella laajasti harrasteuinnin korvaavia kursseja kevään peruttujen tuntien tilalle, jotta pystyimme korvaamaan edes osan kevään menetetyistä opetustunneista kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Toki kesäkuun ohjelmassa oli mukana jo aiemmin kesälle suunniteltuja kursseja, jotka vietiin läpi suunnitelmien mukaisesti. Saimme kaupungilta arkiaamuisin ja iltaisin koko maauimalan käyttöömme, jotta emme olisi yleisön kanssa samaan aikaan uimassa. Tämä järjestely jatkui juhannukseen asti ja toimi hienosti. Kilpauinnille altaan avaaminen oli iso juttu, ja uimarit treenaavatkin nyt poikkeuksellisesti läpi kesän kohti loppuvuoden pääkisoja. Syyskauden osalta toivomme hartaasti, että toiminta voisi jatkua ilman erityisjärjestelyjä ja rajoituksia.   

Sitten yleisesti seuran filosofiasta ja tavoitteista. Millaisena Lahden uimaseura haluaa profiloitua huippu-urheilun ja toisaalta lasten liikuttamisen ja kansaterveyden näkökulmista? 

Seuran arvojen (menestys, rehellisyys, luotettavuus, ihmisläheisyys ja avoimuus) toivotaan ja uskotaan näkyvän kaikessa tekemisessämme. Seura tarjoaa todella laajan kattauksen vesiliikuntaa aina vauvoista ikäihmisiin ja pyrstöuimareista sekä koulu-uinnin opetuksista tavoitteelliseen kilpa- ja huippu-uintiin. Syyskaudesta mukaan tulevat ensimmäistä kertaan vielä erityisryhmien uintikurssit. Tavoitteenamme on koko ajan kehittää ja kouluttaa seuran ohjaajia sekä valmentajia, jotta ”tuote” olisi kunnossa ja ohjaus sekä valmennus laadukasta myös tulevaisuudessa. Haluamme olla työntekijöillemme hyvä työnantaja ja seurana kiinnostava sekä haluttu työpaikka. Jokainen uinnissa mukana oleva tietää, että toimiva ja laaja harrasteuinnin kurssitarjonta on menestyvän seuran perusedellytys. Vain laadukkaan lasten ja nuorten uintitoiminnan tuoman pohjan ansiosta voimme haaveilla tulevaisuuden menestyksestä myös kilpauinnissa. Seura haluaa ehdottomasti olla kilpauinnissakin merkittävä tekijä ja haluamme siihen tulevaisuudessa myös satsata. Meidän kaikkien seuratoimijoiden on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki eivät halua tavoitella SM-mitaleita, tai paikkaa tulevissa Olympiakisoissa. Tämän takia meidän tulee jatkossakin huolehtia, että voimme tarjota laadukasta toimintaa kaikille harrastajille heidän omien tavoitteiden tarpeisiin.  

Jatkokysymyksenä edelliseen. Lahti on urheilukaupunki. Millaiset olosuhteen Lahdessa on uimaseuran näkökulmasta? 

Meillä on erinomaiset suhteet Lahden liikuntatoimeen ja yhteistyö on jo vuosikausia toiminut todella hyvin. Kaupungissa on neljä uimahallia, mutta valitettavasti kaikki ovat varsin pieniä 5-6-rataisia, 25-metrin altaalla varustettuja halleja. Seura hyödyntää kaikkia halleja suhteellisen tehokkaasti ja olemme saaneet kaupungilta varsin hyvin ratavuoroja. Kesäisin pääsemme onneksi nauttimaan maauimalassa pitkän altaan olosuhteista, mutta se on valitettavasti käytettävissä vain 2,5 kuukautta, yleensä kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Lahden Ranta-Kartanoon, aivan kaupungin keskustan kupeeseen, on tulossa todella hieno ja nykyaikainen vesiliikuntakeskus, joka tulee nostamaan Lahden uintiolosuhteissa aivan Suomen kärkikaartiin. Halliin tulee 10-ratainen 50-metrin jaettava pääallas, 25-metrin verryttelyallas, hyppyallas, lasten allas, joitain pienempiä terapia-altaita sekä noin 500-paikkainen katsomo. Tuleva keskus mahdollistaa seuralle tulevaisuudessa myös laajamittaisen kilpailutoiminnan aloittamisen, josta olemme tähän asti voineet vain haaveilla. Hallin pitäisi valmistua vuoden 2023 aikana ja sen yhteyteen tulee myös hotelli, ravintola sekä monia muita terveyteen, hyvinvointiin ja testaukseen liittyviä palveluja. 

Mietitään vielä suomalaista huippu-uintia. Millä tasolla Suomessa tällä hetkellä mennään ja miltä tulevaisuus näyttää teidän näkökulmasta? 

Suomalainen huippu-uinti on laajalla mittarilla mennyt mielestäni eteenpäin, vaikka Sievisen, Kasvion ja Seppälän kaltaisia Maailmanmestareita ei meiltä ole viime vuosina tullutkaan. Etenkin sprinttimatkoilla on menty tasossa valtavia harppauksia eteenpäin ja menestystä onkin viime vuosina tullut pääosin 50-metrin matkoilta. Kaikki eivät kuitenkaan ole ominaisuuksiltaan sprinttereitä, joten keski- ja pitkillä matkoilla on tällä hetkellä mielestäni vielä paljon työsarkaa. Historia on kuitenkin osoittanut, että meiltäkin voi nousta aivan maailman terävimmälle huipulle myös pidemmillä matkoilla. Helppoa se ei toki kovassa kansainvälisessä kilpailussa ole, mutta varmasti mahdollista. Liiton ja seurojen yksi isoimmista haasteista on saada tehtyä uinnista lapsia ja nuoria kiinnostava laji, joka myös näkyy ja kuuluu säännöllisesti valtamedioissa sekä somessa. Kilpailu harrastajista eri lajien välillä kovenee koko ajan, eikä uusien harrastajien saaminen ole enää itsestäänselvyys. Menestyvä maajoukkue ja mielenkiintoiset uintipersoonat auttavat lajin markkinointia, kun idoleita tarvitaan joka lajissa. 

 

Meillä on Lahdessa jo pitkään ollut varsin menestyksekkäät Rollo- ja IKM-joukkueet, mutta NSM- ja SM-kisoissa ei menestys ole jatkunut aivan samalla tasolla. Yksi syy tähän varmasti on, että monet lopettavat kilpauinnin lukion aikana, tai heti sen jälkeen ja osa lähtee muualle opiskelemaan. Seuran tavoitteena on rakentaa Lahdesta kiinnostava vaihtoehto opiskeluiden ja uinnin yhdistämiseen ja se on tehtävä yhteistyössä alueen eri oppilaitosten kanssa. Ranta-Kartanon tuleva uintikeskus tulee varmasti tekemään Lahdesta nykyistä kiinnostavamman kaupungin myös kilpauinnin näkökulmasta, joten toivomme sen näkyvän tulevaisuudessa myös menestyvien lahtelaisten aikuisuimareiden määrässä. Seuran valmennus on todella ammattitaitoista, eli se puoli on mielestäni kunnossa. Isona tavoitteena on motivoida uimareita jatkamaan lajin parissa pidempään sekä saada heistä paras potentiaali irti vasta aikuisten sarjoissa. 

 

Huom! Pinnalla jää kesätauolle ja palaa jälleen elokuussa polttavien uintiurheiluaiheiden kanssa.

Asiasanat

Pinnalla